25 Mart 2016 Cuma

Fesleğen Yağı


Oldukça hoş bir kokusu olan ve kendi başına bile böcekleri ve  sivrisinekleri kovan fesleğenden elde edilen yağ cilt ve saç bakımında son derece faydalıdır. Bizlerde bu bitkisel yağın hem faydaları hem kullanımına hem de yapımına değinerek sizin için gerekli olan fesleğen yağı hakkında ki tüm bilgileri vereceğiz. İyi okumalar dileriz. 

Fesleğen Yağı Nedir ? Nasıl Çıkarılır ?


Fesleğen Yağı
Fesleğen  yağı, Lamiaceae familyasına ait Ocimum basilicum bitkisinden elde edilir. Taze fesleğen otları kişinin sağlığına faydalı olsa da, fesleğen  yağları daha güçlüdür. Anti-inflamatuar, anti-mikrobiyal ve idrar söktürücü özellikler sergiler. Aslında, fesleğen  yağı yüzyıllardır geleneksel Asya ve Hint tıbbında kullanılmıştır. Daha sonra yağ, mutfak uygulamaları, aromaterapi, topikal ilaçlar ve masaj ile birlikte kullanılabilir. Ayrıca "kraliyet yağı" olarak bilinir ve ona bağlı birçok batıl inançlar ile büyüleyici bir hikayesi vardır.

 Fesleğen  Yağı'nın  Faydaları 


Fesleğen yağının hem cilde hem saçlara hem de genel sağlığa bir çok faydası bulunmaktadır. Bunlara alt başlıklar halinde aşağıda değinilmiştir. 

Antimikrobiyal

Fesleğen  yağı, hastalığa neden olan bakterilere karşı iyi bir korumadır. Çalışmalara göre antibiyotik tedavisine karşı bağışık olan bakteriyel suşları inhibe etme potansiyeli gösterir. Ayrıca, fesleğen  yağı, öldürmek için en dayanıklı mantarlardan biri olan Candida dahil olmak üzere geniş bir virüs ve maya spektrumunu inhibe edebilir.

Cilt Bakımı için Fesleğen Yağı  

Fesleğen  yağının cilt bakım özellikleri, yağı akne gibi bir dizi kronik cilt için etkili bir ilaç haline getirir. Sivilce, aşırı yağ alan bezlerden kaynaklanabilir. Aşırı sebum ve kir birikimi bakterilerin büyümesini gösterir ve böylece yüzünüzde ağrılı kırmızı şişlikler oluşturur. Fesleğen yağı kullanarak günlük olarak bir yüz maskesi uygulamak, anti-enflamatuar ve antibakteriyel özellikleri nedeniyle akne iltihaplı cilt için faydalıdır. Ayrıca etkilerini artırmak için limon suyu veya kuşburnu yağı gibi başka bileşenler de ekleyebilirsiniz.

Aynı şekilde, fesleğen  yağı, daha temiz ve pürüzsüz bir cilt elde etmek için siyah noktaların ve beyaz noktaların açılmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, fesleğen  yağının güçlü antibakteriyel özellikleri, ringworm enfeksiyonlarını giderebilir. Fesleğen  yağı yardımı ile kaşıntılı cildi rahatlatabilirsiniz.

Bacak Krampları ve Ağrılı Kaslar için Fesleğen Yağı  

Bacak krampları ya da kas spazmları, bacak kaslarının şiddetli strese maruz kaldığı veya uzun süreli sabit bir pozisyondan dolayı meydana geldiği zaman ortaya çıkar. Bacak krampları zararsızdır, ancak özellikle  gece uykunuzu bozarsa çok acı verici ve sinir bozucu olabilir. Ağrı, birkaç dakika ile 15 dk  arasında  sürebilir. Neyse ki, fesleğen  yağı doğal bir analjeziktir ve ağrıdan hızlı bir şekilde azaltmayı  sağlar. Baş ucu masanızda bir şişe fesleğen   yağını her zaman bulundurabilirsiniz, böylece gerektiğinde bacaklarınızı yağla masaj yapabilirsiniz. Aynı şekilde, fesleğen  yağı yorgun ve ağrılı kasları rahatlatabilir. Ayrıca artrit, burkulma ve spor yaralanmalarının tedavisinde de yardımcıdır.

Stres Yönetimi ve Adrenal Yorgunluğun Önlenmesinde Fesleğen Yağı

Fesleğen yağı, zihnin iyileşmesi için en gerekli  yağlar arasındadır. Aslında, fesleğen geleneksel olarak zihni güçlendirmek, açıklık sağlamak ve ruhu rahatlatmak için kraliyet ailelerinde kullanılmıştır. Fesleğenin bu özellikleri özellikle  iş yerinde strese yol açan zihinsel yorgunluğa eğilimli olanlar için faydalıdır. İş stresi kronik olabilir ve genel fiziksel ve duygusal sağlığınızın yanı sıra iş verimliliğinize de zarar verebilir. Bir fesleğen buharı stresinizi kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir. Aromatik buharları stresi ortadan kaldırabilir ve konsantrasyonunuzu artırabilir.

Sindirimi Destekler

Kötü sindirim, vücudumuzun iyi beslenmesini gerektiren vitamin ve minerallerin uygun şekilde emilmesini engellenebilir. Neyse ki, fesleğen  yağı vücudun pH seviyesini yeniden sağlayarak uygun sindirimi destekler. Bunu yaparak, bağırsaktaki iyi bakterilerin sindirim işlevini geliştirmesine ve geliştirmesine yardımcı olur.

Reçeteli ilaçlardan önce insanlar asit reflü, şişkinlik , mide krampları, iştahsızlık ve bağırsak parazitlerini öldürmek için fesleğen yağı kullanırlardı. Bu tür kuramlar modern çalışmalarla zaten desteklenmiştir. Fesleğen  yağının kabızlık, hazımsızlık ve şişkinlikten  rahatlama sağlayabilen karminatif özellikler sergilediği bilinmektedir. 

İdrar Yolu Enfeksiyonlarının Tedavisinde Yardımcı Olur

Sadece fesleğen  yağı, bu tür enfeksiyonların iyileşme sürecini hızlandıran geniş spektrumlu antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Ayrıca, fesleğen esansiyel yağı idrar üretimini artıran ve fazla tuz ve suyun vücuttan atılmasına yardımcı olan bir diüretiktir.

Ağız Ülseri Tedavisinde Fesleğen Yağı 

Fesleğen  yağı, küçük kulak enfeksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olabilir ve enfeksiyonla ilişkili ağrıyı hafifletebilir. Tek ihtiyacın olan kulak kanalına birkaç damla damlatılmasıdır. İltihaplanmayı azaltmak için fesleğen  yağını kulağınızın etrafına da sürebilirsiniz. Aynı şekilde, birkaç damla fesleğen  yağının eklenmesi, kokuya neden olan bakterileri ortadan kaldırdığı için halitozu önleyebilir. Ayrıca, ağzınızı ülser ve yaralardan korur.

Solunum Hastalıkları için Fesleğen Yağı 

Fesleğen  yağının çekiciliğini solumak, soğuk kış havasında solunumunuza ve tıkanıklığa yardımcı olabilir. Sıcaklıklar düştükçe, hava kurumaya başlar ve solunum sisteminizi yükler. Neyse ki, fesleğen  yağı antispazmodik özellikleri nedeniyle olumlu solunum etkileri gösterir. Tıkanmış sinüslerin açılmasına yardımcı olur, astımı, öksürüğü ve bronşiti tedavi eder. Ayrıca, fesleğen  yağı da ateşi hafifleten ter ve antipiretik özellikleri indükleyen özelliklere sahiptir.

Alerjilere Karşı Fesleğen Yağı 

Hastalıkların çoğu inflamasyona dayanır. Vücudunuz yüksek inflamasyonla uğraşırsa, alerjenler artan  reaksiyonu ile karşılaşır. Fesleğen  yağı, alerjenlerin inflamatuar yanıtını azaltabilir ve bağışıklık sisteminizin aşırı zarar görmesini önlemek için vücudunuzun dış kaynaklara olan hassasiyetini azaltabilir. Aynı şekilde, fesleğen  yağı vücudunuzu detoksize etmeye ve alerjenler olarak hareket eden toksinleri ve zararlı mikroorganizmaları temizlemeye yardımcı olur.

Fesleğen Yağı Saça Faydaları

Saç derisine  fesleğen yağı ile masaj yaparak saçların büyümesini uyarabilirsiniz. Saç derisinde aşırı yağın giderilmesinde de çok etkilidir, bu da kepeklere ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Aynı şekilde, anti-fungal özellikleri mevcut kepekleri tedavi edebilir ve tekrar etmesini önleyebilir. Fesleğen  yağı da saçlarınızdaki yağ birikimini önlerken parlaklık katar.

Doğal Böcek Kovucu ve Oda Spreyi

Fesleğen  yağı, zararlı aerosollerin ve pahalı hava filtreleme sistemlerinin yerine geçer. Fesleğen  yağı, evinizi arındırmak ve güzel kokmasını sağlamak için doğal, düşük maliyetli, etkili ve tedavi edici bir yoldur. Antibakteriyel ve antifungal özellikleri bakteri ve küf nedeniyle oluşan kötü kokuları giderir ve böylece kirlenmeyi önler. Aynı şekilde, fesleğen esansiyel yağı kullanarak sivrisinekleri etkili bir şekilde kovabilirsiniz. Böcek ısırıklarının neden olduğu kaşıntıyı gidermek için fesleğen  yağı ile  masaj yapabilirsiniz.

Fesleğen Yağı Kullanımı



Günde 2 defa, 2 damla, ağızdan alınır.2,5 gr fesleğen kapsülleri halinde de alınır. Yüksek dozajlarda alınması sakıncalıdır. Hamileler, bebek ve çocuklar, böbrek ve karaciğer rahatsızlığı olanların kullanması tavsiye edilmez. Bebek ve çocuklara koklatılması doğru değildir. Fesleğen yağı bir ilaç değildir. Uçucu bir yağdır. Bu yağlar karışımsız olarak elde edilir. Deriye uygulandığında taşıyıcı yağlarla seyreltilerek kullanılmalıdır.


Fesleğen yağı uygulama sırasında göz temasından kaçınılmalıdır. Hepatit, epilepsi, kanser, Parkinson ve alerji gibi rahatsızlıkları olanlar uzak durmalıdır. Bu yağı evimizde hava değiştirici olarak kullanırken lambaların üzerine 3-4 damla damlatarak lambanın sıcaklığında bırakmak yeterlidir. Etkisini sakinleştirici, dinlendirici, rahat nefes alma olarak gösterir.




Bir önceki yazım  Elma Yağı hakkında bilgi almak için linke tıklamanız yeterlidir. Bitki yağlarının faydaları , kullanımları ve nasıl yapıldığı hakkında bilgi almak adına blog sayfamızı takip edebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder