Kakule'den elde edilen bitkisel yağımız kakule yağı hakkında sizlere vereceğimiz bilgiler arasında kakule yağının faydalarından ve kullanımından bahsedeceğiz. Ayrıca kakulenin zayıflatmaya olan etkisinden de bahsedeceğiz. İyi okumalar dileriz.
Kakule Yağı Nasıl Elde Edilir ?
Kakule yağı, adı Elettaria Cardamomum olan Kakule tohumlarından elde edilir. Kakule Dünya çapında çok yönlü bir baharat olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır ve beğenilmektedir. Uzun bir tanıtım yerine, temel yağlarının bileşenlerini ve etkileyici sağlık faydalarını size anlatacağım. Esansiyel yağının ana bileşenleri, sabinen, limonen, terpinen, öjenol, sineol, nörol, geraniol, linalol, nerodilol, heptenon, borneol, alfa-terpineol, beta Terpineol, terpinil Asetat, alfa-Pinen, myrsen, cymene, neril asetattır. metil heptenon, linalil asetat ve heptacosane'dir.
Mutfak kullanımlarının dışında, muhtemelen bir ağız spreyi olarak da kullanılmaktadır. Ancak, muhtemelen hiç duymadığınız bu uçucu yağa çok daha fazlası var, bu yüzden şaşıracaksınız! Kakulenin yağı insanlar için birçok sağlık yararına sahiptir ve genel sağlığın hayati bir parçası olabilir. Doğallığı ile şifa kaynağı olan kakule yağı, ağız kokularını gidermesinin yanı sıra mide ve bağırsak sistemine sınırsız faydaları olan bir organik üründür.Dâhili olarak kullanıldığında iştah açıcı olan kakule bitkisinden elde edilen şifalı yağ; sindirim, dolaşım ve sinir sistemini koruyucu özellikleriyle yararlı olmaktadır. Yapılan araştırmalara göre kronik iltihap ve kanser tedavilerinde etkili olduğu görülmüştür. Gaz söktürücü özellikleri ile mideyi rahatlattığı gibi sakinleştirici olarak sinir sistemini desteklemektedir.
Kakule Yağı Faydaları
- Kakule yağı, bol miktarda önemli vitamin (C Vitamini, Vitamin B2, Vitamin B3 vb.), esansiyel mineraller (kalsiyum, magnezyum, potasyum, manganez, bakır, demir, vb) ve antioksidan özelliklere sahip diğer bitki kaynaklı kimyasal maddeler içerir. Optimum sağlığı sağlamak için tüm bu besin maddelerinin uygun bir dengesinin zorunlu olduğu kanıtlanmıştır.
- Mükemmel bir mineral kaynağı olan bu yağ sağlığımızı çeşitli yollarla korur. Demir ve bakır içeriği hücresel enerji metabolizmasının yanı sıra kırmızı kan hücrelerinin oluşması için çok önemlidir. Yağda bulunan potasyum, kardiyovasküler sağlığımızı korumak için faydalıdır. Manganez, 'süperoksit dismutaz' adı verilen antioksidatif enzim için yardımcı faktör olarak çalışarak nesnenin antioksidan özelliğini arttırır.
- Kakule aromatik kapsülünden çıkarılan yağ, doğada oldukça antispazmodiktir. Hem kas spazmlarında (kas liflerinde kramplar ve çekmeler) hem de solunumsal spazmlarda (boğmaca veya boğmaca, astım, vb.) etkilidir.
- Güçlü antimikrobiyal özelliği nedeniyle, bu yağ zararlı mikroorganizmaları tahrip edebilir veya büyümelerini yavaşlatabilir. Birkaç damla kakule yağı, yiyeceklerimizi ve içeceğimizi mikroplarla bozmaktan koruyabilir. Ayrıca ağız hijyenini mikropları öldürerek ve ağız gargarası olarak kullanıldığında kötü nefesi kaldırarak da arttırabilir.
- Kakule yağı, sindirim sistemimizi uyarmada ve gıda emilim kabiliyetimizi arttırmakta çok güçlü olduğu bilinmektedir. Ayrıca mide suları, hidroklorik asit (HCL), enzimler ve safranın normal sekresyonunu destekleyerek düzenli mide aktivitemizi kolaylaştırabilir.
- Bir dizi çalışma, diüretik olarak kakule yağı oluşturmuştur. Bu, böbreklerin üre ve kalsiyum birikintilerinden arındırılmasına yardımcı olarak idrar tahliyesini teşvik eder, vücudumuzdaki toksik maddeleri yok eder, yüksek tansiyonu düşürür ve aşırı vücut ağırlığından kurtulur.
- Bu aromatik yağın ısınma etkisi de göz ardı edilemez. Vücudunuzu ısıtabilir ve normal vücut ısısını korumak için terlememize yardımcı olabilir. Ayrıca, baş ağrısının giderilmesinin yanı sıra öksürük ve soğuk algınlığının iyileştirilmesinde de önemli bir rol oynar.
Cilt için Kakule Yağı Faydaları
Egzotik baharat, kakule sadece genel sağlığımızı iyileştirmek için değil, aynı zamanda cildimiz için son derece faydalıdır. Cildimiz için kakule yağının faydaları arasında ;
- Tamamen parlak bir cilt elde etmek söz konusu olduğunda, çok az şey kakule yağı kadar etkilidir. C vitamini ve manganez açısından zengin olmak, güçlü bir antioksidandır ve tüm vücudumuzu detoksifiye eder. Zarar gören serbest radikallerden kurtulduğumuzda, iç sistemimiz sağlıklı olur ve cildimiz bunu açıkça yansıtmaya başlar.
- Kakule yağının antiseptik özelliği, çeşitli cilt enfeksiyonlarının tedavisinde çok faydalıdır. Birkaç damla kakule yağının su ile karıştırılmasıyla hazırlanan yumuşak çözelti cildimizi dezenfekte etmek için kullanılabilir.
- Bu yağı cildinize düzenli olarak doğal bir temizleyici olarak da uygulayabilirsiniz. Cilt gözeneklerimizi açabilir ve sivilce , siyah nokta vb. gibi cilt sorunlarını giderebilir.
- Soluk sarı yağ da doğal bir cilt toneri olarak kullanılır. İçinde bulunan antioksidanlar, erken yaşlanmaya karşı savaşmamıza ve cildimizin uzun süre genç kalmasını sağlar.
Kakule Yağı Nasıl Kullanılır ?
Enfeksiyon hastalıkları, astım-bronşit gibi akciğer hastalıkları ile soğuk algınlığı tedavisinde dâhili olarak 1 bardak suya atılan 4-5 damla kakule yağı yeterli olmaktadır. Bu şekilde çeşitli mide ve bağırsak hastalıklarında etkilidir. Gargara olarak ise boğaz enfeksiyonlarında tedavi edicidir. Hiçbir yan etkisi olmamasına rağmen alerjisi olanlar ile hamileler için dikkatli bir kullanım gerekmektedir.
Kakule Yağı ile Zayıflama
Kakule karın bölgesinde yaygın bir sorun bölgesinde yağ birikimini savuşturmaya yardımcı olur. Birçok insan için, yağ, karnın etrafında oturmaya eğilimlidir ve onları bir dizi metabolik problem ve hatta kardiyovasküler problemler riski altına sokar. Ayurveda'da doğal bir diüretik olarak adlandırılan kakule, vücudunuzun idrar şeklinde tutulan ekstra suyu atmasına yardımcı olabilir. Kakule çok yönlü bir saldırı ile, yağ kırıcı özelliklerinin de kan kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olacaktır. Anti-hiperlipidemik aktivite, özellikle, kolesterol sorunları olanlar için aşırı kilolu veya obez olanların ortak bir şikayeti olanlara faydalıdır.Kronik hazımsızlık da şişkinliğe yol açabilir ve kakule gastrointestinal bozukluklar için popüler bir tedavidir. Meyve ve kabuklu kakule özü, Escherichia coli ve Staphylococcus aureus gibi ortak mikroplarla savaşabilen birçok bileşiğe sahiptir . Kakule yağı Pseudomonas aeruginosa , Saccharomyces cerevisiae , Bacillus pumilus , Staphylococcus epidermidis ve Staphylococcus aureus gibi enfeksiyona neden olan mikroplara karşı iyi bir antibakteriyel aktiviteye sahiptir . Kötü bakterilere karşı bu aktivite ile kakule bağırsak florasının normal normale dönmesine ve normal sindirime olanak sağlamasına yardımcı olabilir.
Tüm yukarıdaki etkileri ile kakule yağı kilo vermenize yardımcı olacaktır. Fakat tek başına kilo verdirmez, diyet hafif egzersiz ve düzenli yaşam size yardımcı olur.
Bir önceki yazım Kabak Çekirdeği Yağı hakkında bilgi almak için linke tıklayabilirsiniz. Blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür eder, sağlıklı günler dileriz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder