22 Mart 2016 Salı

Adaçayı Yağı


Adaçayı son derece faydalı bir bitki olarak karşımıza çıkar ve genelde çay olarak tüketilmesinin sağlık açısından bir çok yararı bulunmaktadır. Biz bu sağlıklı bitkimizden elde edilen adaçayı yağının ne işe yaradığını, faydalarını sizlere aktaracağız. İyi okumalar dileriz. 

Adaçayı Yağı Nedir ? 

Adaçayı Yağı
Adaçayı veya Salvia officinalis , botanik isimlendirme sisteminde bilindiği gibi, özellikle cilt bakımı alanında, kozmetik dünyasında iyi bilinen ve sıklıkla duyulan bir isimdir. Sayısız güzellik bakımı ürünleri, aslında adaçayı esansiyel yağı olan adaçayı yağı içerdiğini iddia etmektedir.

Bu esansiyel yağ, adaçayı yapraklarının damıtılmasıyla ekstrakte edilir ve esas olarak aesculetin, alfa-humulen, alfa thujene, alfa-thujone, alfa-terpineol, alfa terpen, alfa-pinen, alfa maalien, aromadendren, beta pinen, beta kopaen'den oluşur. beta-thujone, borneol, kafur, cineole, karyofillen oksit, camfen, delta cadinenes, linalol, limonen, myrsen, okten, oktanol, paracymene, para cymenol, salviol, terpineol, thujanol ve terpinolene içermektedir.

Adaçayı Yağı Faydaları

Adaçayı  yağı, geniş bir özellik yelpazesinden çeşitli faydalar sağlar. Bakteriyel enfeksiyonların büyümesini engelleyen etkili bir antibakteriyel ajan olarak işlev görür.  Yapılan araştırmalar sonucundan  ; okaliptüs , ardıç, nane , biberiye, adaçayı, karanfil ve kekik esansiyel yağlarının Vankomisine dirençli Enterococci ve E. coli suşlarına karşı antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu bulunmuştur . Test edilen tüm yağlar arasından araştırmacılar, kekik ve adaçayı  yağının, söz konusu bakteri suşlarına karşı en iyi sonuçları gösterdiğini ortaya koymuşlardır.

Bunlara ek olarak, adaçayı  yağı sinir sistemi, kalp ve kan basıncını, solunum sistemini ve sindirim sistemini ve ayrıca metabolik ve endokrin koşulları etkileyen bir takım sağlık sorunlarının tedavi edilmesinde yardımcı olmuştur.  Yaraları, cerrahi insizyonları, yaraları ve ülserleri temizlemek için ideal olan antiseptik özellikler barındırmaktadır. 

Toksinlere ve narkotiklere maruz kalmanın etkilerini ve aşırı tuzlu veya baharatlı yiyeceklerin tüketimini azaltır. Cilt, bağırsak ve boşaltım yollarının iltihaplanmasını azaltmaya yardımcı olur. Sindirim sisteminde safra ve mide sularının üretimini teşvik ederek gıda metabolizmasında yardımcı olur.  Menstrüel döngüleri düzenlemeye yardımcı olur ve östrojen gibi hormonları harekete geçirir. Beyin, sinir sistemi, karaciğer ve dolaşım ve boşaltım sistemlerini uyarır.

Adaçayı Yağı Nasıl Kullanılır ?



Araştırma, ağız yoluyla alındığında, doğrudan vücudun iltihaplı bölgelerine uygulandığında, adaçayı yağının olumlu etkilerini bulmuş olduğundan, bir kişinin bunu nasıl kullanabileceği konusunda birçok seçenek bulunmaktadır. Kullanıcılar % 100 adaçayı yağı seçtiğinden emin olmalıdır.

  • Aromaterapi kullanılan adaçayı yaklaşık 2 ile 3 damla arası kullanılır. Bunlar su ve diğer uçucu yağlarla karıştırılabilir ve uçucu yağ yakıcı vasıtasıyla havaya yayılabilir . Buharlaştığı zaman, adaçayı  yağı, havadaki bakteriler ve diğer mikroplarla savaşmaya yardımcı olabilir.
  • Cilt için  6 damla adaçayı yağı yeterlidir. Hindistancevizi yağı gibi taşıyıcı yağla karıştırılabilir ve doğrudan yaralı bir alana sürülebilir veya cilde masaj yapılabilir. Kaslarını yatıştırmak ve ruh halini iyileştirmek için banyo suyuna 3 ile 5 damla adaçayı yağı ekleyebilirsiniz. Yaralı bir alana sürüldüğünde, doğrudan antiseptik, antiinflamatuar ve anestezik etkisi olabilir. 
  • Yatıştırıcı bir etki için 1 ile 2 damla  % 100 adaçayı yağı , adaçayı, smoothie  kullanılabilir. Diş etlerinde inflamasyonun azaltılmasına yardımcı olur.

Adaçayı Yağı Bebeklerde Kullanımı

Bebekler için büyük dikkat gereklidir. Yenidoğan derisi üç aylık olana kadar olgunlaşmadığından, daha hassastır ve esansiyel yağlara karşı daha geçirgendir. Yeni doğmuş bir bebek, daha düşük metabolik kapasite, yani daha düşük konsantrasyonlarda bulunan enzimler nedeniyle yetişkinlere göre herhangi bir yan etki ile başa çıkmak için daha az donanımlıdır. Bundan kaynaklı bebeğinize bitkisel yağ kullanırken dikkat etmeniz gerekir. Genelde seyrelterek kullanmalı ve kullanmadan önce doktora danışmalısınız. 

Adaçayı yağının  bebeğinizin ayaklarında ve karın bölgesine ayrıca sırt bölgesine sürebilir. Hafif masaj yaparak gaz ve hazımsızlığını giderebilirsiniz. Böylece bebeğiniz rahat bir uyku çeker. Fakat baştan da belirtildiği gibi bebeğiniz için herhangi bir ekstra bir şey kullanmadan önce mutlaka doktora danışmanız gerekir. 

Adaçayı Yağı Zararları


Adaçayı yağı uzun süre ve yoğun miktarda kullanıldığında sinir sistemine zarar verebilir.Emziren anneler için önerilmemektedir, çünkü anne sütünü azaltıcı etkisi olduğu bilinmektedir.Gebelikte kullanımı düşük ihtimalini barındırdığından kullanımı önerilmez.Adaçayı yağı çok etkili bir ürün olduğundan doktor tavsiyesi dışında kesinlikle kullanılmamalıdır.


Bir önceki yazımız Avakado Yağı hakkında bilgi almak için linke tıklamanız yeterlidir. Blog sayfamızı takip ederek bitkisel yağların faydaları ve kullanımları hakkında bilgi edinebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder