Keten tohumları genelde insanlarda zayıflama ile eş değer görülen bir düzeye gelmiştir fakat bu kullanımı dışında farklı yararları da bulunan özellikle keten tohumu yağı olarak soğu pres elde edilen bu bitkisel yağımızla ilgili aşağıda bir çok bilgi yer almaktadır. Bu bitkisel yağı nasıl kullanacağınız da aktarılacaktır.
Keten Tohumu Yağı Nedir ? Ne İşe Yarar ?
Bitkisel ürünlerin artışı bir çok yönden işe yaramaktadır. Bir çok hastalığa derman olan bir çok bitkisel ürün ve yağ bulunmaktadır.Bunlardan bir tanesi olan keten tohumu yağı güçlü bir antioksidan olarak önerilmektedir. İçerisinde bulunan omega asitleri ile bireyleri bir çok hastalıktan da korumaktadır. Kanser hastalarında tümör büyümesini durdurma gibi özelliklerinden dolayı büyük bir kesim tarafından kullanılmaktadır.
Keten tohumu yağı keten tohumundan soğuk pres yöntemi ile elde edilmektedir. Keten tohumu yağı % 50 ile % 60 omega-3 yağ asitleri (alfa-linolenik asitler) ve liganlar içerir. Proteinler kalp hastalığı risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olur. Lifler kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Fenolik bileşikler (lignanlar) kansere karşı korunmaya yardımcı olur. Mineraller ( kalsiyum , magnezyum ve fosfor) ise son derece faydalıdır. Keten tohumu yağı faydaları aşağıda ayrıntılı şekilde açıklanmıştır. Okumaya devam edebilirsiniz.
Keten Tohumu Yağı Faydaları
- Keten tohumu gibi, keten tohumu yağı da kalp için sağlıklı omega-3 yağ asitleri ile doludur. Aslında, bir çorba kaşığı (15 mi) etkileyici bir 7,196 mg omega-3 yağ asidi içerir. Özellikle, keten tohumu yağı, sadece küçük miktarlarda EPA ve DHA gibi omega-3'ün aktif formlarına dönüştürülen bir omega-3 yağ asidi biçimi olan alfa-linolenik asit (ALA) içerir . Sadece bir yemek kaşığı keten tohumu yağı günlük ALA ihtiyaçlarınızı karşılayabilir ve aşabilir. Omega-3 yağ asitleri sağlık için çok önemlidir ve iltihaplanmayı azaltma, iyileştirilmiş kalp sağlığı ve beynin yaşlanmasına karşı korunma gibi yararlarla ilişkilendirilmiştir.
- Mevcut araştırmalar test tüpü ve hayvan çalışmaları ile sınırlı olmasına rağmen, keten tohumu yağının kanser hücrelerinin büyümesini azaltmaya yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.Yine de, bu bulgular umut verici olsa da, bu sonuçların insanlara nasıl dönüşebileceğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
- Çeşitli çalışmalar keten tohumu yağının kalp sağlığına yararlı olabileceğini bulmuştur. 59 kişide yapılan bir çalışmada, keten tohumu yağının omega-6 yağ asitlerinde yüksek bir yağ türü olan aspir yağıyla olan etkilerini karşılaştırmıştır. Bu çalışmada, 12 hafta boyunca bir çorba kaşığı (15 ml) keten tohumu yağı ile takviye etmek, aspir yağıyla takviye edilmesinden çok daha düşük kan basıncı seviyelerine yol açmıştır . Yüksek tansiyon kalp sağlığına zarar verebilir, çünkü kalp üzerinde daha fazla baskı yapar, daha fazla çalışmaya zorlar. Keten tohumu yağı da arterlerin esnekliğini artırabilir. Hem yaşlanma hem de artmış kan basıncı genellikle elastikiyetindeki azalmaya bağlıdır . Bazı çalışmalar, keten tohumu yağının kan basıncını düşürerek ve arterlerin elastikiyetini artırarak kalp sağlığını geliştirebileceğini göstermiştir.
- Keten tohumu yağı hem kabızlık hem de ishali tedavi etmede etkili olabilir. Son zamanlarda yapılan bir hayvan çalışması, keten tohumu yağı, bir antidiarreal ajan olarak davranırken, düzenliliğin ilerletilmesi için bir müshil olarak davrandığını göstermiştir. Bir başka çalışmada, hemodiyaliz üzerine 50 kabız hastaya keten tohumu yağı, zeytinyağı veya mineral yağ verildi. Dört hafta sonra keten tohumu yağı bağırsak hareketlerinin sıklığını ve dışkı kıvamını arttırdı. Ayrıca, hem zeytinyağı hem de mineral yağ kadar etkili bulunmuştur.
- Keten tohumu yağı da cilt sağlığını geliştirmeye yardımcı olabilir Tahriş ve pürüzlülük deri hassasiyeti gibi durumlarda oldukça etkilidir.
- Omega-3 yağ asidi içeriği sayesinde, bazı araştırmalar keten tohumu yağı bazı popülasyonlarda inflamasyonu azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir Bununla birlikte, obez kişilerde inflamasyonu ölçmek için kullanılan bir marker olan C-reaktif protein düzeylerini önemli ölçüde azaltmıştır.
Bazı çalışmalar keten tohumu yağı antiinflamatuar özelliklere sahip olabileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, ek araştırmalara ihtiyaç vardır.
Keten Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır
Keten tohumu yağı alarak doktorunuzla konuşun. Özellikle bazı ilaçları alıyorsanız, doktorunuza diyetinize keten tohumu yağı eklenmesi konusunda soru sormanız önemlidir. Keten tohumu yağı, kan incelticiler, kolesterol düşürücü statinler ve diyabet ilaçları gibi bazı ilaçlar ile etkileşime girebilir.
Her zaman aldığınız tüm ilaçlar ve takviyeleri doktorunuza söyleyin. Üreticinin talimatlarına uyun. Satın aldığınız keten tohumu yağı ürünü, keten tohumu yağı ne kadar ve ne sıklıkla alınacağına dair talimatları içermelidir. Keten tohumu yağı nasıl alınacağına dair özel talimatlar için paketi okuyun ve izleyin. Günde üç kez alınan 1 yemek kaşığı keten tohumu yağı, yaygın bir dozajdır, ancak emin olmak için keten tohumu yağınızın paketini kontrol ettiğinizden emin olun. Fazla alınan keten tohumu yağı, yağlı cilde, çatlaklara ve hatta yağlı dışkılara neden olabilir.
Keten tohumu yağını meyve suyu, su veya çay ile birleştirin. Lezzet kötü gelirse, su, yeşil çay veya meyve suyu ile karıştırın. Kapsül formunda keten tohumu yağı almayı düşünün. Keten tohumu yağı da bir kapsül formunda mevcuttur. Yine, keten tohumu yağı almak için üreticinin talimatlarına uyun. Keten tohumu yağı kapsülleri bir bardak su ile alın. Keten tohumu yağı veya kapsülleri buzdolabında saklayın. Keten tohumu yağı kapsülleri veya keten tohumu yağı buzdolabında kapalı bir kapta saklayınız. Yağlar havada reaksiyona girebilir ve sersemleşebilir, ancak keten tohumu buzdolabında saklamak ömrünü uzatmaya yardımcı olacaktır.
Zaten pişirildikten sonra keten tohumu yiyeceğe ekleyin. Keten tohumu yağı ısıtılmamalıdır. Yağın ısıtılması, besin faydalarının çoğunu yok eder. Yemeklerinize keten tohumu yağı ekliyorsanız, yemeğinizi pişirdikten sonra eklediğinizden emin olun .
Keten Tohumu Yağı İbrahim Saraçoğlu
Günde 1 defa 1 yemek kaşığı dolusu aç karnına tüketilmesine öneren uzmanımız soğuk yemeklerle tüketilmesi gerektiğini ifade etmektedir. Eğer tadı hoş gelmez ise çorba veya salatalara ekleyebilirsiniz. Zeytin yağı ile karışabilmektedir herhangi bir sıkıntısı yoktur. E vitamini almanızı da sağlar.
Bir önceki yazım Kekik Yağı hakkında bilgi almak için linke tıklayabilirsiniz. Blog sayfamızı okudğunuz için teşekkür eder sağlıklı günler dileriz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder