30 Mart 2016 Çarşamba

Kantaron Yağı


Kantaron
Hem sarı kantaron yağı hemde kırmızı kantaron yağı bulunmaktadır ve bunların arasındaki farklar net bir şekilde yazımızda yer almaktadır. Ayrıca kantaron yağının faydalarından ve kullanımından da bahsedilecektir. İyi okumalar dileriz. 

Kantaron Yağı Nedir ? 

Kantaron yağı bitkisel yağlar içinde en çok bilinen ve en çok kullanılandır.  Kantaron bitkisinin çiçeklerinin zeytinyağı ile bir araya gelmesiyle oluşan kantaron yağı günümüzde evlerde yapıldığı gibi eczanelerde de satılmaktadır.

Sarı Kantaron Yağı ve Kırmızı Kantaron Yağı 


Sarı kantaron yağı güneşte toplanarak ve güneşte kurutulduktan sonra üzerine zeytinyağı eklenmesi ile elde edilirken kırmızı kantaron yağı ise taze kantaron çiçeklerinden elde edilmektedir. Genelde sarı kantaron yağı kullanımı yaygın olsa da kırmızı kantaron yağının daha etkili olduğu ile ilgili uzmanlar arasında görüş ayrılığı bulunmaktadır.

Kantaron Yağı Faydaları 

  • Birçok çalışma, kantaron yağının hafif ve orta derecede depresyon ve anksiyete  ile savaşmaya yardımcı olabildiğini ve reçeteli antidepresanlardan daha az yan etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, bir dizi ilaçla etkileşime girer, bu nedenle özellikle zaten depresyon için ilaç kullanıyorsanız,  doktorunuza danışmadan kullanmamanız gerekmektedir. 
  • Ruh hali üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle kantaron yağı depresyon, kronik yorgunluk ve hormonal dengesizlik gibi PMS semptomlarını hafifletmek ve doğal olarak tedavi etmek için kullanılmıştır.  
  • Kadınlarda depresyon, saldırganlık, hormon dengesi ve hormonal stimülasyon duyguları hakkında  kantaron yağı PMS'nin fiziksel ve davranışsal semptomlarını iyileştirmede bir plaseboya üstün olduğunu göstermiştir.  
  • Kantaron yağı kullanımı menopozun psikolojik ve vejetatif semptomlarını hafifleten bir bitkisel ilaç olarak test  edilmiştir.  Ve menopoz şikayetlerinde azalma sağladığı bulunmuştur.  
  • Kantaron yağı antibakteriyel özelliklere sahiptir ve aynı zamanda çoğu hastalığın kökeninde inflamasyonla savaşmaya da yardımcı olabilir . Topikal olarak uygulandığında, hafif yaralar ve cilt tahrişleri ile ilişkili semptomları hafifletir, egzama için doğal bir tedavi olarak çalışır , yanıkların giderilmesi için kullanılır ve hemoroidleri doğal olarak tedavi etme yoludur.  
  • Obsesif kompulsif bozukluk  , insanların belirli rutinleri tekrar tekrar uyguladıkları ve düşüncelerini veya faaliyetlerini kontrol edemedikleri bir ruhsal bozukluktur. Bu zayıflatıcı bir durum olabilir, bu nedenle kantaron yağının olumlu etkilerini gösteren veriler gerçekten ümit vericidir. Yapılan araştırmalar ve insanlar üzerinde yapılan uygulamalar yarar sağladığını göstermiştir. 
  • Araştırmacılar, kantaron yağının tümör hücrelerinin büyümesini durdurduğunu ve hem nonmelanoma hem de melanoma deri kanseri hücrelerini tedavi edebildiğini bulmuşlardır. 
Kantaron yağının diğer faydalarını şöyle özetlenebilir.  Yaraları iyileştirme ,  yanıkları tedavi etme, böcek ısırıklarını tedavi etme, inflamasyonu azaltma, sedef hastalığı tedavisinde, kas ağrısı gidermede,  artrit tedavisinde, depresyon tedavisinde, güneş yanığı geçirmede , mide ülseri tedavisinde ve bağışıklığı arttırmada etkilidir.  

Hiperforin ve hiperisin kombinasyonu, bu faydaların çoğunu bu güçlü yağa sunan şeydir. Bir kaç damla cilde sürülmesi zaman içine böcek ısırması veya enflamasyon yamalarını önler. Şiddetli bir güneş yanığına maruz kalırsanız , bu yağın birkaç damlasını taşıyıcı bir yağ ile birlikte uygulayarak iyileşme sırasında yanık ve acıyı giderebilirsiniz. Siyatik ve fibromiyaljinin neden olduğu ağrı da bu yağın yardımı ile tedavi edilebilir. Antioksidan ve nemlendiriciliğinden dolayı    özellikleri mide ülserlerinin tedavisinde yardımcı olabilir.

Bağışıklık açısından, bu yağ sedef ve zona gibi cilt üzerinde mantar ve bakteri enfeksiyonu önlemek için kullanılır. Moderasyonda kullanıldığında saç derisi ve tırnaklar için de yararlı olabilir. Eğer  artrit varsa bu yağın birkaç damla sürme, kaslarda ya da daha fazla akut ağrı çabucak ortadan kaldırabilir şişlik ve kızarıklık ve hareket kabiliyetini arttırır.  Hemoroidleri tedavi etmeye çalışan insanlar için bile kullanılabilir. Bu acı durumu hızlı bir şekilde yatıştırır. Geleneksel tıpta, bu yağ kulak ağrısını tedavi etmek için doğrudan kulağa kullanılmıştır. Son olarak, topikal kullanımlarının yanı sıra, depresyonu azaltmak ve enerjiyi arttırmak için aromaterapi de kullanabilirsiniz. 

Kantaron  Yağı Nasıl Kullanılır

Sarı kantaron yağı yerel  kapsüller, tabletler, tentürler, çaylar ve yağ bazlı deri losyonları da dahil olmak üzere birçok şekilde elde edilebilir. Ayrıca, kantaron doğranmış veya toz haline getirilmiş formlarda da bulabilirsiniz. Çoğu ürün 0,3 oranında hypericin içerecek şekilde standartlaştırılmıştır, ancak satın alma işleminizi yapmadan önce etiketi okuduğunuzdan emin olmanız gerekir.  
  • Anksiyete için, birkaç hafta boyunca günde iki kez 900 miligram sarı kantaron yağını ağzınıza alın.
  • Hafif ile orta derecede depresyon için, günde üç kez 300 miligram alın ve öğünlerle birlikte.
  • Şiddetli depresyon için, sekiz ile 12 hafta boyunca günde 900-1.800 miligram sarı kantaron yağını ağızdan  alın.
  • Sedef hastalığı için, dört hafta boyunca ciltte iki kez sarı kantaron yağını merhem kullanın.
  • Yara iyileşmesi için, etkilenen ciltte 16 gün boyunca günde üç kez sarı kantaron yağını   kullanın.
  • Menopoz semptomları için, 12 hafta boyunca günde bir kez 300 miligram alın.
  • PMS için, iki adet adet döngüsü için günde 300-900 miligram sarı kantaron yağını ağzıdan alın.
  • İrritabl bağırsak sendromu için 12 hafta boyunca günde iki kez 450 miligram alın.
  • Sinir ağrısında, her biri beş haftalık iki tedavi dönemi için ağızdan üç adet 900 mikrogram hiperisin tableti alın.
  • Obsesif kompulsif bozukluk için, 12 hafta boyunca günlük olarak ağızdan 450-1.800 miligram alın.
Kantaron yağını sağlık için kullanmadan önce doktora danışmayı, cilt için kullandığınızda yama testi yapmayı unutmayınız. 


Bir önceki yazım Kakao Yağı hakkında bilgi almak için linke tıklayabilirsiniz. Blog sayfamızı takip edebilir, yorumlar kısmından bizlere sorularınızı ulaştırabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder