22 Mart 2016 Salı

Alabalık Yağı


Bu yazımız bitkisel bir yağ yazısı değildir fakat son derece faydalı olduğundan ve kreminin son derece fazla kullanılmasından kaynaklı bizlerde sizlere alabalık yağı hakkında bilgiler vermeyi doğru buluyoruz. İyi okumalar dileriz. 

Alabalık Yağı Kremi

Alabalık Yağı
Öncelikle oldukça fazla kullanım alanı olan ve merak edilen alabalık yağı kreminden bahsetmek gerekir.  Eskilerin alabalıkları kırık ve ağrıları geçirmek adına kullandıkları ve iyileşmeyi hızlandırmak açısından kullandıkları bilinmektedir. Soğuk su balığı olarak ülkemizde de bulunan alabalıktan elde edilen alabalık yağı kremi genelde içerisinde ısırgan otu yağı, kafur yağı, adaçayı yağı vb.  gibi bitkisel yağlarda barındırabilmektedir. Bu krem insanlar tarafından boyun ağrıları, eklem ağarıları, migren ve sinüzit ağrıları, cilt bakımı ve cildin nemlendirilmesi gibi durumlarda kullanılmaktadır.

Alabalık Yağı Faydaları


  • Alabalık yağı içerisindeki omega-3'ün kardiyovasküler hastalıkların (KVH) insidansını azaltmada etkilidir. Alabalık yağı, büyük bir omega-3 kaynağıdır ve bu nedenle kalp hastalıkları ve kalp aritmileri riskini azaltır. Aynı zamanda kötü kolesterol düzeyini düşürür (LDL) ve iyi kolesterol düzeyini artırır (HDL). Balık yağı trigliseritlerin birikmesini önler ve ayrıca aşırı trigliserit düzeyini azaltır.  
  • Alabalık yağının,  kilo verme girişimlerinde egzersizin etkinliğini artırdığını bilinmektedir. Alabalık yağı, kilo kaybını desteklemeye yardımcı olan omega-3 yağ asitleri içerir, bu nedenle fiziksel egzersiz de bu yağın alınmasının birleşimi, vücut yağının daha hızlı azaltılmasına yardımcı olur.  
  • Düzenli olarak alabalık yağı tüketiminin bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olduğu, böylece soğuk algınlığı, öksürük ve grip gibi sık görülen hastalıkların ortaya çıkmasına yardımcı olacağına inanılmaktadır.  
  • Alabalık  yağı, kendi organlarına ve dokularına saldıran bağışıklık sistemi ile karakterize otoimmün bir hastalık olan lupustan muzdarip hastalara faydalıdır . Çalışmalar ayrıca ateş , cilt kızarıklıkları ve yorgunluğu azaltmaya yardımcı olmak için balık yağını da göstermiştir  
  • Alabalık yağı, kan ve dokulardaki inflamasyonu azaltmada etkilidir. Balık yağı takviyeleri, tabletler, haplar ve kapsüllerin düzenli tüketimi, kronik inflamatuar hastalıklardan muzdarip olanlara faydalıdır. Balık yağı, gastrointestinal hastalıklar, Çölyak hastalığı, kısa bağırsak sendromu ve bağırsakta tipik rahatsızlıklar olan Crohn's Hastalığı ve ülseratif kolit gibi enflamatuar bağırsak hastalığının (IBD) tedavisinde etkilidir . 
  • Alabalık yağı, artrit, romatizma, Raynaud semptomları ve benzer hastalıkların tedavisinde faydalıdır . Alabalık yağı kullanılması büyük dozlarda NSAID'lerin (steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlar) doz ihtiyacını azaltmada yardımcı olabilir.  
  • Omega-3 yağ asitlerinin varlığı nedeniyle, alabalık yağı, depresyon, üzüntü, kaygı, huzursuzluk, zihinsel yorgunluk, stres , cinsel istek azalması, intihar eğilimleri ve diğer sinir bozukluklarını gidermek için teşvik edilmiştir.  
  • Alabalık yağının vizyonu geliştirme yeteneğine sahip olduğu  bilinmektedir. Ayrıca yaşa bağlı makula dejenerasyonunu önlemede yardımcı olur.  
  • Yağ asitleri Alzheimer hastalığının tedavisinde etkili olduğunu bilinmektedir. Alabalık yağı, EPA ve DHA dahil olmak üzere en önemli esansiyel yağ asitlerinden biri olduğu için Alzheimer hastalığının tedavisine yardımcı olur.  
  • Alabalık yağı cildin parlak ve canlı görünmesini sağlayarak kuru cildin durumunu iyileştirmek için harikadır . Egzema , sedef hastalığı, kaşıntı, deri kızarıklığı, deri lezyonları ve döküntüler gibi çeşitli cilt problemlerinin tedavisinde yararlıdır . Sedef hastalığı açısından, balık yağında bulunan EPA, araşidonik asit üreterek pro-enflamatuar ajanların büyümesini kısıtlar. Bu nedenle, balık yağı, sedef hastalığından kurtulmak için topikal olarak da uygulanabilir. 
  • Alabalık yağı sivilce için etkili bir tedavidir. Yağda bulunan EPA'nın, saç foliküllerinde sebesa oluşumunu etkileyebilen ve akneye yol açan androjen oluşumunu inhibe ettiği bilinmektedir. 
  • Pankreas kanseri olan hastalarda kilo kaybının azaltılmasında faydalıdır. Ekleri, kansere bağlı hiperlipidemiden mustarip hastalar için de yararlı olabilir . 
  • Tip 2 diyabetik hastalar, koroner kalp hastalığı, ateroskleroz ve inme gibi kardiyovasküler hastalıklara eğilimlidir . Diyabetli hastalarda trigliserid seviyelerini azaltmada yararlı olan alabalık yağı kullanılmaktadır. 
  • Alabalık yağı içinde EPA ve DHA varlığı, steroid olmayan antiinflamatuar ilaçların (NSAID) neden olduğu ülserlerde yardımcı olur. 
  • Alabalık yağı, hamile kadınlar için çok faydalıdır, çünkü içinde bulunan DHA, bebeğin gözlerinin ve beyninin gelişmesine yardımcı olur. Ayrıca, erken doğumları, düşük doğum ağırlığını ve düşükleri önlemeye yardımcı olur.  
  • Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin alabalık yağları, fertiliteyi ve hücre bölünmesini iyileştirmeye yardımcı olur. Hayvanlar üzerinde yapılan ön araştırmalar , erkeklere balık yağı içeren bir diyetle beslendiğinde, spermin kalitesinin arttığını göstermiştir.  Boşalmadan sonra sperm, kadın genital sisteminde lipid peroksidatif ataklara karşı hayatta kalma oranını arttırmış, böylece gebe kalma şansını arttırmıştır.  
  • Alabalık yağı saçların iyi bir parlaklığını korumasına yardımcı olur, çünkü omega-3, büyüme foliküllerine besin sağladığı için büyüme uyarıcı özelliklere sahiptir. Saç oluşumunda ve saç kaybını önlemede yardımcı olur . Saç büyümesi için iyi bir protein kaynağı da gereklidir ve balık türlerinin çoğunun protein açısından zengin olması nedeniyle, balık yemenin saçı sağlıklı tutmaya yardımcı olur. 
  • Alabalık yağı omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Son zamanlarda yapılan  araştırmalar  , omega-3 yağ asitleri açısından zengin diyet alımının, Lou Gehrig hastalığı olarak da bilinen Amyotrofik lateral sklerozun (ALS) başlangıcını azaltabileceğini veya geciktirebileceğini düşündürmektedir.  
  • Alabalık yağının, trigliserit ve serum kolesterol seviyelerini düşürme ile birlikte kan dolaşımını iyileştirme yeteneğine sahip olduğu yaygın bir şekilde kabul edilmektedir.  

Alabalık Yağı Kullanımı





Alabalık Yağı kullanım alanları şöyle oluşmaktadır. Ağrıların tedavilerinde ve kas gevşetici olarak kullanılmaktadır. Bel fıtığı, romatizma ve kas ağrılarında kullanılır.Diğer taraftan kas gevşetici özelliğine sahip olması nedeniyle kireçlenmeler ve mafsal ağrılarda etkinliğini gösteren alabalık yağı cilde masaj yaparak kullanılır. Bunu cilt üzerinde uygulamak için kullanacağımız yöntemi şöyledir. Hindistan cevizi, kakao ve ceviz yağları ile karıştırılarak cilt üzerinde uygulanır. İçilmemesi gereken bir yağdır. Uzun süreli kullanımlarda kemiklerin yumuşamasına vesile olur. Buda kemik kırılmalarını sağlar.



Alabalık Yağı Kürü 





Alabalık Yağı ağrıyan bölgelerde kullanmak için hardal tohumu dövülerek bal ile karıştırılarak ağrıyan bölgeye sürünür. Ayrıca karıştırılan bu uyulama yenilerek ağrılara son verilir. Aşağıdaki yağlar belli oranlarda karıştırılıp ağrılı bölgeye tatbik edilir; 100g Pelesenk yağı, 70g Kekik yağı, 50g Alabalık yağı, 25g.Karanfil yağı.




Bir önceki yazımız  Ahudud Yağı hakkında bilgi almak için linke tıklamanız yeterlidir. Blog sayfamızı takip ederek yaşamınızı daha güzel getirecek bitkisel yağlar hakkında bilgi alabilir ve kullanımlarını öğrenebilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder