29 Mart 2016 Salı

Kabak Çekirdeği Yağı


Genelde kabak çekirdeğinin kendisi yenilse de kabak çekirdeği olarak elde edilen yağında bir çok sağlık faydası bulunmaktadır. Özellikle çinko açısından zengin olan ve prostat sağlığı için son derece etkili olan kabak çekirdeği yağımıza bir göz atalım.

Kabak Çekirdeği Yağı Elde Edilişi

Kabak Çekirdeği
Cucurbita bitkisinin her ikisinden de kabak çekirdeği yağı elde edilen iki tür kabak vardır . Biri Cucurbita pepo , diğeri ise Cucurbita maxima . Kabak çekirdeği yağı çıkarma işlemi, tohumların kavrulduğu ve daha sonra preslendiği basit bir yöntem olarak yapılır. En çok antioksidanca zengin kabak çekirdeği yağına ulaşmak için, daha düşük bir kavurma sıcaklığı ve daha uzun kavurma süresi kullanılır. Daha güçlü bir aromatik etki için daha yüksek sıcaklıklar kullanılabilir - ancak bu yararlı unsurları seyreltir. 

Kabak çekirdeği Yağı Neye Yarar

Omega 3, Omega 6 ve 9 esansiyel yağları bakımından oldukça zengin olan Kabak çekirdeği Yağı, üriner sistem organlarından mide ve bağırsak sistemine, kemik oluşumundan kolesterol düzeyini dengeleyici olmaya kadar pek çok faydalı özelliğe sahiptir.   En bilinen özelliği iyi huylu prostat büyümelerini azaltmak olan Kabak çekirdeği Yağı, prostat sorunları nedeniyle oluşabilecek idrar yolları problemlerinde de tedavi edici özelliktedir. İçeriğindeki kanser koruyucu özellikteki Omega yağ asitleri, çinko, demir ve vitamin A, E ile hücre sağlığını destekleyici olmaktadır.



Özellikle küçük çocuklarda çok fazla oluşan bağırsak kurdu ve tenyaların düşürülmesinde büyük fayda sağlamaktadır. Ayrıca içeriğindeki kaliteli amino asitler ile kalp ve damar sağlığını korur. Yazımın bundan sonraki kısmına kabakcekidegiyagi.wordpress.com sitesinden yaptığım alıntıyla devam edeceğim.

...

Kabak Çekirdeği Yağının Faydaları 

  • Cilt bakımında etkilidir. 
  • Kolesterol düşürücü etkisi bilinmektedir. 
  • Prostat büyümesine karşı kullanılmaktadır. 
  • Göz çevresine sürüldüğünde yaşlanma etkilerini azaltmaktadır. 
  • Toksinlerin atılmasına yardımcı olur; antioksidan etkisine sahiptir.Prostatı öneletici, bağırsakları yumuşatıcı, kurt ve şerit düşürücü olarak önerilir. Toksinlerin etkisini azaltarak enfeksiyonlu, iltihaplı hastalıklardan koruya bilir. Kolesterolü düşürmeye ve kalp sağlığını korumaya olumlu etkileri bulunur. Harici kullanımda hücre zarının okside olarak erken bozulmasına engel olmaya da yardımcı olmaktadır. 

Kabak Çekirdeği Yağı Nasıl Kullanılır


Yarım bardak kabak çekirdeği, günlük magnezyum ihtiyacının %46 sını demirin %28.’ni, manganezin %52’sini, çinkonun %17.’sini ve proteinin yüzde 17si’ni karşılar.
Dahilen; aç karnına 1 tatlı kaşığı içilir. Haricen; cilde masaj şeklinde sürülür.Daha fazla kullanılmasının bir sakıncası yoktur. Ancak kalori değeri ve kişisel alerji olasılığı dikkate alınmalıdır.


...




Zengin mineral deposu olan Kabak çekirdeği Yağı, kullanım olarak haricen vücuda masaj gibi sürülmek şartıyla dâhilen ise her gün 1 tatlı kaşığı içilmek suretiyle kullanılmaktadır. Ufacık bir miktarında bile insan vücudu için gerekli çinko, magnezyum ve manganez miktarını büyük oranda karşılar. Kemik sağlığı ve kan pıhtılaşmasında önemli bir yeri olan K vitamini bakımından da zengindir.

Bir önceki yazımız  Jojoba Yağı hakkında bilgi almak için linke tıklayabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder