23 Mart 2016 Çarşamba

Ayçiçek Yağı


Ayçiçek Yağı
Oldukça fazla kullanım alanına sahip olan ve ülkemizde de çok fazla kullanılan ayçiçek yağının faydaları ve zararları hakkında bilgilendirme yapacağımız yazımızın herkese yararlı olması dileğiyle iyi okumalar dileriz. 

Ayçiçek Yağı Nedir ? 

Ayçiçek yağı başta bağışıklık sistemini güçlendirmek olmak üzere birçok hastalığa da iyi gelmektedir. Ayçiçek yağı içinde bulundurduğu bileşenlerle büyüme ve gelişime de etkisi vardır.Ayçiçek bahçelere ekildiği gibi ticari amaçla büyük tarlalara ekilebilir ve fabrikalarda işlenerek yağa dönüştürülür.Ülkemizde ayçiçek üretimi yoğunlukla yapılmaktadır.Trakya ve Marmara Bölgesi ayçiçek ekimi ve yağ üretiminde önde gelen bölgelerimizdendir.

Ayçiçek Yağının Faydaları

  • Linoleik asit (bir omega-6 yağ asidi) in önemli bir miktarı da dahil olmak üzere ayçiçek yağında bulunan yağ asitlerinin çoğu iyidir.   Omega-6 yağ asitleri tipik olarak  kötü  kolesterol olarak kabul edilmekle birlikte, bunlar vücut için hala gereklidir. HDL veya iyi kolesterol (omega-3) ve LDL veya kötü kolesterol arasında sağlıklı bir denge bulmak çok önemlidir. Ayrıca, ayçiçek yağı herhangi bir doymuş yağ içermez, yani vücuttaki toplam kolesterol içeriğinizi azaltabilir.  
  • Araştırmalar ayçiçek yağının aynı zamanda sporcu ayağı olarak geçen mantar hastalığını tedavi etmek için etkili bir ilaç olduğunu göstermektedir. Sporcunun ayağı, ayçiçeği yağının topikal uygulaması ve ayak parmakları arasında başlayan mantar enfeksiyonudur. 
  • Ayçiçeği yağı, ılımlı, kalp sağlığını korumak ve aterosklerozu önlemek isteyen kişiler için iyi bir seçimdir . Ateroskleroz atardamarları tıkayabilir, kan basıncını yükseltebilir ve kalp krizi veya felç geçirme şansınızı artırabilir. Ayçiçeği yağında kolin, fenolik asit, tekli doymamış yağlar ve çoklu doymamış yağların bulunması, enerjiyi artırır ve aynı zamanda kardiyovasküler hastalık riskini de azaltır . 
  • Ayçiçeği yağı zengin olarak E vitamini barındırmaktadır ve   bir antioksidandır. Kalp hastalıklarının önlenmesi ve bağışıklık sisteminizin güçlendirilmesi ile doğrudan bağlantılıdır.  
  • E vitamini açısından zengin olan ayçiçeği yağı, özellikle cilt sağlığının iyileştirilmesi ve yenilenen hücrelerle ilgilidir. Bu, cildinizin güneşten gelen hasara karşı daha iyi korunmasının yanı sıra, vücutta serbest radikaller olduğunda ortaya çıkan  doğal bozulmasına karşı daha iyi korunacağı anlamına gelir. E vitamini gibi antioksidanlar, serbest radikalleri nötralize eder ve onları sağlıklı hücreleri tahrip etmekten veya zarar vermekten korur. Yaralarda artmış bir azalma, daha hızlı yara iyileşmesi ve cildinize daha sağlıklı bir doğal parlaklık görebilirsiniz. Bu, ayçiçeği yağının kozmetik uygulamalarda yaygın olarak kullanılmasının başlıca nedenidir.
  • Bazı insanlar düşük doğum ağırlıklı veya başka komplikasyonları olan prematüre bebeklere masaj yapmak için ayçiçek yağı kullanırlar. Bunun, cilt enfeksiyonlarının gelişme olasılığını etkili bir şekilde azalttığı iddia edilmektedir. 
  • Ayçiçek yağındaki yağ asidi içeriği  vücuttaki enerji seviyelerine bağlıdır. Doymuş yağlar sizi halsiz hissettirirken, ayçiçek yağının doymamış yağları sizi enerjik hissedebilir. 
  • Yukarıda belirtildiği gibi, ayçiçek yağı antioksidanlar ve antioksidanlar gibi davranan maddeler bakımından zengindir .  Tokoferoller olarak bilinen bir grup bileşiğe sahip olan E vitamini, sağlıklı hücreleri kanserli hücrelere dönüşmeden önce serbest radikalleri ortadan kaldıran güçlü bir antioksidandır. Özellikle, ayçiçek yağı, kolon kanserinin önlenmesine bağlanmıştır ve daha geniş çapta çeşitli kanserler üzerindeki etkilerini doğrulamak için bir dizi devam eden araştırma çalışması vardır.  
  • Astım dünya çapında milyonlarca insanı etkiler ve bu solunum rahatsızlığı hafif ila hayatı tehdit edici olabilir. Ayçiçek yağı, içerdiği yararlı yağ asitlerinin yanı sıra vitamin içeriğinden türetilen anti- enflamatuar nitelikleri nedeniyle astım ataklarının daha düşük bir miktarı ve şiddeti ile pozitif korelasyon göstermiştir. Astım ile birlikte, ayçiçek yağı da artrit şiddetinde bir azalma ile bağlantılı olmuştur . 
  • Ayrıca genel bağışıklık sistemi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir ve vücudun enfeksiyonla saldırılara karşı direnme kabiliyetini arttırırlar.  Ayçiçek yağı, zar bariyerlerini güçlendirerek cildi korur, böylece bakteri ve virüslerin vücuda girmesini zorlaştırır.  

Bir önceki yazımız  Aspir Yağı hakkında bilgi almak için linke tıklamanız yeterlidir. Blog sayfamızı takip ederek size faydalı olacak bitkisel yağlar hakkında bilgi alabilirsiniz ve kullanımlarını öğrenebilirsinizi. Sağlıklı günler dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder