23 Mart 2016 Çarşamba

Gül Yağı


Hayatımızda özellikle romantizmin temsilcisi olan güller kokusuyla tüm dünyada kullanılmaktadır. Ayrıca bu güzel kokulu güllerden elde edilen gül yağının hem sağlığa hem cilde oldukça yararlı etkileri vardır. Bizler hem gül yağını nasıl yapıldığını hem de bu faydalara değinerek size bilgiler vereceğiz. İyi okumalar dileriz. 

Gül Yağı 

Gül YağıYağlar genellikle aktarlarda satılan ve doğal bitkilerden elde edilen yağlar olarak bilinir. Bu yağların aktardan alınması kullanım açısından daha sağlıklıdır çünkü söylenildiği gibi aktarlardan alınan yağlar bitkinin özlerinden elde edilir.  Bu yağlar genellikle kadınlar tarafından kullanılır. Zayıflama, çeşitli problemler, cilt bakımı amaçlı kullanılan bu yağların birkaçı oldukça da yararlıdır. Gül yağı güllerin renkli yapraklarından elde edilen bir yağdır.
Gül yağı genellikle Isparta’da bulunan güllerin yapraklarından elde edilir. Gül yağı genellikle sarı, beyaz ve kırmızı güllerden elde edilir. Gül yağı genellikle cilt için kullanılan bir yağdır. Kozmetik alanda daha sık kullanılan bu yağ kozmetik bakımlarının içinde kullanılmaktadır. 

Gül Yağı Nasıl Yapılır ? 


Gül  taçları ve yaprakları ile buhar kullanılarak damıtılarak yapılır. Dünyada en pahalı esansiyel yağlardan biridir ve 5 ml'lik bir şişe yapmak için 22 lb yaprak gerekmektedir. İçinde Rosaceae bitki ailesinden, 270'in üzerinde farklı gül türleri ve çeşitlerin daha da yüksek sayıda bulunmaktadır. Yağ üretiminde en yaygın kullanılan tip Rosa damascena L'dir .


Gül Yağının Faydaları


Güllerin duygusal ve psikolojik etkilerini biliyoruz. Daha da önemlisi, aşağıdaki gül  yağının bazı tıbbi ve sağlık yararlarını inceleyelim.

  • Gül yağı, depresyonla etkin mücadele  ederken, benlik saygısı, güven ve zihinsel gücü artırır. Depresyon ve kaygıyı uzaklaştırmada çok yardımcı olabilirler . Antidepresan olarak, akut depresyonlu hastalara ya da yaşamlarına pozitiflik kazandırmak için rehabilitasyona giren hastalara gül yağı verilebilir. v
  • Gül yağı ateş ile sedatif iltihabı ayrıca mikrobiyal enfeksiyon, zehirli materyallerin yutulması, hazımsızlık ve dehidratasyonun neden olduğu diğer enflamasyon vakalarında da yararlı olabilir. Bu romatizma, artrit , gut ve ateş gibi ilişkili durumların azalmasına neden olabilir .  
  • Gül yağı yaraları tedavi etmek için en güzel kokulu ve lüks kokusu bulunan bitkisel bir yağdır. Yaraları sıradan antiseptik losyonlar yerine gül yağlarıyla tedavi etmeyi  deneyebilirsiniz. Cilde gül yağı uygulamak, septik ve gelişmekte olan enfeksiyonlara karşı korunmalarına yardımcı olur.  
  • Gül  yağı, solunum sistemi ve bağırsaklardaki spazmları ve çeşitli uzuvlardaki kas spazmlarını etkili bir şekilde hafifletir. Ayrıca spazmlara bağlı konvülziyonların, kas çekilmelerinin, krampların ve spazmodik kolera'nın tedavi edilmesine yardımcı olur. 
  • Herhangi bir virüs türüne karşı bir kalkan görevi gören antiviral bir ajan kullanılmaktır. Gül  yağı böyle bir kalkandır ve çalışmalar birçok enfeksiyon türüne karşı koruma sağladığını göstermiştir. 
  • Temel element çiçeğin esansiyel yağıdır. Bunun kokusu sizi uyarabilir ve başarılı bir cinsel yaşam için gerekli olan romantik duyguları çağrıştırırken libidoyu arttırabilir. Bu, cinsel işlev bozukluğu semptomlarını, erektil disfonksiyonu, frigiteyi ve partnerlerle cinsel aktivitede genel ilgisizliği azaltabilir.  
  • Gül yağı büzücü özelliği birçok faydası vardır. Cildi ve kasları, bağırsakları ve kan damarlarını sıkılaştırırken ve kaldırırken diş etlerini ve kıl köklerini güçlendirir . Bu, zamansız bir şekilde diş ve saç kaybına, kırışıklıkların gelişmesine, bağırsakların ve karın bölgesi kaslarının sıkılığının ve yaşlanma ile ilişkili bacaklar da meydana gelen çatlaklara karşı koruma sağlar. Her şeyden önce, gül esansiyel yağı kan damarlarının kasılmasıyla yaraların ve kesiklerin kan akışını durdurmaya yardımcı olur. Bu büzücü özellik, belirli ishal tiplerini de iyileştirebilir .  
  • Gül yağı  tifo , ishal, kolera, besin zehirlenmesi ve bakterilerin neden olduğu diğer hastalıklar. Ayrıca, kolon, mide, bağırsak ve idrar yolundakiler gibi iç bakteriyel enfeksiyonların yanı sıra deri, kulaklar, gözler ve yaralardaki dış enfeksiyonları tedavi edebilir. 
  • Gül  yağı yara izlerine iyi gelebilir. Akne ve cildin üzerindeki lekeler çabucak söner. Bu, çatlakların, ameliyat yaralarının , hamilelik ve doğumla ilişkili  çatlaklarının solmasını içerir. Bunun çoğu , cildin iyileşme süreçlerine yayılan gül  yağının antioksidan aktivitesinden kaynaklanır. 
  • Gül  yağı arındırır toksinlerin uzaklaştırılmasını ve nötrleştirilmesini  sağlar. Kanınız toksinlerden arındırıldıktan sonra, kızarıklık, ülser, cilt hastalıkları, kanser ve kalp hastalıkları gibi serbest radikallerin neden olabileceği ciddi koşullardan korunursunuz.  
  • Gül yağı özellikle tıkanık ve düzensiz adetlerden muzdarip olanlar için etkilidir. Menstruasyon ve menopoz sonrası sendromla ilişkili ağrıyı azaltırken, krampları, bulantı ve yorgunluğu da kolaylaştırır.  
  • Gül  yağı  özellik acı çeken insanlar için çok yararlı olabilir  kanama bir yaralanma ya da ameliyat sonrası  kullanılabilir. Bu, kanın pıhtılaşmasını   hızlandırır ve aşırı kanamayı durdurur.  
  • Gül  yağı, karaciğerin sağlığı için iyidir. Sağlam, düzgün çalışmasına yardımcı olur ve enfeksiyonlardan korur.  
  • Gül  yağı sinirler için bir tonik görevi görür. Sinirleri yaş ve yaralanmalardan kaynaklanan rahatsızlıklardan korur. 
  • Gül yağı mideyi rahatlatır, iltihapları giderir, düzgün çalışmasına yardımcı olur ve enfeksiyonlardan korur. Ayrıca sizi aşırı üretime ve asitlerin mideye salınmasına bağlı olarak sıklıkla gelişen ülserlerden korur. Aşırı asit, mide ekşimesine, hazımsızlığa, irritabl bağırsak sendromuna, aşırı gaza ve şişmeye yol açabilir .  Safra kesesinden safra akışını hızlandırır, mide ve kandaki asit seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur, böylece asitlik ve asidoz gibi sorunlardan sizi korur. 
  • Gül  yağı birçok kadınsı  problemler için kullanılır ; rahim tahliyesi, tümörler, kanama ve düzensiz regl dönemlerine yardımcı olur.  Rahmi de arındırır ve ileri yaşta bile düzgün çalışmasını sağlar, böylece menopozu geciktirir. Menstruasyonun düzenlenmesiyle, duygudurum değişiklikleri, hormonal dengesizlik, aşırı yeme, şişkinlik, kramp ve aşırı kanama gibi menstrüasyonla ilişkili semptomları ve sorunları ortadan kaldırmak mümkündür.  


Gül Yağı Nasıl Kullanılır ?


Gül yağı yüzyıllar boyunca güçlü bir afrodizyak olarak kullanılmıştır. Gül yağı bu şekilde kullanımı, Kleopatra'ya kadar uzanmaktadır. Aşıklarını çekmek için gül yağı banyoya eklenmektedir. Modern aromaterapide, gül yağı libidoyu uyarmak için kullanılır. Gül yağı genelde bir taşıyıcı yağ ile seyreltilir ve bir masaj yağı olarak kullanılır. 

  • Gül yağı  hormonları dengelemek için harikadır ve krampları hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu süre zarfında, birkaç damla saf  gül yağı ile   hindistancevizi yağı veya zeytinyağı gibi taşıyıcı yağa karıştırın ve karışımı alt karın bölgesine masaj yapın.  Gül Yağı'nı bir masaj yağı olarak kullanmak, su tutma ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olur.
  • Çiçekli esansiyel yağlar ruh halini arttırıcı faydalara sahiptir. Gül yağı son derece güçlü bir antidepresandır. En etkili olmak için, gül yağı havaya yayılmalı veya bir masaj yağına seyreltilmeli ve gece ayaklarınızın altına sürülmelidir.  
  • Gül yağı, her türlü cilt bakım rejimine mükemmel bir ektir. İnce çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü azaltmak için günlük nemlendiricinize 20-30 damla gül yağı eklemeyi deneyin. Nemlendiricinize gül yağı eklenmesi de güneş lekelerinden sizi koruyacaktır.
  • Damıtma işlemi sırasında gül yağı  ile infüze edilen su, olgun ciltler için çok etkili bir toner olarak kullanılabilir.
  • Gül yağı doğal olarak oluşan antibakteriyel özelliklere sahiptir. İyileşme süresini azaltmak ve enfeksiyonu önlemek için birkaç damla bir kesik veya kızarıklığa masaj yapılabilir.
  • Egzama ya da diğer dermal iltihap türleri için, jojoba ya da tatlı badem gibi  yağlar ile karıştırarak ve etkilenen bölgeye masaj yaparak kaşınmayı azaltır ve iyileşmeyi destekler.  
  • Rejeneratif özellikleri nedeniyle gül yağı de skar oluşumunu önler. Yarayı azaltmak için iyileşme süreci boyunca herhangi bir sürtünme üzerine yağ damlası sürülebilir.
  • Gül, hamile iken kullanması güvenli olan birkaç yağdan biridir ve hormonlara olan etkisi, doğum yapan aylarda faydalı olmasını sağlar. En iyi sonuç için, beklenen doğum tarihinden yaklaşık iki hafta önce bir gül   yağı kullanmaya başlayın. Karnınızdaki yağı günde 2-3 kez masaj yapın. 




Bir önceki yazım  Biberiye Yağı hakkında bilgi almak için linke tıklamanız yeterlidir. Blog sayfamızda diğer bitkisel yağlar hakkında bilgi alabilir, bizi talip ederek güncel bilgilere ulaşabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder