21 Ağustos 2018 Salı

Çörek Otu Yağı Cilde Faydaları

Daha önceden de belirttiğimiz gibi çörek otu yağı saç ve sağlık açısından son derece faydalıdır. Fakat aynı faydaları çörek otu yağı cilt üzerinde de göstermektedir. Özellikle cilt kırışıklıkları ve cilt lekeleri için çörek otu yağı son derece etkilidir. Bu faydaları doğal yağdan nasıl almanız gerektiğini öğrenmek için okumaya devam edebilirsiniz.

Cilt Bakımında Çörek Otu Yağı


Çörek Otu Yağı
İnsan derisi, integumenter sistemdeki en büyük organlardan biridir. Yaklaşık 20 fitlik bir alana sahip olan cilt, bizi birçok zararlı elementten korumaktadır. Cilt, vücut ısısının düzenlenmesi, mikroplardan korunma, güneşten korunma gibi birçok  sorumluluğa sahiptir ve dokunma, ısı ve soğuk algısı için çok önemlidir. Cildinizin üç ana katmanı vardır:
  • Epidermis  - cildin en dış tabakası
  • Dermis  - bağ dokusu, saç folikülleri ve ter bezleri içeren epidermisin altında.
  • Hipodermis  - yağ ve bağ dokusundan yapılan daha derin cilt altı doku.

Vitaminlerin ve antioksidanların cildin sağlığında büyük bir rol oynadığı bilinmektedir.  Çörek otu yağı cildiniz iitamin C , E ve A gibi antioksidanlar ve beta-karoten gibi yararlı bileşikler içermektedir.  Cildi birçok yönden yardımcı olan bir başka kaynak ise Omega 3 yağ asitleridir. Omega 3 yağ asitleri cildin dış tabakasını güçlü ve bozulmamış bir şekilde tutmak için hareket eder, harici toksinler ve kirleticilerle savaşır. Tüm bunlar ise çörek otu yağında bulunmaktadır. 



Çörek Otu Yağı Cilde Faydaları


  • Çörek otu yağının anti-inflamatuar özellikleri sivilce iltihabının neden olduğu kızarıklıktan kurtularak  sivilcelerin görünümünü azaltır. Çörek otu yağı eski zamanlarda cilt tahrişlerinin tedavisinde kullanıldığından, kaşınmayı ve aknenin tahrişini yatıştırdığı bilinmektedir. 1 tatlı kaşığı yoğurtda 1 damla siyah tohum yağını karıştırın ve yüzünüze anti-sivilce yüz maskesi olarak uygulayın. 
  • Yağlar, cildin dış tabakasını, tahriş edici maddeler ve oksidasyondan korumak  için çok önemlidir. Çörek otu yağı, cildin lipit bariyerini korumaya yardımcı olan ve cildin kurumasını önleyen bitki asitleri, yağ asitleri ve amino asitler açısından zengindir. 1 fincan hindistancevizi yağına bir çay kaşığı çörek otu yağı koyun ve bunu bir hafta boyunca vücudunuzun her yerine bir masaj yağı olarak kullanın. Dirsekler, dizler ve topuklar üzerinde daha fazla odaklanmayı unutmayın, çünkü bunlar cildimizin kaba bölgelerinden bazılarıdır.
  • Antioksidanlar açısından zengin olan çörek otu yağı, oksidasyon yoluyla deri ve saç hücrelerine zarar veren serbest radikallerle savaşmak için mükemmel bir bileşendir. Çörek otu yağı, güçlü antioksidanlar açısından zengin olan thymoquinone olarak bilinen bir anahtar bileşen içerir . Cilt hücrelerini serbest radikal hasarından koruyan anti-inflamatuar ve anti-oksidatif özelliklere sahiptir.
  • Çörek otu yağı, alerjisi olan kişilerin olumsuz belirtilerini azaltmaya yardımcı olan doğal antihistaminik özellikler içerir. Anti-inflamatuar özellikleri, kızarıklıklara ve iltihaplara yardımcı olur. Egzama ve diğer cilt rahatsızlıklarını gidermek için 1 yemek kaşığı çörek otu yağını 1 çorba kaşığı zeytinyağı ve 1 çorba kaşığı bal ile karıştırın. Bunu etkilenen bölgelere uygulayın ve sıcak bir banyo yapmadan önce 30 dakika batırarak bırakın.

Kırışıklıklar için Çörek Otu Yağı 


Çörek otu yağı, oksijen moleküllerini çalarak cilt hücrelerine zarar veren serbest radikalleri koruyan güçlü antioksidan özelliklere sahiptir. Bu cilt hücrelerini mat ve cansız yapar, böylece kırışıklıklar ve ince çizgiler oluşturur. Her ne kadar bazı insanlar çörek otu yağı temiz  bir başka yağa karıştırmadan cildin üzerine sürseler de, hassas bir cilde sahip olan insanlar çörek otu yağı kullanmadan önce bir taşıyıcı yağ ile karıştırılmalıdır. 


Cilt Lekeleri için Çörek Otu Yağı



Zaman , yaşlanma, hormonlardan ve güneşten kaynaklanan hasarlardan karanlık noktalara kadar cildiniz solmaya devam etmektedir ve ayrıca cilt lekeleri de zamanla artmaktadır. Çörek otu yağı , cilt hücrelerini yenilemek için işbirliği yapan A vitamini, amino asitler ve yağ asitleri sayesinde zaman içinde bu renk bozulmasının görünümünü azaltmaktadır. Kırışıklıklarda olduğu gibi taşıyıcı bir yağ ile kullanılması daha doğru olacaktır. 

Çörek Otu Yağı Cilt için Nasıl Kullanılır ? 


  • Cildinize 3-4 damla uygulayın ve hafifçe ovalayın. Çok fazla kullanmadığınızdan emin olun, cildiniz yağlı olmamalıdır. Çörek otu yağı tek başına kullanmak için çok güçlü bulursanız, 50/50 oranında başka bir yağ ile karıştırın. ( badem yağı, avakado yağı, soya yağı ... ) 
  • Cildi gerektiği gibi tedavi etmek için tek başına veya en sevdiğiniz kremin içine karıştırın.
  • Hızlı saç büyümesini teşvik etmek için saç derisine masaj yapın.
  • Leke tedavisi için sivilce üstüne veya önlenmesi için yüzün her yerine uygulayın
  • Eklenen nemlendirme için en sevdiğiniz cilt maskesine karıştırın.
  • İyileşme sürecini hızlandırmak için yaraların veya yanıkların üzerine uygulayın.




Cilt bakımında kullanılan ve son derece etkili olan bir diğer bitkisel yağımız hindistan cevizi yağı hakkında bilgi almak için Hindistan Cevizi Yağının Cilde Faydaları başlıklı yazımıza bakabilirsiniz. Blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür eder sağlıklı günler dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder