28 Mart 2016 Pazartesi

Günlük Yağı

Sığla yağı olarak da  bilinen günlük yağı faydaları hakkında bilgi vereceğimiz yazımızda bu doğal yağın nasıl elde edildiğinden ve nasıl kullanılması gerektiğinden de bahsedeceğiz. İyi okumalar dileriz. 

Günlük Yağı

Günlük Yağı
Boyu 20 metreye varan Çınar’a benzeyen Günlük ya da Sığla Ağacı olarak bilinen bir ağaçtan elde edilen bitkisel yağ türüdür. Genellikle Asya ve Kuzey Afrika’da yetişmektedir. Türkiye’de de Muğla/Fethiye bölgesinde rastlanır. Gövdesi yarılarak reçine elde edilmesi bakımından oldukça değişik bir türdür.

Günlük yağının sağlık yararları, bir antiseptik, dezenfektan , büzücü, karminatif , cicatrizant, sitofilaktik , sindirim, diüretik, emmenagog, balgam söktürücü, sedatif, tonik, uterus ve vulnerary bir madde olarak özelliklerine bağlanabilir .

Günlük yağı veya sığla yağının , bilimsel adı Boswellia carteri olan sakız veya olibanum ağaçlarının sakızından veya reçinesinden çıkarılır . Bu uçucu yağın ana bileşenleri alfa-pinen, astanol, bornil asetat, linalol, oktil asetat, incensol ve incensol asetattır. Günlük yağı, yüzyıllardır kozmetik ve tütsü brülörlerinde popüler bir madde olmuştur. Eski Mısır - Kleopatra'nın kullandığı söylenmektedir- ve Anglo-Sakson uygarlıklarının kalıntılarında bile bulunmuştur. Dahası, dini gelenekler ve ayinler, özellikle Hıristiyan geleneği ile yakından ilişkilidir.

Günlük Yağı Faydaları  ve Kullanımı

Günlük veya sığla ağacından elde edilen yağımız hem faydaları hem de kullanımı aşağıda alt başlıklar halinde yer almaktadır.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir


Bağışıklık sistemimiz, bize enfeksiyonlardan koruyan ve yaraları iyileştirme gücü veren şeydir. Günlük yağı  boswellic asitler olarak bilinen bir bileşik içerir. Bunun bağışıklık sistemini değiştirdiği bulunmuştur.  Araştırmalar ile günlük yağı T hücre etkileşimlerini (bağışıklık sistemimizin vücudumuzdaki yabancı bir maddeye cevap veren kısmı) iyileştirmeye yardımcı olduğunu, immünoglobinleri (bakteri ve virüslerle savaşan diğer antikorları) güçlendirdiğini ve hipersensitiviteyi yavaşlattığını ortaya koymaktadır. Bağışıklık sisteminin alerjiler ve otoimmünite gibi yabancı bir maddeye istenmeyen şekilde reaksiyona girmesine neden olur. Günlük yağının kullanımı ayrıca besin maddelerinin daha iyi emilmesine de yardımcı olur.  

Bir damla hindistancevizi yağını bir çay kaşığı hindistancevizi yağı ve bir çay kaşığı balla (isteğe bağlı) karıştırın ve tüketin. Bunu haftada bir veya iki kez yapabilirsiniz.   

Yara Tedavisi 


Bir araştırma, günlük yağının anti-mikrobiyal özelliklerinin enfeksiyonları etkili bir şekilde önlediğine işaret etmiştir.  Günlük yağının küçük kesikler ve yaralar için iyileşme sürecini hızlandırdığı bilinmektedir. 

Yaralar için, etkilenen bölgeye biraz lavanta yağı sürün ve birkaç damla hindistancevizi yağında seyreltilmiş bir kaç damla günlük yağı ile devam edin. Lavanta yağının ayrıca yara iyileşmesini hızlandırdığı bilinmektedir, çünkü bakterileri yok etmeye yardımcı olur. 

Stres ve Anksiyeteyi Hafifletir

Bir difüzöre biraz  yağ ekleyin ve ayaklarınızı yukarı kaldırın. Çalışmalar, solunduğunda, kalp atımının kalp hızını ve kan basıncını düşürdüğünü, bunun da anksiyeteyi azalttığını göstermiştir. Araştırmalar ayrıca depresyon azaltıcı yetenekleri olduğunu, ancak herhangi bir olumsuz yan etki veya uyuşukluk  yaratmadığını göstermiştir.  Bunun yanı sıra, bergamot ve lavanta ile kombine edildiğinde ve tatlı badem yağında seyreltildiğinde, günlük yağı ruh halinizi olumlu etkiler ve enerjik hissetmenizi sağlayabilir.  

Solunum Sorunlarını Tedavi Eder

Günlük yağı, tıkalı bir burundan kurtulmanızı sağlayabilir. Çalışmalar, günlük yağının anti-enflamatuar özelliklerinin burnunuzdaki ve akciğerlerdeki balgam birikimini ve tıkanıklığı azaltabildiğini belirtmektedir.  Bu, alerjisi, astımı ve bronşiti olan insanlar için büyük bir rahatlama kaynağıdır.

Bir difüzöre günlük yağı ekleyin ve yatak odanızda saklayın. Çabuk rahatlama için birkaç damla yağın bir bez üzerine  püskürtün ve birkaç dakikada bir nefes alın.

Ağız Sağlığını Teşvik Eder 


Ağız sağlığı  güçlü tutmanın doğal bir yolunu arıyorsanız, günlük yağı iyi bir tercihtir. Antiseptik özellikleri, diş eti iltihabı, kavite, kemik yaraları ve ağız kokusu gibi yaygın ağız sorunlarını önler.  

  • 2 damla nane esansiyel yağı
  • 1 damla günlük esansiyel yağı
  • Bir tutam tuz
  • Suyu gerektiği gibi ekleyin. Sıradan bir gargara ile aynı tutarlılığa sahip olmalıdır.
  • Malzemeleri karıştırın ve gargara yapın. Bunu haftada bir kez yapabilirsin.

Regl Döngüsünü Düzenler

Adet döngüsünü düzenlemek için güvenli bir yol mu arıyorsunuz? Günlük yağı size yardımcı olabilir. Araştırmalar, günlük yağının östrojen üretimini ve menstruasyon döngüsünü düzenlemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Yapmanız gereken tek şey, 1 ml çuha çiçeği yağına 2-3 damla günlük yağı eklemek.   Kombine yağı karın bölgesine masaj yapmaktır.ü

Cilt için Sığla Yağı 

Akne izleri, çatlak izleri veya yaraların geride bıraktığı izlerden kurtulmak için topikal kremler kullanıyorsanız, karışıma bir tutam ekleyebilirsiniz. Bazı çalışmalar yara iyileşmesini azaltıp yara izlerini azaltabileceğini bulmuştur.   Nemlendiricinize 2 damla günlük  uçucu yağ ekleyin. 

Ağrıyı Hafifletir

Günlük yağının anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğu bulunmuştur, bu da çölyak hastalığı, hepatit, astım, inflamatuar bağırsak hastalığı ve Crohn hastalığı gibi hastalıkları çevreleyen ve ağrıya neden olan inflamatuar moleküllerin üretimini durdurma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. 

Bir damla badem yağına beş damla günlük yağı ekleyin ve eklemlerinize uygulayın. Ya da birkaç damla sığla esansiyel yağını avuç içlerine uygulayabilir ve ovalayabilirsiniz. Badem yağı  anti-inflamatuar olduğu kanıtlanmıştır.  

Sindirime Yardımcıdır

Araştırma, günlük yağının sindirim sistmeindeki şeyleri hızlandırmaya yardımcı olduğunu kanıtladı. Gastrik suların salgılanmasını arttırır, bu da yiyeceklerin daha yumuşak  hareketine yardımcı olur. Bir çalışma, boswellic asitin (günlük yağında mevcut), sızan bir bağırsak sendromu, ülseratif kolit ve kronik kolit belirtilerini azaltabileceğini iddia etmektedir. 

1 ml susam yağı için bir damla günlük  yağı ekleyin. Bu karışımı, şişkinlik ve kabızlık duygularını bastırmak için karnınızın üzerine masaj yapın. Susam yağının yüksek çinko içeriği nedeniyle dolaşımını arttırdığı bilinmektedir.  

Sığla Yağı Kanser Koruması


Bu tür bileşiklerin kemoterapinin mümkün olmadığı inatçı kanser hücrelerini yok etmeye yardımcı olabileceğini gösteren çalışmalar olmuştur. Bir araştırma dizisi, kemoterapiye dirençli kalan  kanser hücrelerini yok eden, sigara içinde bulunan AKBA (Asetil-11-keto-beta-boswellik asit) olarak bilinen bir bileşiğe zarar verdiği vermektedir. Bunun nedeni kanserin, inflamasyona neden olduğu bilinirken, günlük yağının buna karşı çalıştığı bilinmektedir.Araştırma ayrıca, buhur yağının meme kanserinin malign hücrelerine karşı çalışabileceğini de belirtmektedir.   Sığla yağını ahududu çekirdeği yağı ve çay ağacı yağı ile karıştırın. Etkilenen bölgedeki kombine yağı günde iki kez masaj yapın.



Bir sonraki yazım  Gece Mumu Yağı hakkında bilgi almak için linke tıklamanız yeterlidir. Blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür eder sağlıklı günler dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder