Sarı rengiyle oldukça dikkat çekici olan aspir bitkisinden elde edilen aspir yağı genel sağlık açısından son derece faydalıdır. Bizlerde bu faydaları size aktarmak amacı ile hem kısa bir giriş yapacağız. Hem de alıntımız ile yazımızı destekleyeceğiz. İyi okumalar dileriz.
Aspir Yağı Nedir ?
Aspir yağı Omega 6 ve Omega 9 gibi esansiyel doymamış yağ asitleri ve diğer doymamış yağ asitlerini içinde oldukça bulundurduğu için yağ yakıcı özelliğe sahiptir.Vücudumuzda bulunan büyük yağ moleküllerini parçalayarak küçük yağ moleküllerine dönüştürür ve böylece yağ oranını azaltmaya yardımcı olur.
Ayrıca metabolizmayı hızlandırma, yağ - kas dengesini düzenleme ve kilo verme özelliği de vardır. İyi bir antioksidan etkisi vardır, damar sertliğinin önlemeye yardımcıdır. Yağın doğum sonrası çatlakları azaltma, cildi nemlendirme ve yenileme, kolestrol ve yağ şekerini dengeleme özelliğinin olduğu ve kabızlığa iyi geldiği bilinmektedir.
Aspir Yağının Faydaları Nelerdir ?
Yazımın bundan sonraki kısmını aspiryagi.wordpress.com sitesinden yaptığım alıntıyla devam edeceğim.
Aspir Yağının Faydaları
- Adet kanamalarını kolaylaştırır.
- Müshil etkisi ile kabızlığa karşı faydalıdır.
- Kolesterolü ve kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Başta prostat ve göğüs kanseri olmak üzere kansere karşı da koruyucudur.
- Vücutta biriken fazla yağı eriterek kilo vermeyi kolaylaştırdığı gibi yağ dokusunun enerjiye ve kas dokusuna dönüşmesine de katkıda bulunur. Bu yapısı itibariyle zayıflamaya yardımcıdır. Yaşlanmayı geciktirir. Renkli çiçekleri (petaller) gıda ve kumaş boyasında kullanılır. Tohumlarında % 30-45 arasında yağ bulunur ve yemeklik yağ olarak kullanılır. HAMİLE KADINLARIN KULLANMASI SAKINCALIDIR.
Aspir Yağı Nasıl Kullanılır
Aspir yağı cilt bakımı haricinde, adet düzensizliği, kabızlığı gidermek, kan şekerini ve kolesterolü düzenlemek, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için de kullanılmaktadır. Ayrıca göğüs kanseri, prostat kanseri, kas dokusunu kuvvetlendirmek ve kilo vermeye yardımcı olmak için de kullanılabilmektedir.
Aspir yağının günde 3 defa, sabah, öğle ve akşam olacak şekilde 1 kahve kaşığı kadar tüketilmelidir. Aspir yağından olumlu sonuç alabilmek için uygulama düzenli olarak sürdürülmelidir.
Aspir Yağının Diğer Kullanım Alanları
Yağı, sabun, boya, vernik, cila olarak kullanıldığı gibi, Linoleik asit içerdiğinden yemeklik yağ kalitesi yüksektir. Ayrıca yağı biyodizel olarak kullanılabilir, küspesi ise hayvan yemi olarak kullanılır (küspesinde ortalama % 25 protein vardır). Güneydoğu anadolu bölgesinde ise pilavlara tat vermek için kullanılır.
Aspir yağının iki tür kullanımı vardır. Bunlar dahilen (içerek) ve haricen (sürerek) şeklindedir. İçerek aspir yağı kullanımı; sabah, öğle, akşam yemeklerden yaklaşık 20-30 dk önce 1 tatlı kaşığı tüketilmelidir. Yağın sürerek kullanımında ise yağı kısa masajlarla uygulamak gerekir. Bunun nedeni yağın çabuk kurumasıdır. Yağı sürerken hareketlerin aşağıdan yukarıya doğru olması gerekir. Karın, kalça, bacak, basen ve kollara uygulanabilir. Yağın yan etkisi yoktur.
Bir önceki yazımız Ardıç Yağı hakkında bilgi almak için linkimize tıklamanız yeterlidir. Blog sayfamızı okudğunuz için teşekkür eder sağlıklı günler dileriz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder