31 Mart 2016 Perşembe

Kekik Yağı


Sofraların  vazgeçilmez baharatlarından biri olan kekik oldukça hoş bir kokuya sahiptir.  Kekik yağı ise kullanım alanı ile oldukça faydalı bir bitkisel ağ olarak karşımıza çıkmaktadır. Bizler bu faydalara değinerek kekik yağını nasıl kullanacağınızı aktaracağız. İyi okumalar dileriz. 

Kekik Yağı Nedir ? 

Kekik
Bitkisel yağların daha çok tanınması ve giderek daha çok kişiye ulaşması bu yağların incelenmesini zorunlu kılmıştır. Bitkisel yağların bir çok hastalığı önlemede ve korumada etkili olan özellikleri giderek daha çok bilinmeye başlamaktadır. Kekik yağı mantar karşıtı etkileri ile büyük bir çoğunluk tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Kolay bulunması da kullanım alanını etkileyen en önemli etmenlerdendir.Kekik yağı, kekik bitkisinin yapraklarından ve sürgünlerinden gelir.Botanik ismi  Origanum vulgare olarak bilinen kekik, nane ile aynı aileden bir çiçekli bitkidir. Genellikle yemeklere lezzet veren bir bitki olarak kullanılır. Kekik yağı içeriğinde carvacrol en fazla bulunan fenoldür. Birkaç farklı bakteri türünün büyümesini durdurduğu gösterilmiştir. Timol bağışıklık sistemini destekleyip toksinlere karşı koruyabilen doğal bir antifungaldir. Rosmarinic acid serbest radikallerin neden olduğu hasara karşı korunmaya yardımcı olan güçlü bir antioksidandır. 

Kekik Yağı Faydaları

  • Antimikrobiyal özelliklerinin yanı sıra , bu yağın birçok tıbbi özelliği de vardır.  Kekik esansiyel yağı , solunum yollarında ve sinüslerde rahatsız edici mukus ve balgam birikintilerini ortadan kaldıran veya gevşeten bir balgam söktürücü olarak hareket edebilir. Aynı zamanda, öksürük uyarıcılarını uyarabilen iltihaplı akciğerler ve boğaz için rahatlatıcı bir balsamdır. Bu nedenle, kekik yağısolunum rahatsızlıklarının semptomlarını önler ve tedavi eder. 
  • Bu yağ,  çeşitli nedenlerden kaynaklanan iç ve dış birçok iltihap türünü yatıştırmak için iyidir. Topikal olarak uygulandığında, uygulanan bölgede kızarıklık ve tahriş azaltabilir ve ayrıca artrit veya yaralanma ile ilişkili ağrıyı azaltabilir. 
  • Viral enfeksiyonlara karşı sizi koruduğu gibi, kekik yağı   bakteriyel enfeksiyonlara karşı da korur.  Bu size kolon ve idrar yollarındaki enfeksiyonlar, tifo , kolera, yaralar, cilt enfeksiyonları ve gıda zehirlenmesi gibi bakteriyel hastalıklara karşı ek bir koruma seviyesi sağlar. 
  • Virüsler, bakteriler, mantarlar ve protozoa, bulaşıcı   hastalıklardan sorumlu olan dört ajandır. Bunların dışında, hem iç hem de dışsal olan en korkunç ve ölümcül enfeksiyonların bazılarından mantarlar sorumludur. Kulak, burun ve boğazda çirkin, ağrılı ve ölümcül enfeksiyonlara neden olabilirler; bunlar erken tedavi edilmezse beyine ulaşabilir ve ölümcül olabilir. Birçok mantar enfeksiyonları da bu mantarlardan kaynaklanır. Kekik yağı, içeride veya dışarıda düzenli olarak kullanıldığında, vücudu bu mantar enfeksiyonlarının çoğuna karşı etkili bir şekilde koruyabilir. 
  • Kekik  yağı  viral enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. Bu, soğuk algınlığı, kabakulak, kızamık ve virüslerin neden olduğu diğer problemlere karşı bağışıklığınızı güçlendirdiği anlamına gelir.  
  • Yuvarlak kurtlar, tenyalar, bitler, yatak böcekleri, sivrisinekler ve pire gibi birçok  parazit türü insan vücudunun içinde veya dışında yaşar. Bu parazitler insan vücudunu bir besin kaynağı olarak ve bulaşıcı hastalıkların bir gemisi veya taşıyıcısı olarak kullanırlar. Kekik  yağı, yutulduğunda, bağırsak solucanlarını ortadan kaldırabilir ve dışarıdan uygulandığında, bitleri,  sivrisinekleri ve pireleri etkili bir şekilde uzak tutar.  
  • Kekik  yağının en ünlü özelliklerinden biri olduğu için sizi serbest radikaller (oksidanlar) ile vücudunuza yapılan zararlardan korur. Halihazırdaki hasarı tamir ederken serbest radikalleri etkisiz hale getirir. Bu, yaşlanma sürecini yavaşlatır ve belirli kanserlere , maküler dejenerasyona, yaşlanma, kırışıklık, görme kaybı ve işitme sorunları, sinir bozuklukları ve erken yaşlanma ile ilişkili birçok hastalık  durumuna karşı sizi korur .  
  • Kekik  yağının sedatif ve anti-inflamatuar özelliklerinin bir başka yanıdır. Alerjiler , vücudun dış uyaranlara karşı hiper reaksiyonlarıdır. Doğada bir yatıştırıcı olan kekik yağı, bu aşırı duyarlılığı yatıştırır ve alerji belirtilerinden kurtulmayı sağladığı bilinmektedir. Anti-inflamatuar kalitesi sayesinde, alerjilerin şiddeti azaltılabilir, bu da anafilaktik şoklar veya boğazda şişme gibi ciddi reaksiyonlar için önemlidir.  
  • Kekik  yağı   sindirim suyu salgılanmasını artırır. Ayrıca, besinleri emmeye yardımcı olan besin sindirilebilirliğini ve enzimleri artırır.  Buda sindirimiz için son derece faydalıdır.  
  • Kekik  yağı sedef , egzama , ayak mantarı, grip ve diğer bulaşıcı hastalıkların iyileşmesine yardımcı olduğu gösterilmiştir . Ayrıca, E. coli , giardiasis ve gıda zehirlenmesi gibi bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılabilir. Tıkanıklığı hafifletir ve bazı çalışmalar güçlü bir ağrı kesici olduğunu söyler, bunun yanında herhangi bir güçlü yan etkiye yol açmadan ek faydası vardır.


Kekik Yağı Kullanımı


  • Bir bardak kaynar suya birkaç damla kekik yağı ekleyin, başınızın üzerine bir havlu koyun ve güçlü buharlarda 5-10 dakika boyunca nefes alın. Sıcak buhar, mukusun gevşemesine, hava yollarının açılmasına ve yağın antienflamatuvar özelliklerinin alerji semptomlarını hafifletmeye ve rahatlatmaya yardımcı olur.
  • Hindistan cevizi, jojoba veya zeytinyağı gibi bir taşıyıcı yağın 2-3 yemek kaşığı içinde 10-15 damla kekik yağı karıştırın ve etkilenen bölgelere uygulayın.Kekik yağı, 'sıcak' özelliklere sahip bir yağ olarak kabul edilir, bu nedenle doğrudan kullanılıyorsa cildi tahriş edebilir. 
  • Sıcak bir fincan çay (limon veya nane çayı işine iyi bir şekilde) 1 damla terapötik dereceli kekik esansiyel yağı ekleyin ve büyük, ağır bir öğünden sonra sindirime yardımcı olmak için onu yudumlayın.
  • 2-3 damla kekik yağı ekleyin ve jojoba veya hindistancevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile 2-3 damla ekleyin ve kulağın dış kısmına masaj yapın. Kulak kanalının içine girmemeye dikkat edin. Yağ cilde nüfuz eder ve dokularda emer ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur. 
  • Biraz suya 2-3 damla kekik yağı ekleyin. Bir pamuk topunu karıştırın ve akne lezyonlarına sürün. Kekik yağındaki aktif bileşik olan karvakrol, bakteriyle savaşmaya ve aknenin neden olduğu iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur.
  • Topikal maya enfeksiyonları için hindistan cevizi veya jojoba yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile birkaç damla kekik yağı karıştırın ve günde 2-3 kez uygulayın.1/4 fincan hindistancevizi yağı (oda sıcaklığında katı) ve 1/4 fincan moringa yağı ile doğal bir şekilde hafif, yorgun ve yaşlanan cildi gençleştiren ve sarkma yüzünü önleyen mükemmel bir taşıyıcı yağ olan 20 damla kekik  yağını karıştırın. kaslar. Karışımı yüze uygulayın. Bu günlük rejim size zarafetle cilt yaşlanmasını engellemeye yardımcı olabilir ve kimyasal olarak kuruyan anti-kırışıklık kremlerine mükemmel bir alternatiftir.
  • Yiyeceklerinize birkaç damla kekik yağı eklenmesi potansiyel olarak bakterileri öldürebilir, ancak terapötik dereceli kekik yağı kullandığınızdan emin olun. 
  • Çayınıza veya ılık suya 2-3 damla ekleyebilir ve güçlü tat nedeni biraz bal ekleyebilirsin.5-7 damla kekik  yağını 1 tatlı kaşığı bir taşıyıcı yağın moringa yağıyla karıştırın (Moringa yağı, bir çalışma olarak güçlü bir anti-inflamatuar olduğunu ve bunun için mükemmel bir taşıyıcı yağ olduğunu gösterdi. ağrılı, artritli eklemlerin giderilmesi için kullanılmaktadır). Karışıma 2-3 damla nane yağı (mükemmel bir analjezik) de ekleyebilirsiniz . Nane yağının soğuma hissi, ağrıyı hafifletmeye yardımcı olacaktır. Karışımı her gün 2-3 kez etkilenen eklemlere sürün ve masaj yapın. Ayrıca krampları ve ağrıyan kasları rahatlatmak için aynı karışımı kullanabilirsiniz.









Bir önceki yazım Kantaron Yağı hakkında bilgi almak için linke tıklayabilirsiniz. Blog sayfamızı takip ederek diğer bitkisel yağlar hakkında bilgi alabilir. Güncel faydalardan ve kullanımlarından yararlanabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder