22 Mart 2016 Salı

Aynı Safa Yağı


Aynı Safa Yağı Çiçekleri son derece güzel olan ve bunlardan elde edilen aynı safa yani nergis yağı hakkında sizlere faydaları ve kullanımına dair bilgiler vereceğiz. İyi okumalar dileriz. 

Aynı Safa Yağı Nedir ?

Aynı safa (Nergis) yağı, (calendula officinalis) ülkemizde tabii olarak yetişen hoş kokusuyla hepimizin bildiği nergis bitkisinden elde edilen yağdır.Tedavi amaçlı olarak diğer pek çok bitki yağında olduğu gibi haricen kullanılır. Son derece güçlü bir antimikrobik özelliğe sahip bu yağ, günümüzde ticari olarak satılan pek çok yara merheminden çok daha etkilidir.Deriyle ilgili olarak çıbanlar, kapanmayan inatçı yaralar, yanık yaraları, iyileşmeyen varisler, damar iltihapları gibi durumlarda güvenle kullanılabilir.

Aynı Safa Yağı Faydaları ve Nasıl Kullanılır ?

  • Bağışıklık sisteminizi güçlendirmekten endişe ediyorsanız, antibakteriyel özelliklerinden dolayı çok sayıda patojene karşı koruma sağlayabilen aynı safa yağından başka bir yere bakmayın. Bu özellikle kesikler, sıyrıklar ve böcek ısırıkları gibi topikal ilaçlarda etkilidir. Yağ sadece hızlı iyileşmeyi uyaramaz aynı zamanda iltihabı hafifletir, aynı zamanda yaranın enfekte olmasını da önler.  
  • Bu yağı eklemlerinize ve kaslarınıza düzenli olarak uygulayarak kronik rahatsızlığınıza  yardımcı olabilirsiniz. Aynı zamanda yaralanmalardan ve burkulmalardan sonra şişliği azaltmak için kullanılır. Ayrıca sindirim sorunları yardımcı olmak için küçük miktarlarda aynı safa yağı tüketebilirsiniz. Bazı insanlar salata soslarında kullanmayı tercih ederler. 
  • Karotenoidler, flavonoidler ve diğer biyoaktif bileşiklerin zengin bir kaynağı ile, aynı safa yağı serbest radikalleri ortadan kaldırmak ve oksidatif stresin gelişmesini önlemek için mükemmel bir yoldur. Bu, cildinize ve vücudunuzun geri kalanına önemli bir destek olabilir, çünkü serbest radikaller kırışıklık ve yaşlılık lekelerine neden olur. Antioksidan seviyelerini yükselterek, yeni cilt hücrelerinin büyümesini teşvik edebilir ve elastikiyeti geliştirmek için kolajen çapraz bağlanmasını artırabilirsiniz.  
  • Cildiniz kuru, çatlak, iltihaplı veya herhangi bir şekilde enfekte olmuşsa, nergis yağı uygulamak bu sorunları hızlı bir şekilde giderebilir. Akne, egzama, rosacea ve sedef hastalığı gibi enflamatuar durumlar milyonlarca insanı etkiler, ancak bu yağdaki güçlü anti-inflamatuar, anti-fungal ve antioksidan bileşikler bu rahatsızlığı hafifletebilir.  
  • Yemeklerden uygun miktarda besin almıyorsanız , sindirim sisteminizi optimize etmeniz gerekebilir. Salatalarınıza ve diğer yemeklere az miktarda kalendula yağı eklenmesi bağırsaklardaki iltihaplanmanın azalmasına yardımcı olabilir ve kramp, şişkinlik, aşırı şişkinlik ve kabızlığa yardımcı olabilecek bakteriyel enfeksiyonları önleyebilir.  
  • Güçlü  bir yağ olmasına rağmen, esas olarak antioksidanlar ve pozitif bileşiklerle dolu olduğu için, cilde  aynı safa yağı kullanılması güvenlidir. Bebek bezi döküntüleri için, bebeklerin hassas ciltleri için tavsiye edilen az sayıdaki doğal yağlardan biridir.  En iyi sonuç için etkilenen alana günde 1-2 kez az miktarda uygulayın.  
  • Yaşlanma süreci vücudumuzda pek çok biçim alabilir. Neyse ki, nergis yağı, doğal yaşantımızla ilgili bir dizi farklı sorunu çözebilir.  Antienflamatuar bileşikler örümcek damarları, varisler , artrit ve diğer eklem hastalıkları için iyidir , antioksidanlar ise cildimizin görünümünü iyileştirebilir ve kronik hastalığa yakalanma şansımızı azaltabilir. Ayrıca, aynı antioksidanlar, nöral yolları oksidatif stresten koruyabilir ve Alzheimer ve demans riskini azaltabilir .  
  • Bu yağ genellikle topikal bir analjezik olarak kullanılır ve yaralanmaların ve ameliyatların yanı sıra akut ağrı, baş ağrıları ve kronik veya terminal hastalıklarla ilişkili ağrıdan kaynaklanan ağrıyı azalttığı bilinmektedir. Bu yağın ılımlı miktarlarda topikal veya ağız yoluyla alınması, çok etkili bir yatıştırıcıdır ve aynı zamanda vücudunuzun iyileşmesini sağlayarak uykuyu uyarabilir . Bu yağda bulunan karotenoidler ve flavonoidler özellikle topikal ağrının giderilmesi ile bağlantılıdır.

Aynı Safa Yağı Nasıl Elde Edilir ? 


Aynı safa yağı, yaygın bir kadife çiçeği türünün taç yapraklarından elde edilen güçlü bir tıbbi yağdır. Taksonomik olarak Calendula officinalis  olarak bilinen bu  çiçeğin türü parlak ve turuncu çiçeklidir  ve buhar damıtma, yağ ekstraksiyonu, tentür veya su bazlı ekstraksiyondan fayda sağlayabilirsiniz, ancak bu yağın en güçlü formları yağ ekstraksiyonları ile yapılır. Birçok yağ zeytinyağı ile birlikte işlenir ve hatta cilt sağlığındaki gücünü artırmak için E vitamini yağı eklenir. Öyle söyleniyor ki, saf aynı safa yağı formları kolayca mevcuttur, ancak evde yapmak nispeten kolaydır. Nergis yağı birçok faydası nedeniyle önemli seviyelerde ait triterpenoidlereflavonoidler, karotenoidler , saponinler, polisakkaritler ve diğer aktif antioksidanlar içermektedir. 

Evde Aynı Safa Yağı Yapımı 

Kurutulmuş aynı safa çiçeği yaprakları, avokado yağı (veya zeytinyağı ),   bir cam kavanoza sahip olmanız koşuluyla, evde yapılabilir. Para tasarrufu yapmak ve yağınızın kalitesini sağlamak için mükemmel bir yoldur . Bu sağlıklı yağı hazırlamanın birkaç farklı yolu vardır, ancak geleneksel yöntem bir aya kadar sürmektedir. 


Kurutulmuş aynı safa çiçek yaprakları 1 çorba kaşığı ve   avokado yağı (zeytinyağı da iyi bir seçimdir) bulundurmanız gerekir. 

Calendula yaprakları küçük bir cam kavanoza ekleyin. Tüm yaprakları hafifçe kaplayana kadar avokadoya dökün. Kavanozu kapatın ve iyice çalkalayın. Kavanozu   yaklaşık 4 saat kısık ateşe ısıtın ardından soğutun ve 1 ay boyunca bekleyin.

Bir önceki yazımız: Argan Yağı hakkında bilgi almak için linke tıklamanız yeterlidir. Blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür eder sağlıklı günler dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder