23 Mart 2016 Çarşamba

Biberiye Yağı


Genelde zayıflamak için bitkisel çayların içerisinde kullanılan biberiye ayrıca yağının da elde edilmesi ile kullanılmaktadır. Sağlık açısından son derece yararlı olan biberiye yağı hakkında bilgi almak için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Biberiye Yağı Nedir ? 

Biberiye Yağı
Rosmarinus officinalis olarak da bilinen Biberiye, bir Akdeniz bitkisi olarak Akdeniz bölgesinde çok popülerdir . Birçok yemek biberiye yağı ve taze yaprakları ile pişirilir . Biberiye  yağı yapraklardan çıkarılır. Biberiye çalı fesleğen, lavanta, mersin ve adaçayı içeren nane ailesine aittir .

Biberiye, antik çağlardan beri çeşitli amaçlar için yaygın olarak kullanılmaktadır. Romalılar biberiye bitkisine özel önem verdiler ve dini törenlerde sıklıkla kullandılar. Ayrıca düğün törenleri, gıda müstahzarları, kozmetik ve tıbbi bitkisel ürünler sırasında da kullanılmıştır . Biberiye bitkisi ve özleri eski Mısır uygarlığı tarafından tütsü olarak kullanılmıştır.

Biberiye  yağının sağlık yararları , 16. yüzyılda bitkisel ilaçların anlaşılmasına önemli katkılarda bulunan ünlü bir Alman-İsviçreli doktor ve botanist olan Paracelsus'un gözdesi oldu . Paraselsus biberiye yağını tüm vücut güçlendirmek için yeteneği olduğunu değerlendirdi. Biberiye yağının karaciğer, beyin ve kalp gibi hassas organları iyileştirme yeteneğine sahip olduğuna doğru bir şekilde inanıyordu.


Biberiye Yağı Nasıl Yapılır ? 

Biberiye 250 ml zeytin yağı içerisine eklenmektedir. Fakat bu eklemeden önce biberiye iyice yıkanmalıdır ve zeytin yağı bir kapta hafif ısıtılmalıdır. Daha sonra 5 dk bekletilmeli ve tülbent ile süzülmelidir. Yağ serin bir yerde saklanmalıdır. 

Biberiye Yağı Faydaları

Biberiye yağı, sadece fiziksel sağlığınız için fayda sağlamayan, aynı zamanda ruh sağlığınız için harikalar yaratan benzersiz içeriklerden biridir. Acıyı rahatlatmak ve anksiyeteyi azaltmak için sindirime yardımcı olmak için kullanılır. Ayrıntılı olarak sunması gereken tüm faydalara bakalım.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Vücudunuzu hastalıklardan korumak söz konusu olduğunda, antioksidanlar en büyük silahınızdır. Biberiye yağı, güçlü antioksidanlar olarak hareket eden ve hücrelere zarar verebilecek ve bir çok enfeksiyona ve hastalığa neden olabilen serbest radikalleri avlayan iki kimyasal olan karnosol ve myrcene içerir. Böylece, biberiye yağını düzenli olarak solumak bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olabilir.

Anti-İnflamatuardır

Asla gitmeyen ağrılar ve acılardan  yakınıyorsanız o bölgelere biberiye  yağı ile masaj yapabilirsiniz. Bu yağ, kabarma ve ağrıyı hafifletmek için çalışan kafeik asit, rosmarinik asit ve a-pinen içerdiğinden güçlü bir anti-enflamatuar ajan olarak çalışır.

Sindirimi Destekler

Bu sizin için biraz garip gelebilir ama biberiye yağını midenizde ve ayaklarınızın alt kısmında ovmak aslında sindirime yardımcı olabilir.  Çünkü biberiye yağı, gastrik asit sekresyonunun kalitesini ve karaciğer tarafından üretilen safra hacmini artırır buda iyi sindirim için gerekli olan iki bileşendir. Böylece, kabızlık, mide krampları, şişkinlik, şişkinlik  ve dispepsi semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir . 


Kas ve Eklem Ağrısını Hafifletir

Acı ile mücadele söz konusu olduğunda, biberiye, karnosol ve kafur içeriği nedeniyle üçlü  etki sağlar. Bu bir analjeziktir (ağrıyı azaltır), anti-inflamatuardır (şişmeyi azaltır) ve bir anti-nosiseptiftir (ağrı hissini engeller). Bu nedenle, geleneksel olarak kas ağrısını, eklem ağrısını, burkulmaları ve artrit ve romatizma semptomlarını hafifletmek için kullanılmıştır.  

Dolaşımı Artırır

Biberiye yağının topikal kullanımının bu alandaki kan dolaşımını iyileştirdiği bulunmuştur. İyileştirilmiş kan dolaşımı, ağrıyı hafifletmek ve hızlı kan pıhtılaşmasına yardımcı olmak, yara iyileşmesini hızlandırmak ve saç büyümesini teşvik etmek gibi bir dizi başka faydalar sunabilir.

Baş Ağrısına İyi Gelmektedir 


Sık sık baş ağrıları ve migren ağrılarından muzdarip olabilirsiniz. Daha sonra, yapmanız gereken tek şey, avuçlarınız arasında birkaç damla biberiye yağı sürmek ve onları burun ve ağzınızın üzerine sürmektir. Bu kuvvetli esansiyel yağın ağrı giderici özelliği, baş ağrılarının azaltılmasında çok etkili bulunmuştur. 


Öksürük, Soğuk Algınlığı  ve Gribe İyi Gelmektedir 


Öksürük, soğuk algınlığı ve grip arasındaki ortak faktör nedir? Evet, hepsi bakteriyel veya viral enfeksiyonlardan kaynaklanıyor. Biberiye  yağı, solunduğunda, güçlü bir antibakteriyel ajan gibi davranır ve bu enfeksiyonlarla mücadele eder.  

Solunum Aktivitesini Artırmaya Yardımcı Olur

Kolay nefes almak istiyorsanız, bir şişe biberiye  yağı almanın zamanı geldi. Bu güçlü yağ, solunum yolu hastalıkları söz konusu olduğunda önemli ölçüde rahatlama sağladığı bulunmuştur.  Biberiye yağında bulunan okaliptol ve kafur, akciğerlerdeki bronşları dilate etmeye ve daha iyi hava akışına yardımcı olur. Böylece, göğüs ve burun tıkanıklığının temizlenmesi, öksürük, soğuk algınlığı ve boğaz ağrısının azaltılması ve solunum alerjileri ve sinüzit semptomlarının tedavi edilmesi gibi birtakım solunum problemlerinin giderilmesine yardımcı olur. Biberiye yağı ayrıca bronşiyal astımı tedavi etmek için iyi çalışan bir antispazmodik özelliğe (kas spazmlarını hafifletir) sahiptir.

Strese İyi Gelmektedir 


Stresli hissettiğinizde ya da buna çok aşina olduğunuzda, vücudunuza salgılanan hormon kortizolden başka bir şey değildir. Kronik strese maruz kalan herkesin vücudunda salınan kortizol fazlalığı olabilir, bu da hassas hormonal dengeyi bozabilir ve normal metabolizmayı bozabilir, böylece başka hastalıklara yol açabilir. Biberiye yağının, tükürükte kortizol düzeyini anlamlı düzeyde azalttığı bulunmuştur. Öyleyse, bir dahaki sefere günlük yaşamın stresine kapıldığınızı hissettiğinizde, biberiye yağıyla yapılan bazı aromaterapi ile kendinizi şımartın.

Kansere Karşı Koruma Sağlar 

Biberiye yağının kanser üzerindeki etkisini test etmek için birçok araştırma yapılmaktadır. Biberiye yağının bir bileşeni olan Carnosol, kanserle mücadelede ümit verici sonuçlar vermiştir. Hayvanlar üzerinde yapılan kapsamlı araştırmalar ayrıca biberiye yağının kolon, pankreas, meme, prostat, servikal, mesane, yumurtalık kanseri ve lösemi üzerindeki anti-kanser etkisini kanıtlamıştır. Karaciğer karsinomunun yayılmasını önlediği ve tümörlerin büyümesini yavaşlattığı da gösterilmiştir Ancak, biberiye yağı ve antikanser etkileri arasında tartışmasız bir bağlantı bulunmadan önce gitmenin uzun bir yolu vardır.

Cinsel Hastalıkları Engeller


Biberiye esansiyel yağı, antiviral özelliklere sahip iki çok önemli bileşik - beta-pinen ve limonen içerir. Bu iki bileşenin, in-vitro test edildiğinde herpes virüsünün enfektivitesini % 100 şaşırtıcı bir şekilde azalttığı bulunmuştur. Bununla birlikte, gerçek yaşam senaryosunda cinsel yolla bulaşan hastalıkların semptomlarını ve enfektivitelerini gerçekte azaltmak için inhalasyon yapıldığında ya da topikal olarak kullanıldığında petrolün ne kadar etkili olacağını görmek için kapsamlı araştırmaların yapılması gerekmektedir.

Ağız Sağlığını Korur 


Bir fincan damıtılmış suya karıştırılmış yarım çay kaşığı biberiye yağı mükemmel bir gargara olarak çalışır. Biberiye yağının antibakteriyel aktivitesi boşlukları, diş eti iltihaplarını ve plak birikimini önlemeye yardımcı olur. Diş boşluklarına kök salmış ve diş çürümesinin önemli bir sebebi olan Streptococcus sobrinus bakterisinden bile kurtulur.

Karaciğer Detoksifikasyonu ve Safra Kesesi Fonksiyonunu Artırır

Birden fazla araştırma çalışması, biberiye yağının antioksidan özelliğinin, sıçanlarda yaralanmış karaciğer hücrelerini iyileştirmede yardımcı olduğunu ve ayrıca in-vitro karaciğer hücrelerinde kanserli hücrelerin yayılmasını durdurduğunu kanıtlamıştır. İnhale eden biberiyenin de safra kesesi ile karaciğer ve safra kesesi tarafından depolanmasını   düzenlediği ve böylece sindirim sisteminin  iyileştirdiği bilinmektedir.

Bilişsel Fonksiyonu Geliştirir

Bir sınav için çalışırken dikkatinizi dağıtırken ya da sadece eldeki çalışma ödevine odaklanamıyorsanız, biberiye yağını teneffüs edin ya da odanıza bir kaç damla ekleyin. Konsantrasyonun iyileştirilmesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda belleği artırmak için de harikadı.  Ayrıca biberiye yağı yorgunluk hissi duyduğunuzda veya gerildiğiniz zaman  solunması ile uyarıcı gibi davranır ve kan basıncınızı, kalp atış hızınızı ve solunum oranınızı artırmanıza yardımcı olur. Bu, daha taze ve daha enerjik hissetmenize yardımcı olur.

Antidepresan Olarak Çalışır

Biberiye yağının zihinsel sağlığa faydalı olmasının bir başka harika yolu da bir antidepresan olarak çalışmasıdır. Biberiye yağında bulunan karnosol ve betulinik asitin farelerde antidepresan etki oluşturduğu bulunmuştur.  Biberiye yağı kullanan aromaterapi, insanların rahatlamasına ve depresyon belirtilerini tedavi etmelerine de yardımcı olur. Ayrıca yapılan bir araştırma, biberiye yağını bir testten önce teneffüs etmenin, hemşirelik öğrencilerinin test alma stresini ve genel kaygı düzeyini azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiştir.

Biberiye Yağı Cilde Faydalıdır

Biberiye yağının topikal uygulamasının aknenin neden olduğu iltihaplanmayı azalttığı bulunmuştur.Ama hepsi bu kadar değil! Ayrıca göz altı şişliklerini azaltır ve size parlayan bir cilt vermek için dolaşımı artırır. Buna ek olarak, güneş hasarı ve serbest radikal hasarına karşı savaşır ve cildinizi yaşlanma belirtileri ile mücadele etmek için sıkılaştırır. 

Biberiye Yağı Saça Faydalıdır

Biberiye yağı ile tüm saç endişelerinize veda edin. Saçları inceltmeden korur, size daha kalın kilitler verir ve kepek tedavisine yardımcı olur. Ek olarak, bu uçucu yağın da saç büyümesini uyardığı ve alopesi tedavi ettiği bulunmuştur. Bu sayede saç dökülme sorunlarını engeller.   


Bir sonraki yazı  Bergamot Yağı hakkında bilgi almak için linke tıklayabilirsiniz. Blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür eder sağlıklı günler dileriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder