3 Ekim 2014 Cuma

Badem Yağıyla Kirpik Bakımı


Badem Yağıyla Kirpik Bakımı
Badem yağı saç bakımında kullanıldığı kadar kirpik ve kaş bakımında da kullanılmaktadır. Bizlerde bu yazımızda sizlere badem yağının saç, kirpik ve kaş bakımında ve dökülmesine karşı korumada nasıl kullanıldığını aktaracağız. İyi okumalar dileriz. 

Badem Yağı Kirpik

Badem yağı kirpik bakımında kullanılan oldukça faydalı bir yağdır, Özellikle badem yağı ve hint yağı kirpik bakımında çok sık tercih edilen yağlardır. Bu yazımda sizlere kirpik bakımı, kirpik dökülmesi ve kirpik uzatma hakkında bilgiler vermeye çalışacağım.

Kirpiklerin Dökülmesi

Esasen kirpikler anogen, telogen ve katagen adı verilen evrelerle oluşur, büyür ve dökülürler, yani kirpiklerin dökülmesi normaldir, kirpikler 3 ay gibi bir sürede oluşum gelişim ve dökülme göstererek dinlenme fazına geçip sonrasında yeniden oluşmaya başlar. Kirpik köklerimiz tıpkı saçlarımız gibidir. Yani stres, beslenme bozuklukları, iklim değişiklikleri, hamilelik gibi durumlarda normalden biraz fala dökülürler.

Kirpik Dökülmesi Nedenleri


Kirpiklerin normal olarak zaten döküldüklerini yazdık bazı durumlarda kirpik dökülmesine neden olurlar. Ancak adına "Madarozis" denilen olağan dışı kirpik dökülmeleri de gözlemlenebilir. Peki olağan veya normal dışı olarak kirpikler neden dökülür ;

  • Oluşum gelişim sürecini 90 günde tamamlayan kirpikler olağan olarak dökülür 
  • Aşırı stres durumlarında kirpikler dökülebilir 
  • Bazı beslenme eksikliklerinde veya sindirim sistemleri rahatsızlıklarına bağlı olarak kirpikler dökülebilir. Özellikle Demir, Çinko, Biyotin, B2, B3, B12 vitamin ve mineralleri yeterince alınmazsa kirpikler dökülebilir. 
  • Mevsimsel geçişler, aşırı sıcaklar veya aşırı soğuklar kirpikleri dökebilir. 
  • Hamilelik veya hormonal değişim (ergenlik vb.) durumlarda kirpik dökülmeleri gözlemlenebilir. 
  • Kirpik hastalıkları, kirpik dibi iltihapları kirpik dökülmesi yapabilir. 
  • İpek kirpik taktırmak kirpikleri dökebilir kullanılan solüsyon içerikleri önemlidir. 
  • Takma kirpik yapıştırıcıları kirpik dökülmesine neden olabilir.
  • Maskaralar kirpik dökülmesi yapabilir, bu içindeki bir maddeye alerjiniz olamasından olabileceği gibi hava almış bir maskaranın içinde bakteri üremesi sonucu da olabilir. 
  • Kirpik perması işlemi ve kullanılan solüsyonlar kirpikleri dökebilir. 
  • Trikotilomani gibi bir rahatsızlığınız varsa kirpiklerinizi yolarak kopartabilirsiniz 
  • Mekanik sürtünmeler yani bahar alerjisi polen alerjisi vb. gibi gözünüzü yaşartan ve kaşındıran durumlarda gözlerinizi ovalarsanız kirpikleriniz o basınçla dökülebilir. 
  • Alopesi totalis gibi genel bir kıl dökülmesi sorunu yaşıyorsanız kirpikleriniz dökülebilir. 
  • Arpacık hastalığı kirpiklerinizin dökülmesine neden olabilir. 
  • Tiroid rahatsızlığı kirpik dökülmesine neden olabilir. 
  • Diyet kirpikleri dökebilir. 
  • Kemoterapi gibi tedaviler saçlar gibi kirpiklerde dökülme yapabilir. 

Bu ve buna benzer nedenler yüzünden kirpikler dökülebilir. Ani bir kirpik dökülmesi yaşıyorsanız direkt biz göz doktoruna muayene olunuz, özellikle internette yazan bilgiler, kulaktan dolma sağdan soldan duyduklarınızla kirpiklerinize onun otu bunun sapı uygulamayınız. Kirpik dökülmesi önemli bir sorundur ve uzman hekimlerden yardım alınız. Kirpik dökülmesine şu iyi gelir bu iyi gelir gibi koca karı ilaçları tarifi veren şarlatanlara itibar etmeyiniz. Üç kuruşluk ürün satmak veya, internet reklamlarından para kazanmak için ipe sapa gelmez bu tarz bilgileri yayanlara itibar etmeyiniz. Kirpik dökülmesi ciddi sorunlar barındırabilme potansiyeli bulunan bir durumdur. 



Kirpik Dökülmesini Durdurma



Eğer kirpikleriniz normal olarak dökülüyorsa, zaten 90 gün sonunda çıkacaklar demektir. Kirpik gürleştirme ve kirpik besleme veya kirpik uzatma gibi amaçlarınız varsa bunu daha sonraki yazılarımızda detaylıca anlatacağız. Ama yineliyoruz kirpikleriniz aniden veya çok hızlı dökülürse sağlığınız için uzman hekimlerden yardım alınız. Kirpik dökülmesini kendi başına durdurmanız mümkün değil. Bunu aklınızdan çıkarmayın. 

Kirpik dökülmesi sorununda kendi başınıza bir şeyler yapmaya kalkmayın muhakkak bir hekimden yardım alın. Çünkü kirpik dökülmesi hafife alınmaması gereken bir olgudur. Peki dökülmüş kirpikleri nasıl besleyip gürleştireceksiniz. işte cevabı bu yazıda.

Kirpik Gürleştirici ve Uzatıcı Bakım


Kirpik çıkarmak gibi amaçlarınız varsa bu bakımı yapabilirsiniz. Kirpikleri çıkarıcı bakımların özü kirpik diplerinin beslenmesidir. Ancak kirpik uzatıcı bakımlarda bu noktada aynı etkiyi gösterir, yani kirpik gürleştirici ve uzatıcı bakımlar birbirinin aynısıdır.
Kirpiklerinize yapacağınız vitamin bakımları kirpik çıkarıcı ve uzatıcı etkiler gösterecektir. Kirpikler için vitamin bakımını şöyle uygulayabilirsiniz.

  • 1 çay kaşığı destile su (yoksa damacana suyu da olur)
  • C vitamini L-Ascorbic Acid
  • B5 vitamini d-panthenol
  • B3 vitamini niacinamide

1 çay kaşığı suyu bir yemek kaşığının içerisine dökün, sonra 3 adet kulak çubuğu alın, ilkini C vitaminine batırıp yemek kaşığına sokun, ikincisini b5 vitaminine batırıp yemek kaşığına sokun, üçüncüsünü b3 vitaminine batırıp yemek kaşığına sokun. Yemek kaşığında bu üç kulak ubuğunu iyice gezdirin, suyla birlikte katı olan c vitamini ve niacinamid, 1 çay kaşığı su koyduğunuz yemek kaşığında iyice eriyip suya karışacaktır. İyice karıştırdıktan sonra o kulak çubuklarını üst ve alt göz kapaklarının dibine uygulayın, dikkat edin karışımı gözlerinize kaçırmamaya özen gösterin.




Kirpik Bakım Yağı


Kirpiklerinize vitamin bakımını yaptıktan 1 dakika sonra yağ bakımını yapacaksınız. Bu bakımları sadece akşamları yapmanız yetecektir. Bakımlar sayesinde yapısı zayıflayan, dökülmeye başlayan kirpikleriniz kendine gelecek daha gür ve uzun olacaklar.


  • 30 ml badem yağı
  • 30 ml hint yağı
  • 30 ml avokado yağı
  • 10 ml e vitamini
  • 10 ml skualen



Bu yağları bir kavanozda karıştırın e vitamini ve skualeni de ilave edin, vitaminin saf olanını edinin ampul olanlar az oranda e vitamini içerirler, saf vitamin bal kıvamında bir sıvıdır. Herhalde kullanım olarak size 1 sene kadar yetecek ekstra kuvvetli bir kirpik bakım yağı elde etmiş olacaksınız. Temiz bir kulak çubuğu yardımıyla vitamin bakımı yaptığınız kirpiklerinize bu kirpik bakım yağını uygulayın. Bu yağ karışımına badem yağı yerine jojoba yağı da ilave edebilirsiniz aklınızda bulunsun.



Evet kirpik bakımında önemli olan konuları kısaca aktarmaya çalıştık. Kirpik bütün insanlar için oldukça önemli bir uzuv ve bakımına dikkat edilmelidir. Eğer makyaj yapıyorsanız mümkün mertebe bu makyajı kısa süre kirpiklerinizde tutmaya çalışın makyajınızı silmeden uyumayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder