25 Mart 2016 Cuma

Dereotu Yağı


Dereotu Yağı
Akdeniz ülkelerinin mutfaklarını süsleyen dereotundan elde edilen bitkisel yağımız sağlık açısından son derece faydalıdır. Bizlerde sizlere bu faydaları aktararak dere otu yağının nasıl elde edildiğinden bahsedeceğiz. İyi okumalar dileriz. 

Dereotu Yağı Ne İşe Yarar ? 

Dereotu yağı, tohumlardan ya da taze otdan elde edilebilir, ancak kullanılan yağın çoğu, tohumlardan elde edilir. Dereotu yağı salatalarımızda kullandığımız vitamin ve mineral içeren bir bitkidir. A ve C vitaminleri yönünden zengin bir içeriğe sahiptir.  Doğal koşularda yetişen bu bitki kalsiyum, magnezyum, manganez ve demir içeriğine sahiptir. Hastalıklara karşı etkilidir. Düşük kalori içeriğiyle zayıflamak isteyenlerin tercih ettiği bir bitkidir. Ayrıca kemikleri koruyucu özelliğe sahiptir. 

Dereotu Yağı Faydaları

Dereotu yağı besin değerleri şöyle oluşmuştur. 28 gr dereotu günlük C vitamini ihtiyacının % 40ının oluşturur. Bakır, Çinko, Fosfor ve Niasin ihtiyacının %2, Manganez ihtiyacının %18’ini,Potasyum ihtiyacının %6, Demir%10, Folat %11, A vitaminin %43 dir. 28 gr dereotu 12 kalori içermektedir. Dereotu sindirim sistemi gibi sorunlarda da kullanılmaktadır. Bu besin değerlerinin sağlık faydaları aşağıdadır. 
  • Dere otu yağı   dezenfektan özellikleri ile bilinir. Gıda maddelerine eklendiğinde, mikroplardan bulaşan enfeksiyondan korunmanızı sağlar. Tüketildiğinde kolon, idrar yolları, böbrekler ve genital bölgelerdeki mikrobiyal enfeksiyonu tedavi eder. Son olarak, dışarıdan uygulandığında, deriyi ve yaraları enfeksiyonlardan korur ve hızlı bir şekilde iyileşmelerine yardımcı olur. Saçları çeşitli enfeksiyonlardan ve hatta bitlerden korumak için saç derisine uygulanacak şekilde seyreltilmiş bir şekilde kullanılabilir 
  • Dereotu tohumları binlerce yıldır sindirimi kolaylaştırmak için bir çare olarak kullanılmaktadır . Dereotu tohumlarının bu sindirimsel özelliği, esansiyel yağlarından gelir. Dereotu yağı, midede ; mide suları, asitler ve safra gibi sindirim sularının salgılanmasını uyararak sindirimi artırır. Aroma, tükürük bezlerini de uyarır ve böylece ağızdaki yiyeceklerin birincil sindirimine yardımcı olur.Ayrıca, bağırsakların peristaltik hareketini uyarır ve sindirilen gıdaların bunların içinden ilerlemesine yardımcı olur, böylece sindirimi kolaylaştırır ve kabızlık  gibi durumları önler . 
  • Dereotu yağı, gaz sorununu etkili bir şekilde ele alabilir . Sadece bağırsaktan çıkan gazın giderilmesine değil, aynı zamanda oluşacak daha fazla gazı engeller. Dahası, karın bölgesindeki kasları gevşeterek gazlara güvenli bir geçiş sağlar. 
  • Galaktagog, memelerde süt oluşumunu arttıran bir  maddedir . Aynı zamanda sütün kalitesini de arttırır. Bu özellik emziren anneler ve bebeğin genel sağlığı için çok yararlıdır. Dereotu yağı iyi bilinen bir Galaktogogudur. Süt salgısının artması dışında, bebeklere başka şekilde yardımcı olur. Annelerinin sütü ile beslenen bebekler genellikle şişkinlik , hazımsızlık ve gazdan muzdariptir . Dereotu yağının karminatif ve sindirim özellikleri sütte emilir ve dolaylı olarak bebeğin bu tür sorunlardan kurtulmasına yardımcı olabilir. 
  • Dereotu yağı  mideyi sağlıklı tutmak ve düzgün bir şekilde işleyebilmek için bir tonik görevi gören bir ajan olan bir mide aracıdır. Mideyi dengeli tutar, sindirim suyu ve safranın salgılanmasını düzenler, enfeksiyonlardan korur ve midede ülser veya yaraların iyileşme sürecine yardımcı olur. 
  • Dereotu  yağı, dış ya da iç yaraların hızlı iyileşmesini teşvik ederek ve onları enfeksiyonlardan korur. Ayrıca dereotu  yağı kandida gibi mantar hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur.  
  • Dereotu yağının sinirler ve beyin üzerinde  sakinleştirici etkileri vardır, bir insanı rahatlamış ve refah hissettirir.  Anksiyete , gerginlik, öfke, depresyon ve hatta hipertansiyondan kurtulmak için faydalıdır. Ayrıca günün sonunda iyi bir gece uykusuna sahip olmanıza yardımcı olur. 
  • Dereotu yağı terlemeyi sağlar, böylece hafif bir his yaratır. Bu ayrıca vücuttaki aşırı su, tuz ve toksik maddelerin giderilmesine, kan basıncının düşürülmesine, şişliğin azaltılmasına ve cildin genel sağlığının korunmasına yardımcı olur. 


Dereotu Yağı Nasıl Kullanılır ?





Dereotu Yağı yararlı bir bitkidir. Taze tüketilmesi tavsiye edilir. Yoğurtla karıştırılarak veya cacık ile kullanılır. Menemen ve salatalarda kullanılan bitki soğuk sandviçlere tat verir. Patatesle de tüketilen dereotu yemeklerden sonra alındığında mideyi hafifletir. Bu bitkinin çayı da vardır. İshal, öksürük ve gaz şişkinliğine iyi gelir.

Dereotu Yağı Nasıl Yapılır ? 

Taze dere otu yaprakları ayıklanır ve zeytin yağı ( 1 litre ) içerisine eklenir. Daha sonra bir kavonoza kapatılır ve günde 1-2 saat güneş alması sağlanır. Ardından 15 gün sonra tülbent ile yağ süzülür ve artıklardan arındırılır. Bitkisel otlarla yağ yapımı genelde zeytin yağı ile olmaktadır. Zeytin yağının yararlarından da bu şekilde yararlanılmaktadır. 


Bir önceki yazım  Defne Tohumu Yağı hakkında bilgi almak için linke tıklamanız yeterlidir. bitki yağları hakkında daha fazla bilgi almak adına blog sayfamızı takip edebilir, aklınıza takılan soruları yorumlar kısmından bize sorabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder