21 Mart 2016 Pazartesi

Anason Yağı


Anason denilince akla gelen ilk şeyi rakı olduğunun bizde farkındayız. Fakat biz burada anason bitkisinden elde edilen anason yağı hakkında sizlere bilgiler vereceğiz. İyi okumalar dileriz. 

Anason Yağı Faydaları

Anason Yağı
Anason maydanozgiller türünden 50 cm uzunluğunda bir yıllık otsu bitki çeşididir. Doğu Akdeniz’de bu bitkiye rastlarız. Anason yağı ise anason tohumlarından elde edilen hoş kokulu, uçucu bir yağ olarak karşımıza çıkmakta ve sinir sistemini rahatlatıcı etkisi bulunduğu bilinmektedir. Aynı zamanda bakterilere ve mantarlara karşı da etki yapmaktadır. Anason yağını incelemeden önce kısaca anasoma bakmak istiyorum. Konuyu, anasonnedir.blogspot.com sitesinden alıntılıyorum.

Anason

Anason (Pimpinella anisum); Maydanozgillerden, kokulu tohumu Hamur işlerinde ve rakı yapımında kullanılan bir bitki. Anason 30-50 (70) cm yükselebilen tek yıllık otsu bir bitkidir.

Kök ince, oldukça kısa iğ şeklindedir. Sap yuvarlağımsı olup, az veya çok tüylüdür. Yapraklar bitkide bulundukları yere göre şekiller gösterirler. Alt yapraklar uzun saplıdır. Şekilleri yuvarlağımsı kalp veya böbrek şeklindedir. Çiçeklerin muhafaza yaprakları ya yoktur veya tek yapraklıdır. Küçük muhafaza yapraklar ise iplik şeklindedir. Taç yaprakları ise 5 adet olup, beyaz renklidir.
Başta Ege bölgesi olmak üzere bütün Anadolu’da bahçelerde yetiştirilir. Kültür anasonunun vatanının Anadolu olduğu tahmin edilmektedir.
Meyvalarında nişasta, müsilaj, sabit ve uçucu yağ bulunmaktadır. Uçucu yağ miktarları Bitkinin cinsine ve yetiştiği yerin şartlarına bağlıdır. Uçucu yağın % 80-90’ı anetoldür. Anetol, zehir etkili fakat bu etkisi çok olmayan bir Maddedir.

Anasonun Faydaları

Anasona kokusunu veren ancak tadı tatlımsı olmayan diğer bir madde de Menthlychavicol-ısoanethol’dur. Anason denilince akla ilk gelen rakıdır. Rakıyla özdeşleşen anason bitkisi birçok rahatsızlığa iyi gelen şifa kaynağı bir bitkidir.Anason kullanıldığı zaman iştahı açarak yemeklere olan tiksintiyi ortadan kaldırır.
  •     Mide ve bağırsaktaki gazların gidererek hazmı kolaylaştırır.
  •     Nefes darlığı olan hastalarda kullandıklarında rahat bir nefes almalarını sağlar.
  •     İshal ve kusmaları önler.
  •     Yatıştırıcı özelliği sayesinde gerginliği alır, sinirleri keser.
  •     Öksürük şikayetlerine de iyi gelmektedir.
  •     Kan dolaşımını arttırarak, düzenli çalışmasını sağlar, kalbi kuvvetlendirir.
Fakat aşırı kullanıldığı zaman vücutta uyuşukluğa neden olur.

Anason Yağı

Meyvelerinden Su buharı distilasyonu ile elde edilen Anason yağı, hemen hemen renksiz ve karakteristik kokuludur. Anason meyvesi uçucu yağ içermektedir.  Uçucu yağın en önemli maddesi Trans-anethol’dur. Bu uçucu yağın % 80-90′ını oluşturur. Anasonun kendine özgü kokusu ve tatlımsı tadı bu maddeden ileri gelmektedir.

Anason Nasıl Kullanılır


Anason çayı Anason otunun kurutularak sıkac suda 10 dk civarında demlendirilmesi suretiyele elde edilebilir., kaynatılarak çay niyetine de tüketilebilir. Bu özellikleri ile, aşırıya kaçmamak ve yeteri kadar tüketmek şartıyla anason tüketmenin vücuda hiçbir zararı yoktur, aksine bir çok faydası vardır.

Anason Çayı

  • Bir bardak anason çayı için 1 çay kaşığı kurutulmuş anason yaprağı veya 3 çay kaşığı taze yaprak yeterlidir. Kaynamış suya bu miktarlarda anasonu atarak ateşi kapatın ve çayın 5-10 dakika demlenmesini bekleyin. Eğer çayı kurutulmuş anason tohumlarından yapacaksanız 1 çay kaşığı tohumu havanda iyice ezdikten sonra suya atın ve demlenmesini bekleyin.
  • Uyku verdiği için yatağa girmeden önce içilmesi tavsiye edilir Ayrıca nefes darlığı, öksürük ve kalp çarpıntısı rahatsızlıklarında da etkilidir.
  • Anason yüksek dozda alındığında uyuşukluk, baş ağrısı, görme zorluğu yapar.
  • Anason otunun faydaları ve yapısal özelliklerini incelediğimiz makalemizin sonuna gelirken yazımızın siz değerli okurlarımız için yararlı olduğu düşencesiyle sırdaki makalemizide okumanızı tavsiye eder vaktinizi ayırıp makalemize ilği gösterdiğiniz için teşekkür ederiz.




Bir önceki yazımız Acı Biber Yağı  hakkında bilgi almak için linke tıklamanız yeterlidir. Blog yazımızı okudğunuz için teşekkür eder sağlıklı günler dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder