9 Kasım 2013 Cumartesi

Bergamot Yağı (Citrus bergamia)


Sağlık açısından son derece faydalı olan beragamot yağı hakkında sizlere sunacağımız yazımızda bu yağın genel faydalarından ve saça faydalarından bahsedeceğiz. Ama öncelikle bergamot yağının nasıl elde edildiğinden ve içeriğinden bahsedelim. İyi okumalar dileriz. 

Bergamot  Yağı Nedir?

Bergamot Yağı
Bergamot, bergamot esansiyel yağını çıkarmak için kullanılan bir turunçgil meyvesidir.  Bergamotun bilimsel adı Citrus aurantium  olarak bilinmektedir veya Narenciye bergamyası diye geçmektedir. Tropikal bir bitkidir ama Avrupa'da da büyür. Güçlü aroması onu birçok parfümde popüler bir bileşen haline getirmiştir.. Diğer bir çok esansiyel yağın türetildiği buhar damıtmanın aksine, soğuk sıkma yönteminden türetilmiştir. Farkında olmadığınız en yaygın uygulamalardan biri, siyah çay hazırlamada kullanılmasıdır.  Bu yağın kimyasal bileşimi alfa-pinen, alfa bergapten, alfa-terpineol, limonen, linalol, linalil asetat, nerol, neril asetat, beta bisabolen, geraniol, geraniol asetat ve myrcene içerir.

Bergamot  Yağı'nın  Faydaları

Bergamot  yağının hem sağlık hem cilt hem de saç için oldukça geniş bir kullanım ve yarar alanı vardır. Bizler bu yararlara ayrı başlıklar halinde aşağıda sizlere aktaracağız. 


Sindirim Sorunlarına Karşı Koruma

Sindirim sorunları olan insanlar mideye birkaç damla sürerek bundan faydalanabilir. Bergamot yağı sindirim sistemini geliştirir, kolay sindirimde yardımcı olan enzimlerin salgılanmasını destekler. Ayrıca iştahsızlık olan çocuklar için de faydalıdır. Bergamot  yağının günlük kullanımı, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde mide düzensizliklerini tedavi edebilir.

Hormonal Dengesizliklere Faydalıdır


Yağın, pankreatik hücreler tarafından üreme hormonları ve insülin üretimi de dahil olmak üzere çeşitli hormonların üretilmesinden sorumlu olan endokrin bezleri üzerinde düzenleyici bir etkisi vardır. Düzenli olarak bergamot yağı kullanımı, özellikle menopoz ve menstruasyonla ilişkili kadınlarda hormonal problemleri azaltır. Kan şekerini kontrol ettiği için diyabetli insanlar için de yararlıdır.

Antidepresan  Bergamot Yağı

Ruh halini güzel tutmak için harika bir yoldur bergamot yağı. Bergamot yağı, ruh hali değişimlerini tedavi ettiği ve enerjiyi artırdığı için antidepresan olarak kullanılabilir. İçindeki özellikler dolaşım ve hormonal sekresyonunu iyileştirir, zihinsel stres ve fiziksel yorgunluğu azaltır. Bergamot yağındaki aktif bileşikler alfa-pinen ve limonen uyarıcı bir etkiye sahiptir. Günlük aktivitelerin düşüklüğü, genel yorgunluk ve hatta iştahsızlık gibi depresyon belirtileriyle karşılaşırsanız, bergamot yağı herhangi bir yan etkisi olmadan sizin için işe yarayabilir. Bu narenciye meyvesi, sadece mutlu hormonların salgılanmasını değil, aynı zamanda enerji akışını ve iştahı etkileyen sindirim sularını da teşvik eder.

Anksiyeteyi Hafifletir


Bergamot  yağı, anksiyeteyi ve stresi hafifletmek için büyük bir kaynak olduğundan, zihninde bir gevşetici olarak kullanılabilir. Bezlerdeki uçucu yağ etkisinde bulunan flavonoidler, dopamin ve nörotransmiterler serotonin üretimini uyarır. Bu bileşikler sinir iyileşmesinde yardımcı olur. Ayrıca,  vücudu rahatlatan hafif bir yatıştırıcı etki üretirler.

Bergamot Yağı Enfeksiyonları Önler

Bergamot yağı antimikrobiyal özellikleri içerir. Kesikleri ve sıyrıkları tedavi eder ve enfeksiyonu önler. Hafif bir analjezik etkiye sahip olduğu için bunları çocuklarda kullanabilirsiniz. Kullanımı kolaydır ve bir kaç damla bile  tetanoz gibi ciddi enfeksiyonlardan sizi  koruyabilir. Etkilenen bölgeyi iyileştirir ve yara izlerini azaltır. Yağdaki fitokimyasal bileşenler, deri dokularını da onarır.

Burun Tıkanıklığını Hafifletir

Burun tıkanıklığı uyku sırasında dayanılmaz olur, ancak difüzördeki bergamot yağı kullanılması rahatlama sağlayabilir. Mevsimlik soğukta insanlar inatçı bergamot yağı ile tedavi edebileceğiniz inatçı öksürük ve göğüs tıkanıklığıyla karşılaşırlar. Çocuklar burun tıkanıklıktan  muzdaripse, göğsünde küçük bir miktar uçucu yağ sürün. Ayrıca solunum zorluğu sırasında 1-2 damla soluyabilirsiniz; anında rahatlatır. Uzun süreli faydalar için çayınıza daha az damla bile ekleyebilirsiniz.

Bergamot Yağı Ateşi Azaltır

Bergamot yağının uyarıcı etkisi, ter üretimini artırarak ateş sıcaklığını düşürür. Kan dolaşımına ve hormon üretimine yardımcı olan özelliklerinden dolayı mümkündür. Cildinizde terin buharlaştığı zaman ateş sıcaklığı düşer. Ayrıca fazla toksinleri vücuttan uzaklaştırır.

Çoğu zaman, ateş, vücuttaki bazı altta yatan enfeksiyon nedeniyle oluşur. Bergamotun antimikrobiyal özellikleri, viral ve bakteriyel enfeksiyonlar dahil olmak üzere enfeksiyonlarla savaşabilir. Bu yağın küçük negatif etkiye neden olmadan sayısız işlevi yerine getirme potansiyeli vardır. Teneffüs etmenin yanı sıra, alnınıza, boynun arkasına ve göğsünüze az miktarda bir miktar uygulayarak, yatıştırıcı etkilere maruz kalabilirsiniz.

Bergamot Yağı ile Diş Bakımı

Bergamot yağı  ağız kokusunu önlemek için ideal bir üründür. Tamamen doğaldır, bu yüzden diş etlerinde kimyasal tahriş olasılığı vardır. Antimikrobiyal özelliklerden dolayı mükemmel bir gargara olarak çalışabilir. Ağızda bakteriyel büyümeyi engeller ve tazelik sağlar. Diş macununuza 2-3 damla bergamot yağı karıştırabilirsiniz ya da ılık su ve gargarada az miktarda bergamot yağı seyreltebilirsiniz. Aynı zamanda boşlukları önler ve diş ağrısını azaltır.

Bergamot Yağı Parfümte Kullanır

Bergamot yağı, serinletici ve hoş kokusu nedeniyle parfümeride kullanılmaktadır. Erkek parfüm ürünlerinin üçte birinin ve kadın parfüm ürünlerinin neredeyse yarısında kullanılmaktadır. Bergamot esansiyel yağının çeşitli oranlarını içerdiğini bileceksiniz. Bergamot yağının özellikleri, bakteriyel büyümeyi körfezde tutarak hoş olmayan ter kokusunu kontrol eder. Bergamot'un narenciye ve ferahlatıcı kokusu, güveninizi artırır ve ruh halinizi yükseltir.

Bergamot Yağı Cilde Faydaları 


Bergamot yağı, sivilce izlerini ve diğer deri lekelerini azaltan bir cicatrizant olarak çalışır. Hassas ciltlerinizi etkilemeden akne izlerini çıkarmanın güvenli ve hızlı bir yoludur, bu aynı zamanda pigmentli bir cilde sahip olmanız durumunda da faydalıdır. Kadınlar koyu lekeleri hafifletmek için de kullanabilirler. Üstelik bu yağ yağlı cilde zarar vermez çünkü hafiftir ve hatta birkaç damla işinizi sizin için halledebilir.

Bergamot Yağının Saça Faydaları


Kaşıntılı ve kuru kafa derisi saç dökülmesine ve saçın pürüzüne neden olur. Bergamot yağının antifungal ve antibiyotik özellikleri, sağlıklı saçı korumak için mükemmel bir tonik yapar. Kepek ve saç dökülmesine neden olan saç derisi enfeksiyonlarını önler. Sekonder tip kafa derisi enfeksiyonları için de faydalıdır. Bu özellikleri, normal şampuanınıza 2-3 damla yağ ekleyerek ve normalde kullandığınız gibi kullanabilirsiniz. Sadece saç derisini kepek tutmaz, aynı zamanda saç büyümesini de teşvik etmez.

Sağlıklı saç ve cildi korumak için esansiyel yağları kullanmak bir trend haline gelmiştir. Gerçekten de cildinize ve saçınıza dost olurlar, çünkü hassas cildinizi veya saç derinizi tahriş edebilecek sert kimyasallar içermezler. Ancak, uçucu bir yağın ağrıları hafifletmesi ve diğer işlevleri yerine getirmesi daha da iyidir. Bergamot  yağı bunlardan biridir; sadece saçınız ve cildiniz için faydalı değildir, ayrıca tıkanıklık, ateş ve sindirim dahil olmak üzere çeşitli sağlık problemlerini tedavi eden antimikrobiyal niteliklerle gelir.  

Bergamot yağının kullanımı hakkında bilgi almak için Bergamot Yağı Nasıl Kullanılır ? yazımıza bakabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder