30 Mart 2016 Çarşamba

Itır Yağı


İsmi tuhaf olan bu güzel bitkimiz sardunya olarak da bilinmektedir. Bu bitkiden elde edilen yağın faydaları ve kullanımı hakkında bilgi vermek amacıyla hazırladığımız yazımız umarım size yararlı olacaktır. İyi okumalar dileriz. 

Itır Yağı Nedir ? 

Sardunya yağı veya diğer adı ile ıtır yağı, sardunya bitkisinin saplarından, yapraklarından ve çiçeklerinden çıkarılır. Sardunya yağı, toksik olmayan, tahriş edici olmayan ve genellikle duyarlı olmayan bir madde olarak kabul edilir ve bunun terapötik özellikleri bir antidepresan, bir antiseptik ve yara iyileştirici olarak kullanılmasını sağlar. Sardunya yağı, yağlı veya sıkışık cilt, egzama ve dermatit gibi çok çeşitli ciltler için de en iyi yağlardan biri olabilir .

Itır Yağı Faydaları 

Itır yağının muhteşem terapötik kullanım alanları, yaraları iyileştirmek için kullanımına kadar uzanmaktadır.  Yağ, idrar yolu enfeksiyonları, boğaz ağrısı, ağız ülserleri ve maya enfeksiyonları için etkili bir ilaç haline getiren güçlü büzücü, antiseptik, antifungal ve diüretik özelliklere sahiptir .

Itır yağının en yaygın   kullanımı cilt bakımı  alanıdır. Kuru cildi besleyebilir, kaşıntılı deriyi rahatlatabilir ve ince çizgileri ve kırışıklıkları yumuşatabilir. Birçok insan, hoş kokusu nedeniyle bir oda spreyi olarak Sardunya  yağını kullanmayı sever.

Itır yağı hem analjezik hem de antispazmodiktir. Nevralji ve romatizmal artrit gibi sinir bozukluklarından rahatlama sağlayabilir. Kronik anksiyete ve sinirlilik tedavisinde de yardımcıdır.

Doğal bir flebotonik olan  sardunya yağı ayrıca hemoytoitleri, varisli damarları ve aşırı adet kanamasını rahatlatabilir. İnfertilite ve menopoz semptomları üzerindeki etkileri, kadınlar için özellikle yararlı bir yağdır. 

Doğal bir diüretik olan ıtır  yağı , lenfatik sistemi uyarır ve vücuttaki fazla suyun giderilmesine yardımcı olur. Ayak bileklerinin selülit ve ödemini en aza indirmede yardımcıdır.

Cilt Bakımı için Sardunya  Yağı

Sardunya yağı, yaraların, yanıkların ve çürüklerin iyileşmesini hızlandıran mükemmel sitofilaktik ve hemostatik özelliklere sahiptir. Etkili bir anti-inflamatuar olarak, ıtır yağı ayrıca egzama, sedef hastalığı ve akne tedavisinde de kullanılmaktadır. Yağ, büzücü özellikleri nedeniyle kuru, yağlı veya karma ciltler için özellikle tavsiye edilir.  Sebum üretimini dengeler ve cilt kopmalarını önlemeye yardımcı olur. 

Sağlık için Itır Yağı

Itır yağının sinir sistemi üzerinde düzenleyici bir etkisi vardır ve depresyon, sinirsel anksiyete ve korkuyu giderebilir.  Kokusu, anında zihni sakinleştiren ve duygusal dengeyi geri kazandıran pozitif ve canlandırıcıdır. Bu nedenle hem akut hem de kronik anksiyete için endikedir.   İçsel benliğiyle temaslarını yitiren işkolik insanlar bu yağı, zihni dengelediği ve duyusal algıyı ve hayal gücünü geliştirdiği için çok yararlı bulacaktır.

Hormon Dengesi İçin Sardunya  Yağı

Sardunya yağı , hormonların salınımını düzenleyen adrenal korteks için bir toniktir. Yağ, özellikle ergenlik, adet öncesi dönemler, menopoz, sterilite ve adet düzensizlikleri durumunda hormonal dengeyi korumaya yardımcı olur . Aynı zamanda sıvı tutma ve göğüs büyütme gibi PMS belirtilerinden rahatlama sağlar.

Adrenal sistemin bir destekçisi olarak, kronik yorgunluk ve yorgunluğu yönetmede özellikle yararlıdır. Hormonların ruh halimiz üzerinde doğrudan bir etkisi olduğundan, Itır yağı, genellikle hormonal dengesizliğin belirtileri olan depresyon, sinirlilik ve yorgunlukla etkili bir şekilde mücadele edebilir.

Romantizm için Sardunya  Yağı

Tatlı bir koku, ilişkilerde uyumu ve dengeyi geliştirirken , saldırganlık, öfke ve irrasyonellik duygularını sulandırabilir .  Kişinin mizah anlayışını geliştirir ve cinsiyetler arasında karşılıklı anlayışı teşvik eder.  Itır yağının egzotik çiçek baharatlı aroması, bir çift arasında duygusallığı ve samimiyeti artıran güçlü bir afrodizyak olarak da çalışır.

Itır  Yağı Nasıl Kullanılır

Sardunya yağı, toksik olmayan ve hipoalerjenik olduğundan, herkes tarafından kullanılabilir. Difüzörler, banyo, kompresler, doğrudan inhalasyon ve masaj da dahil olmak üzere, ıtır yağı faydalarından yararlanmak için hemen her türlü tedavi yöntemini seçebilirsiniz. İşte denemek için bazı tarifler:

  • Depresyon, anksiyete, tükenme veya morarma anında rahatlama için banyo suyunuza her bir  ıtır ve bergamot yağı 5 damla ekleyin . Bu tarif PMS için de harikadır.
  • Restoratif, dengeleyici bir masaj için, her biri 1 çorba kaşığı ıtır, lavanta ve gül esansiyel yağını 1 çorba kaşığı taşıyıcı yağı ile birleştirin.





Bir önceki yazım  Isırgan Otu Yağı hakkında bilgi almak için linke tıklayabilirsiniz. Yazılarımızın size yararlı olması dileğiyle sağlıklı günler dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder