30 Mart 2016 Çarşamba

Karabaş Yağı


Karabaş Yağı
Bitkisel otlardan elde edilen yağların sağlık yararları son derece fazladır. Bu sağlıklı yağlar arasında karabaş otu yağı da bulunmaktadır. Bizlerde bu bitkisel yağ hakkında bilgiler vereceğiz. İyi okumalar dileriz. 

Karabaş Otu Yağı

Çiçekleri mavi veya yeşil renkteki çok yıllık otsu bir bitki olan karabaş otunun ezilmesiyle elde edilen Karabaş Yağı, ağrı kesici özelliği ile ağrılı yaralı ve egzamalı hastalıklarda etkilidir.Sara ve astım hastalıklarında sinir sistemini yatıştırıcı özelliği bulunmaktadır. Özel içeriği ile özellikle üst solunum yolları enfeksiyonlarında balgam sökücü olarak kullanılmaktadır. 

Karabaş Yağı Faydaları

  • Karabaş otu yağının, küçük yanıklar ve böcek ısırıklarını iyileştirmeye yardımcı olabilecek antiseptik ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğuna inanılmaktadır.  Araştırma anksiyete, uykusuzluk , depresyon ve huzursuzluk tedavisinde yararlı olabileceğini düşündürmektedir .
  • Bazı çalışmalar karabaş otunun yani lavantanın çay olarak tüketmenin kusma, bulantı, bağırsak gazı, mide bulantısı ve karın şişmesi gibi sindirim sorunlarına yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
  • Sindirim problemlerine yardımcı olmanın yanı sıra, lavanta ağrıları baş ağrısı , burkulma, diş ağrısı ve yaralardan hafifletmek için kullanılır . Saç dökülmesini önlemek için de kullanılabilir.
  • Karabaş otu yağının antifungal dirençli enfeksiyonlarla mücadelede etkili olabileceği bulunmuştur. Karabaş otu bitkisinin Lavandula cinsinden damıtılan esansiyel yağlar , fungal hücrelerin zarlarını tahrip ederek  yok etmektedir. 
  • Karabaş otu yara iyileşmesi için çeşitli tedavilerin etkilerini karşılaştırmıştır. Araştırmacılar, transkutanöz elektriksel sinir uyarımı (TENS), tuz çözeltisi, povidon-iyot ve karabaş otu yağının etkilerini karşılaştırdılar. Bunlar laboratuvar farelerine uygulandı. Çalışma yazarları, TENS ve karabaş otu yağı gruplarında yaraların kontrol gruplarından daha hızlı kapandığını belirtmişlerdir. Bu bulgular karabaş otunun yara iyileşmesi üzerinde hızlandırıcı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.
  • Karabaş otu yağı, alopesi areata tedavisinde muhtemelen etkilidir . Bu, vücudun bazı bölgelerinden veya tüm bölgelerinden saç kaybedildiği bir durumdur. Araştırmalar, karabaş otu yağının 7 aylık tedavi sonrasında saç büyümesini yüzde 44'e kadar artırabildiğini göstermektedir .
  • Karabaş otu kokularının bir   endişeyi azalttığı gösterilmiştir. Bu sayede insanlar tarafından hoş bir koku ve ferahlama için kullanılabilir. 
  • Araştırmacılar ayrıca karabaş yağının premenstrüel duygusal semptomları hafifletmeye yardımcı olup olmadığını araştırdılar. Üreme çağındaki birçok kadın, yaygın olarak premenstrüel sendrom (PMS) olarak bilinen, adet öncesi fazda bir dizi semptom gösterir. PMS yaygın olsa da, tek bir tedavi evrensel olarak etkili kabul edilmez. Sonuç olarak, birçok kadın aromaterapi gibi alternatif terapilere yönelir.

Karabaş Yağı Nasıl Kullanılır ?

Karabaş yağı haricen şu şekilde kullanılmaktadır: bir çay bardağı suyun içerisine 4-5 damla damlatılan bitkisel yağı, sabah ve akşam pamuk yardımıyla vücuda sürmek yeterli olacaktır. Sivrisineklerin uzaklaştırılmasında da etkili olan bu yağın haricen kullanıldığında pek çok faydası bulunmaktadır.

Bebeklerde ve Çocuklarda Karabaş Otu Yağı Kullanımı


Karabaş otu yağının, bir tonsillektomi sonrası gerekli ağrı kesici ilaç miktarını azalttığı gösterilmiştir. Bademciklerin alınmasından sonra Lavandula angustifolia esansiyel yağı ile çocuklarda ağrı semptomlarının azalmasına neden olup olmadığını belirlemek için bir çalışma yürütülmüştür. Çalışmaya 6-12 yaş arası 48 çocuk dahil edilmiştir. Rastgele iki grup 24 katılımcıya ayrıldılar. Bir grup karabaş otu yağının yanında ağrı kesici aldı ve diğeri sadece ağrı kesiciler aldı.
Her çocuğun asetaminofen kullanımı ve ağrı nedeniyle gece uyanışı sıklığı, ameliyattan sonraki 3 gün boyunca izlendi. Ağrı şiddeti de ölçüldü. Asetaminofen ayrıca Tylenol veya parasetamol olarak bilinir ve karabaş yağı kullanan grupta asetaminojenlerin daha seyrek kullanıldığı gösterilmiştir.

Evde Karabaş Otu Yağının Yapımı

Adım adım sizlere karabaş otu yağını evde nasıl yapacağınızı aktaracağız. 
  • Taze karabaş otunun dallarını kesin ya da kurutulmuş olarak alın. Çiçeklerle birlikte karabaş otu saplarını  15 santimetre segmentlerde veya daha uzun kesin. Yapraklar ve  saplar, üsse yakın odunsu, kalın saplardan kaçınılsa da, çiçeklerin yanı sıra yağı da demlemek için kullanılabilir.  Çiçek tomurcukları veya güçlü kokulu çiçekleri kullanabilirsiniz.  
  • Karabaş otunun kurumasını bekleyin . Taze karabaş otu kullanıyorsanız, aromalarını kurutmak veya yağın akma olasılığını en aza indirmek için önce gölgede kurutun veya bir beze sarın. Yumruları lastik bantlarla veya bir ip ile bağlayın ve kuru, sıcak bir alanda baş aşağı asın. Güneş ışığına maruz bırakmak karabaş otunu daha hızlı kurutur, ancak aromatik yağlarının bir kısmını parçalayabilir. Taze kesilmiş karabaş otunun tamamen kuruması iki hafta sürebilir. 
  • Karabaş otunu hafifçe kırın ve bir kavanoz içine koyun. Lavenleri temiz eller ile parçalayın veya kokusunu açığa çıkarmak için temiz, ağır bir nesne ile hafifçe çırpın. Tomurcuk kullanıyorsanız, bunları bir bıçak veya parmakla açın. Temiz bir kavanoza yerleştirin.Ellerinizi yıkayınız  ancak ot ile temas etmeden önce iyice kurulayınız. Suyu yağa karıştırmak infüzyonu engelleyebilir. 
  • Çiçeklerin üzerine yağ dökün. Kokulu veya hafif kokulu bir yağı kavanozun içine dökün, karabaş otunu tamamen örtün, ancak genişleme için  1,25–2,5 cm  boşluk bırakın. Badem yağı, zeytinyağı ya da aspir yağı bu amaç için yaygın olarak kullanılır, ancak önce bu kokuyu almak ve lavanta kokusunun üstesinden gelebilecek güçlü kokulu şişelerden kaçınmak isteyebilirsiniz. 
  • Zamanınız ve güneş ışığınız varsa lavantayı ıslatın. Kavanozu sıkıca kapatın ve karışımı güneşli bir yere  bırakın. Gözle görülür bir koku elde etmek en az 48 saat sürecektir ve daha tipik olarak yağ üç ile altı hafta boyunca dışarıda bırakılır. Bu yöntemi kullanmak için yeterli güneş ışığı veya zamanınız yoksa, sonraki adıma geçin. 
  • Zamanınız veya güneş ışığınız yoksa, yağı dikkatli bir şekilde ısıtın. Güneş-gübreleme yöntemine daha hızlı bir alternatif, yağı ve lavanta karışımını 2 - 5 saat boyunca bir çift kazan veya güveçte ısıtmak ve 1 38-49 ° C  arasında sabit bir sıcaklıkta tutmaktır. Bu sadece pişirme termometresi ve iyi kontrol edilen düşük sıcaklıkta bir ısı kaynağınız varsa önerilir, çünkü çok fazla ısı yağın aroma ve raf ömrünü etkileyebilir. 
  • Yağı süzün. Bir kasenin üzerine bir parça muslin veya tülbent koyun ve üzerine yağ ve ot karışımı dökün. Diğer karabaş otu parçalarını atın. 
  • Yağın daha güçlü olmasını istiyorsanız işlemi tekrarlayın. Aynı yağ kavanoza geri dökülebilir ve içine yerleştirilmiş yeni bir kurutulmuş lavanta kümesine eklenebilir. İsteğe bağlı bir kaç damla E vitaminli yağ da ekleyebilirsiniz. 


Bir önceki yazım  Kakule Yağı hakkında bilgi almak için linke tıklayabilirsiniz. Blog sayfamızı takip ederek bitkisel yağları evde nasıl yapacağınızı öğrenebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder