29 Mart 2016 Salı

Hodan Yağı


Bitkisel yağlar arasında çok bilinmese de son derece yararlı olan hodan yağı hakkında sizlere bilgiler vereceğiz. Hodan yağının faydalarından ve nasıl kullanılacağından bahsedeceğiz. İyi okumalar dileriz. 

Hodan Yağı

Hodan Yağı
Hodan yağı, bitkisel yağlardan en fazla cilt dostu olanıdır. Bahar aylarında çiçek açan bu ot, halk arasında sığırdili olarak da bilinmektedir. Yağı, bu bitkinin çiçekleri ve yapraklarından elde edilmektedir.Hodan yağı, hodan ya da “starflower” olarak bilinen bir yabani çiçeklerden elde edilir. Yüzlerce yıl öncesine dayanan hem tıbbi hem de mutfak kullanımının uzun bir geçmişe sahiptir. Bu bitkisel yağımız güçlü bir anti-enflamatuar özelliklere sahip  yağ asidi olan yüksek bir gamma-linolenik asit (GLA) seviyesi barındırmaktadır.

 GLA'nın iyi kaynakları olan üç yağın- frenk üzümü tohumu, çuha çiçeği ve hodan yağı- arasında hodan yağı en iyisidir ve  yüzde 17 ile 25 arasındadır. GLA, eklemleri ve cildin sağlıklı kalmasını sağlamaya yardımcı olmaktadır.  Hodan aynı zamanda A ve C vitaminleri, niasin, tiamin, riboflavin ve kolin de dahil olmak üzere makrobesinler  barındırır ve  proteinler, lif, mineraller ve diğer bitki bileşiklerini içerir.

Hodan Yağı Faydaları




Çoğunlukla hodan yağı, yağdaki önemli bir yağ asidi olan gamma-linolenik aside bağlanarak bize yarar sağlar. Yağ iltihabı (ve artrit gibi ilgili durumlar) ile savaşır ve cilt sağlığını büyük ölçüde geliştirir. Aynı zamanda kilo kaybına yardımcı olur ve kuru gözlerin tedavisine yardımcı olur.

  • GLA vücudunuzda prostaglandinlere dönüşen önemli bir omega-6 yağ asididir ve bu bileşikler bağışıklığınızı düzenler ve inflamasyonla mücadele eder. GLA aynı zamanda enflamatuar hücreleri doğrudan etkiler ve böylece enflamasyonu bastırır.
  • Önemli bir yağ asidi olan GLA, genellikle sağlıkta genel bir iyileşme sağlar ve bu da sağlıklı kilo kaybını içerir. GLA ayrıca vücudunuzun protein düzeyini dengede tutunmasına ve karbonhidratların emilimini yavaşlatmasına yardımcı olur. Asit ayrıca yağda çözünen vitaminleri de kan dolaşımına taşır. GLA iyi bir yağ olduğundan, aşırı yemeyi önler ve yağ iştahını da azaltır. Basitçe söylemek gerekirse, GLA vücuttaki yağ birikimini azaltmaya yardımcı olur.
  • Hodon  yağındaki GLA, iltihapla savaşmaya yardımcı olur ve bu, aknenin tedavisinde önemli bir rol oynayabilir. Uzmanlar genellikle yağın ağızdan alınması veya bu amaç için topikal olarak uygulanmasını önermektedir. 
  • Akne ve benzerlerini tedavi etmenin yanı sıra, hodan yağı  genel olarak cilt sağlığını iyileştirir. Nemi geri kazandırır ve kuru cilde yardımcı olur.  Hodon yağı, özellikle egzama ve dermatiti tedavi etme yeteneği ile bilinir. Bu, cilt lipidlerindeki eksiklikleri düzeltme yeteneğine bağlanabilir. Cilt koruyucu yağlardan yeterince üretemediğinde, sonuç iltihap ve cilt parlamalarıdır.  
  • Hodon yağı, Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu (ARDS) dahil olmak üzere iltihaplı solunum rahatsızlıkları olan bireylerde akciğerlerin işleyişini iyileştirebilir. Yağ öksürük, soğuk algınlığı ve grip tedavisine yardımcı olur.  Genellikle bronşit tedavisinde de kullanılır.  Diğer çalışmalara göre, hodan yağı diğer alerjik hastalıkların tedavisinde de yararlı olabilir. Bu da astımı içerir. 
  • Bazı kaynaklar hamilelik sırasında hodan yağının yararlarından bahsetse de, kullanımının zarar vereceğini söyleyen çalışamalar da vardır.  Hamilelik sırasında hodan yağı almadan önce doktorunuza başvurmanızı öneririz. 
  • Hodan yağının anti-inflamatuar özellikleri, menopoz ve premenstrüel sendrom ile ilgili semptomları azaltabilir - örneğin, ruh hali değişiklikleri, göğüs hassasiyeti ve sıcak basması gibi. Ayrıca gece terlemeleri kolaylaştırır. 
  • Sarkma semptomlarının inflamatuar prostaglandinlerin neden olduğu iltihaplanma nedeniyle meydana geldiğini bilmek önemlidir  ve daha önce de gördüğümüz gibi, hodon  yağındaki GLA enflamatuar prostaglandinlerin üretimini inhibe eder ve anti-inflamatuar prostaglandinleri arttırır. Bu nedenle, kalıntı belirtileri ertesi gün önemli ölçüde tedavi edilir. 
  • Hodan yağı, folikülit olarak bilinen bir durumu tedavi etmek için kullanılır  , kıl köklerinin enfeksiyon sonucu hasar görüp iltihaplandığı durum,  şiddetli saç dökülmesine yol açabilir. Anti-inflamatuar özellikleri sayesinde, saç derisine masaj yapılarak  yardımcı olabilir. 
  • Hodon  yağı içindeki GLA'nın, testosteronu östrojene dönüştürdüğü bilinmektedir ve bu, göğüs büyütme sürecini destekleyebilir. Yağın ayrıca süt tedarikini artırabilecek fitoöstrojenler içerdiği söylenir.Bununla birlikte, bu bilgi güvenilirliği söz konusu olan belirli kaynaklardan toplanmıştır. Ayrıca, bunu kanıtlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.  
  • Hodon genellikle depresyonla savaşmak için çay olarak demlenir (çiçekler sıcak suda demlenir ve sıvı tüketilir). Yağ aynı zamanda OKB ve panik bozukluklar gibi diğer duygudurum bozukluklarının tedavisi ile ilişkilidir. Bahsedildiği gibi hodan yağı, daha yüksek bir GLA yüzdesi içerir ve bu sinir sistemini yatıştırır. 
  • Anektolojik kanıtlar, hodan yağının kuru gözlerin tedavisine yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bu amaçla her gün yarım çay kaşığı hodan yağı kullanabilirsiniz. 
  • Yüksek miktarda omega-6 yağ asitleri ile hodan yağı, kadınlarda testosteron seviyelerini azaltmaya yardımcı olabilir. Yağ polikistik over sendromundan (PKOS) muzdarip kadınlar için özellikle etkilidir. 

Hodan Yağı Nasıl Kullanılır ? 



Hodan yağı kullanımın da dikkat edilmesi gereken nokta, aspirin, heparin gibi kan sulandıran ilaçlarla beraber kullanılmamasıdır. Ayrıca gebe ve emzirme döneminde olanlar için kullanımı tavsiye edilmez. Bunun dışında hodan yağı istenilen bölge üzerine masaj yapılarak uygulanmaktadır. 




Bir önceki yazım  Hayıt Tohumu Yağı hakkında bilgi almak için linke tıklayabilirsiniz. Bitkisel yağların kullanımı, faydaları hakkında daha fazla bilgi almak için bizi takip etmeye devam edebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder