31 Mart 2016 Perşembe

Lavanta Yağı


Herkesin aşina olduğu ve kullanım alanı oldukça yaygın olan lavanta yağının faydaları hakkında bilgilendirme yapacağımız yazımızda lavanta çiçeğinden ve nasıl yağ elde edildiğinden de bahsedeceğiz. Daha sonra saç ve cilde faydalarına ayrıca değineceğiz. İyi okumalar dileriz. 

Lavanta Yağı 

Lavanta Yağı
Lavanta  yağı bugün dünyada en çok kullanılan esansiyel yağdır , ancak lavantanın faydaları 2,500 yıl önce keşfedilmiştir. Güçlü antioksidan, antimikrobiyal, yatıştırıcı, sakinleştirici ve antidepresif özellikleri nedeniyle lavanta yağı yararları bolca bulunmakta ve yüzyıllar boyunca hem kozmetik hem de terapötik olarak kullanılmaktadır.  

Mısırlılar mumyalama ve parfüm olarak lavanta kullandılar. Nitekim Kral Tut'un mezarı 1923'te açıldığında, 3,000 yıldan sonra hala tespit edilebilecek hafif bir lavanta kokusu olduğu söylenmiştir.

Erken ve modern aromaterapi metinleri, lavantanın antibakteriyel esansiyel yağ olarak kullanılmasını savunur. Bitkinin yaprakları ve sapları, sindirim sistemi hastalıklarına ve romatizmaya karşı  kullanıldı ve lavanta kozmetik amaçları için değerlendi. Romalılar banyo yapmak, yemek yapmak ve havayı temizlemek için lavanta yağı kullandılar.  Şimdi ise ilerleyen teknoloji ile lavanta yağı cilt, saç için kullanılmakta ve faydaları bilinmektedir. Aşağıda ayrı ayrı ele alacağımız faydalarını öğrenmek için okumaya devam ediniz.

Lavanta Yağının Cilde Faydaları

Lavanta yağı hem cilt bakımında hem saç bakımında hem de genel sağlık açısından bir çok yararlar sağlamaktadır. Biz bu yararlara ayrı ayrı değinerek sizlere en doğru şekilde aktarmaya çalışacağız. 

Sivilce için Lavanta Yağı 

Lavanta yağı, akne sorunlarından kurtulmak için kullanabileceğiniz birkaç doğal içerikten biridir. Yağ, akne ve iltihaplanmaya neden olan bakterilerle savaşabilen antienflamatuar ve antiseptik özelliklere sahiptir. 

Pamuklu çubuk kullanarak sivilce lekelerinizde bir kaç damla lavanta yağı kullanın ve istenen sonuçları görün. 

Egzama Tedavisinde Lavanta Yağı 


Egzama çok utanç verici bir cilt rahatsızlığı olabilir, ancak sadece elverişli bir lavanta yağı yoksa. Bunun nedeni, yağın kaşıntıyı hafifletme ve egzama belirtilerini azaltma yeteneğine sahip olmasıdır. Ayrıca cildi nemlendirerek tahriş olan bölgelerin iyileşme sürecini hızlandırır.

Lavanta Yağı Cildi Detoksifiye Edebilir 

Çevresel toksinlerin ve diğer kirleticilerin iğrenç çeşitliliği göz önüne alındığında, cildimizin çoğu zaman maruz kaldığı için, cildimizin sağlığının her geçen gün kötüleştiğini bilmek şaşırtıcı değildir.

Ama bu durum için lavantamız var;  kirletici maddelerin cilt üzerindeki zararlı etkilerine karşı savaşabilen güçlü antioksidanlar içerir. 

Yanıklar için Lavanta Yağı


Lavanta yağının antiseptik ve antiinflamatuvar özellikleri yanıklar için rol oynamaktadır. Yağ yanıkları iyileştirmede faydalıdır ve ayrıca yaraların  tedavisine de yardımcı olur . Ayrıca lavanta yağı da ağrı kesici olarak işlev görür.

Sadece yanık alanı yaklaşık 10 dakika akan suyun altında tuttuktan sonra yanmış alana birkaç damla lavanta yağı sürmek yeterlidir. Bunu yapmak iyileşme sürecini hızlandırabilir. Ancak, ciddi yanıklar durumunda derhal doktora başvurmanız gerektiğini unutmayın.

Lavanta Yağı Böcek Isırıklarını İyileştirmede Yardımcı Olabilir

Ciddi bir problem olmasa da, böcek ısırıkları günlük aktivitelerinize karışabilir. Ama bu kullanışlı lavanta yağınız olduğunda böyle olmaz. Böcek ısırığına birkaç damla lavanta yağı ekleyin ve kaşıntı ve şişliğin önemli ölçüde azaldığını görün. Lavanta yağı iyi bir böcek itici   olarak işlev görebilir ve geleneksel olarak böcek ısırıklarının tedavisinde kullanılır.

Bir Avustralya çalışması, lavantanın geleneksel kullanımlarını destekleyen bilimsel ve klinik verilerin varlığını ortaya çıkarmıştır ( 8 ).

Ancak, böcek ısırıklarını tedavi etmek için çocuklarda yağ kullanırken dikkatli olun. Arizona Üniversitesi'ne göre, lavanta yağı 2 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır ( 9 ).

Yorgun Kasları Tedavi Etmek İçin Lavanta Yağı

Kaslarımızın uzun bir günün ardından ne kadar yorgun olabileceğini biliyoruz; ve aynı zamanda iyi bir masajın  o noktada ne kadar rahatlatabileceğini de biliyoruz. Bu, lavanta yağının görmezden gelmemeniz gereken bir durumdur. İdeal olarak, büyük bir ılık suya 4 ile 6 damla yağ ekleyerek lavanta banyosu hazırlayabilirsiniz. Ellerinizi veya ayaklarınızı bu banyoda yaklaşık on dakika boyunca ıslatın ve yenilenmiş ve rahatlamış hissedin. 

Toner Olarak Lavanta Yağı 


Lavanta yağı  cildinizi sıkılaştırır, böylece dolaşımını artırır, böylece cilt hücrelerine yeterli miktarda oksijen ve beslenme sağlar. Bu, hücrelerin sağlıklı kalmasına ve yenilenme sürecini hızlandırmaya yardımcı olur.

Evde lavanta yağı ve su ile toner yapabilirsiniz. Bir kasede 100 ml su kaynatın ve daha sonra lavanta tomurcuklarına koyun,  tamamen suya batırın. Kaseyi örtün, demlemek için birkaç saat bekletin. Karışımı temiz bir cam şişeye boşaltın ve soğutun. Bu lavanta suyunun bir kısmını pamuklu bir pedin üzerine püskürtün ve yüzünüzü hafifçe silin.  Bu, cildinizi toner gibi yeniler.

Saç İçin Lavanta Yağı Faydaları

Lavanta yağının saçınıza faydalı olabileceği yollar aşağıdadır.

  • Lavanta yağı saç dökülmesinin tedavisinde son derece etkilidir . Bunun nedeni saç dökülmesinin yaygın nedenleri olan uykusuzluk, stres, anksiyete ve depresyonun tedavisidir. Bu yağ ile yapılan düzenli masajlar, kan dolaşımını arttırarak saç kaybını kontrol etmeye ve saç gelişimini iyileştirmeye yardımcı olur.
  • Alopesi areata, yamalardaki saç dökülmesiyle karakterize otoimmun bir hastalıktır. Lavanta esansiyel yağı ile kuru saç derisi masajı, bu durumu tedavi etmenin yanı sıra birkaç ay içinde önemli bir saç büyümesi sağlamaya yardımcı olur.
  • Lavanta esansiyel yağı kuru kaşıntılı saç derisi ve kepekten kurtulmanıza yardımcı olabilir. 15 damla lavanta esansiyel yağını 2 yemek kaşığı zeytin veya badem yağıyla karıştırarak karışımı yaklaşık 10 saniye ısıtın. Bu sıcak yağ karışımıyla kafa derisine masaj yapın ve bir duş başlığı takın. Bir saat sonra hafif bir şampuanla yıkayın .
  • Güçlü bir antiseptik olan lavanta yağı bitleri, bit yumurtalarını söker atar ve saçlarınızı rahatlatabilir. Saç derisine bu yağ ile masaj yapmak  bitleri  öldürebilir. Saç bitlerinden kurtulmak için saçlarınızı şampuanlamadan 20 dakika önce lavanta yağı ile masaj yapın. 
  • Lavanta da bir saç kremi olarak kullanılabilir. 1 bardak kuru lavantayı 2 bardak suya kaynatıp, birkaç damla lavanta yağı ekleyerek bir saç jeli hazırlayabilirsiniz. Saçını yıkayıp 15 dakika bekletin. Bu saçlarınızı parlak ve kokulu hale getirecek ve kepekleri de tedavi edecektir .


Sağlık İçin Lavanta Yağı Faydaları


Daha önce de belirtildiği gibi, lavantanın aromaterapide önemli bir rolü vardır. Hem lavanta çiçeklerinin hem de lavanta yağının kullanımı aşağıdaki gibi çeşitli sağlık faydaları sunar.

  • Lavanta yağı,  uykuyu desteklemek için geleneksel bir ilaç olarak kabul edilir.Halkbiliminde insanlar yastıklarını lavanta çiçekleriyle doldurup huzur içinde uyumaktadırlar. Bu bitki uykusuzluk, huzursuz bacak sendromu , yorgunluk ve sinir sistemini yatıştırır , bu sayede gevşeme sağlar. 
  • Lavanta  yağı, sakinleştirici, yatıştırıcı ve anti-konvulsif etkileri ile anksiyete ve depresyonun tedavisinde etkilidir. Lavanta bitkisini odanızın köşesine yerleştirebilir veya küçük bir vazoya birkaç lavanta sapı yerleştirebilirsiniz. Onun yatıştırıcı aroması sadece stresi azaltmakla kalmaz, aynı zamanda sivrisinekleri de giderir. 
  • Lavanta, migren baş ağrısından rahatlama ve yeni bir baş ağrısının başlamasının önlenmesinde etkili olduğunu kanıtlamıştır. Boynunuza ve alnınıza lavanta yağı ile masaj yapmak, boyun ve başın gerginliğini giderir ve gevşemeyi destekler. 
  • Sindirim sorunu, günümüzde mide ülserine yol açan  ve karın ağrısı, kusma, geğirme ve yanma hissi ile karakterize olan sık görülen bir sorundur. Lavanta, vücudun sindirim kanalının astarını yatıştırıp safranın salgılanmasını hızlandırarak yağları sindirmesini sağlar. Aynı zamanda gaz ve kabızlığı giderir. 
  • Lavanta yağı güçlü antiseptik özelliklere sahiptir. Bu yağın yaralara, kesiklere ve sıyrıklara topikal uygulaması, hücre büyümesini artırır, böylece yaraların hızlı iyileşmesini kolaylaştırır. Antimikrobiyal özellikleri, yaraları enfeksiyondan korur. 
  • Lavanta  yağı mide bulantısı veya hareket hastalığının semptomlarını hafifletmede etkilidir. Bu amaçla dilin bir ucuna, kulakların arkasına veya göbeğin altına bir damla lavanta yağı koyun. 
  • Vücuttaki kötü bakterilerin aşırı büyümesi şişkinliğe neden olabilir. Lavanta, kanınızdaki  kötü  bakterileri azaltmaya yardımcı olan ve böylece şişkinliğinizden kurtulmanıza yardımcı olan polifenoller içerir 


Lavanta Yağı Nasıl Kullanılır ? 




  • Toksik parfüm kullanmadan güzel kokmak ister misiniz? Lavanta yağı hem kadınlar hem de erkekler için güzel bir kokudur. Doğrudan cildinize saf yağ eklemeyi deneyebilirsiniz ya da daha ince bir koku için suya veya taşıyıcı yağ ile sulandırılabilir.
  • Yağı doğrudan cildinize sürtmek isterseniz, avuçlarınızın içine 2-3 damla damla ekleyip ellerinizi ovuşturarak deneyin. Daha sonra yağı doğrudan cildinize veya saçınıza sürün. Ayrıca, yaklaşık ½ fincan su ile bir sprey şişesine eklenen 2 damla lavanta yağı kullanmayı deneyebilirsiniz. Püskürtme şişesini çalkalayın ve daha sonra püskürtün.
  • Lavanta yağını sedir ağacı esansiyel yağı veya buhur esansiyel yağı gibi diğer rahatlatıcı yağlarla birleştirmeyi düşünün.  
  • Lavanta yağını parfüm olarak kullandığınız gibi, evinizin etrafını doğal, zehirsiz bir koku giderici olarak kullanabilirsiniz. Ya evinizin etrafında lavanta yağı püskürtün veya yaymaya çalışın. Uykuya dalmadan önce yatak odanızda dinlendirici bir atmosfer yaratmak için, lavanta yağı ve su karışımını doğrudan çarşaflarınıza veya yastığınıza püskürtmeyi deneyin.
  • Lavanta yağı, dudaklardaki güneş yanıklarını önlemek ve çatlamış, kurutulmuş dudakları iyileştirmek için mükemmeldir. Jojoba yağı, hindistancevizi yağı veya başka bir  taşıyıcı yağ ile  karıştırmak için birkaç damla yağ ilave edin ve güneşe çıktığınız zaman dudakları korumak için dudaklarınıza sürün. 
  • Birçok insan mide kokusunu yatıştırmak için lavanta kokusunu kullanır. Eğer mide bulantınız varsa ya da bir uçakta seyahat edeceğinizi ve hareket hastalığına yatkın olduğunuzu biliyorsanız, cildinize ve giysilerinize bir miktar lavanta yağı sürün.
  • Lavanta, tahılsız muffinler, çaylar ve hatta salata sosları gibi şeylerde harika bir lezzet arttırıcıdır. Lavanta yağı tamamen yenilebilir, ancak tadı çok güçlü olduğu için çok az miktarda kullanmak gereklidir.  





Bir önceki yazım  Kurtpençesi Yağı hakkında bilgi almak için linke tıklayabilirsiniz. Sağlıklı günler diler, blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder