25 Mart 2016 Cuma

Çörek Otu Yağı


Sağlık açısından son derece yararlı olan ve artık çok yaygın bir şekilde taze olarak soğuk sıkma yöntemi ile kolay ulaşabileceğiniz çörek otu yağı hakkında her şey aşağıda yer almaktadır. İyi okumalar dileriz. 

Çörek Otu Yağı

Çörek Otu Yağı
Çörek otu hemen hemen bütün mutfaklarda yer alan bir baharattır.Özellikle böreklerde poğaçalarda üzerlerine konularak kullanılmaktadır. Çörek otu yağı ise soğuk sıkım yöntemi ile elde edilir ve genelde 250 ml'si 20- 25 tl'ye satılmaktadır. Mideyi rahatlatıcı özelliği olduğu herkes tarafından bilinmektedir.Çörek otu yağıda bir bukadar faydalıdır aslında. Çörek otu yağı eski yıllardan beri birçok hastalığın tedavisi için kullanılmıştır.Mide ve bağırsak rahatsızlıkları,böbrek fonksiyonları,karaciğer enzimlerini düzenler,solunum yolu hastalığına iyi gelir,cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılırvedolaşım ve bağışıklık sistemi rahatsızlıklarında da kullanılır. Çörek otu yağının içindekiler; omega 3,omega 6,oleik asit, kalsiyum, sodyum, demir, potasyum, bakır, çinko ,fosfor,magnezyum,A,B,C vitaminleri ve yüzde 58 temel yağ asidi vardır.

Çörek Otu Yağı Faydaları





Çörek otu yağının iyileştirici ve güzelleştirici özelliği bulunmaktadır.Çörek otu yağının faydaları oldukça fazladır.Çörek otu yağı tansiyonu düşürür,şeker hastalığında kandaki şeker oranını düşürerek insülin miktarını artırır.Solunum yollarını rahatlatır,idrar söktürücü özelliği vardır,hazmı kolaylaştırır,mideyi rahatlatır,vücuttaki toksinleri süzerek atılımını sağlar.Çörek otu yağının kullanımı günde üç kez,beş damla yada bir çay kaşığı yağ bir miktar suyla olmalıdır.Ayrıca saça uygulandığında saça sağlamlık,hacim verir ve dökülmesini engeller.




Yazımın bundan sonraki kısmına https://corekotyagi.wordpress.com sitesinden yaptığım alıntıyla devam edeceğim.




Çörek Otu Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler 

  • Çörek otu hamilelik süresinde kullanılmamalıdır. Ama hamile kalmadan önce 6-8 ay boyunca ve doğuma bir hafta kala başlanıp emzirme süresince yenirse anne ve çocuk sağlığı açısından çok faydalıdır. 
  • Kan şekeri düşük olanların doktor kontrolünde çörek otu kullanması gerekir. 
  • Çörek otu yeterli miktarda bitkisel omega-3 ihtiva eder, ilave olarak bitkisel omega-3 takviyeli gıdalarla beraeber (keten tohumu vb.) yenmemelidir. 
  • Çörek otu bol miktarda conjuge linoleik (18:2) asit, thymoquinone, nigellone (dithymoquinone),[1] melanthin, nigilline, damascenine, ve tannin barındıran yağ içerir. Melanthin büyük dozlarda alındığında zehirlidir ve nigelline ise felç yapıcıdır. Bundan dolayı bu baharat ılımlı miktarlarda kullanılmalıdır. 

Çörek Otu Yağı Nasıl Yapılır ?


Yöntem 1: Bir miktar taze çörek otu bitkisi (tohum değil) iyice kıyıldıktan sonra bir şişenin boğazına kadar doldurulur ve üzerine ağzına kadar saf zeytinyağı eklenerek, ağzı sıkıca kapatıldıktan sonra şişe iki hafta boyunca güneş görebileceği veya sıcak bir yerde bekletilir.

Yöntem 2: 30 gr. öğütülmüş çörek otu tohumu, 200 gr. zeytinyağı ile karıştırılır. 7 gün bekletilir ve süzülür. Süzme işlemi çok küçük gözenekleri olan bir süzgeç ile yapılmalıdır. Sonra bu karışımı yemeklerde ve salatalarda sos veya günde 20 gr. alarak kullanabilirsiniz. Bu yağ ile ağrıyan eklemlere masaj yaparak, cilt bozukluklarında veya saçınıza sürerek kullanabilirsiniz.

Çörek Otu Yağı Faydaları ve Kullanımı


Çörek otunun tohumlarından elde edilen çörek otu yağı saç dökülmesinde ve saçlı deride oluşan kepeğe karşı oldukça etkilidir. Sirke ile kaynatılıp gargara yapılıdığında diş ağrılarına iyi gelir.

Suyu ile sivilcelere pansuman yapıldığında sivilceler üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Mikrop, virüs ve mantarlara karşı etkili bir savunma aracıdır. İfraz boşaltıcı ve solunum borusunu genişleticidir. Kan şekerini düşürür.

Damar hastalıklarını engeller. İdrar söktürücü özelliği ile safrayı rahatlatır. Vücuttaki zehirlerin atılmasını sağlar. Hazmı kolaylaştırır. Yaraların daha hızlı iyileşmesini ve hücrelerin yenilenmelerini hızlandırır.

Cilt Bakımında Çörek Otu Yağı


Sedef Hastalığı, egzema, mantar gibi cilt bakımı isteyen durumlarda çörek otu yağı ilgili bölgelere doktor tavsiyesi ile sürülebilir. Bunun için 1 ölçek çörek otu yağı ve bir ölçek zeytinyağı karıştırılır, ilgili bölgelere masaj yolu ile uygulanır.


... 

Çörek otu yağı yorgunluk hissini azaltır ve vücuda zindelik kazandırır.Ayrıca en önemlisi Peygamber Efendimiz de çörek otunu övmüş ve kullanılmasını buyurmuştur.Ancak kullanırken miktarına çok dikkat edilmelidir,fazla kullanımı yan etki yapabilir.




Bir önceki yazımız: Çemen Yağı  hakkında bilgi almak için linke tıklamanız yeterlidir. Sizlere daha sonra çörek otu yağının cilde ve saç faydalarından bahsedilecek ve nasıl kullanılacağı aktarılacaktır. Bizi takip ederek güncel bilgiler elde edebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder