31 Mart 2016 Perşembe

Kişniş Yağı

Sizlere kişniş yağı faydaları hakkında bilgi vermek amacı ile hazırladığımız yazımızda öncelikle kişniş yağı hakkında ufak bir bilgilendirme sunacağız, daha sonra kişniş yağının hem saça hem cilde faydalarından ayrıca bahsedeceğiz. İyi okumalar dileriz. 

Kişniş Yağı

Kişniş Yağı
Kişniş yağı, buhar damıtma yardımıyla kişniş / kişniş tohumlarından elde edilir. Kişnişin bilimsel adı  Coriandrum sativum'dur . Kişniş  yağı borneol cineole , simen , dipenten, linalol , felandren , pinen , terpineol ve terpinolen gibi bileşiklerden oluşur. 

Kişniş dünya çapında bir baharat olarak ünlüdür ve sindirim ve mide sağlığı gibi bazı tıbbi özellikleri bulunmaktadır. Ancak, nadiren uçucu yağ kullanıldığından elde edilen diğer sağlık yararları hakkında nadiren bilgi sahibi oluruz.Afrodizyak özelliği olan kişniş yağı eskiler de aşk iksiri olarak bilinmekteydi. Bu yağın içerisin de geraniol, skopolotin, şekerler, tanen ve umbelliferon gibi maddelerin yanı sıra D-Linalool gibi maddeler bulunmaktadır.



Kişniş Yağı Faydaları


  • Eski Mısırlılar onu aşk iksirlerinde kullandılar.  Günümüzde, bazı insanlar bitkisel besin maddelerinin potansiyel olarak cinsel dürtüleri arttırabileceğini, cinsel tutkuyu uyarabileceğini veya erektil disfonksiyon ve geçici iktidarsızlık ile yardım edebileceğini düşünüyor. Kişniş yağı da bu etkiye sahiptir. 
  • Kişniş  yağı bakterilere karşı etkilidir ve vücut kokusunun yanı sıra ağız kokusunu da ortadan kaldırarak vücut ve ağız deodorantı olarak yardımcı olabilir . Bir antifungal olarak, soğuk algınlığı, mide bulantısı, kusma ve mide rahatsızlıklarını tedavi etmek için bir ev tıbbı olarak kullanılmıştır.
  • Bu uçucu yağ, hazımsızlık, mide ve şişkinlik gibi sindirim sorunlarına yardımcı olur . Yakın zamanda yapılan bir çalışma, kişniş  yağının, gıda zehirlenmesine neden olan bakterilerle savaşmaya yardımcı olduğunu da göstermektedir. 
  • Kişniş tohumu yağı da ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Diş ağrısı, kas ağrısı ve adet ağrısı tedavi yardımcı olmak için kullanılabilir .
  • Bu uçucu yağ, düşük enerji hisseden insanlar için bir uyarıcı görevi görebilir. Ayrıca şok veya travma geçirenlerde sakinleştirici bir etkiye sahiptir.
  • Kişniş  yağı sporcular tarafından yaygın olarak kullanılır çünkü kas spazmı ve krampları rahatlatır .
  • Çalışmalar kişnişin lipitlerin parçalanmasını artırdığını ve hiperlipidemiye karşı koruyucu ve iyileştirici bir bitki olarak kullanılabileceğini göstermiştir. 
  • Kişniş tohumu ekstresinin kan şekeri ve insülin seviyelerini düzenlediği ve LDL kolesterolünü (düşük yoğunluklu lipoprotein - “kötü” kolesterol) azalttığı bulunmuştur. Ayrıca, kişniş lipitlerin (yağlar) parçalanmasını artırır ve yağların kan alımını azaltır.  Aynı zamanda güçlü bir diüretiktir.  


Kişniş Yağı Cilde Faydaları

Kişniş tohumu mantar dahil olmak üzere güçlü antimikrobiyal özelliklere sahip olmasından kaynaklı ciltte meydana gelecek enfeksiyonlara karşı savaşmaktadır. .Kişniş etkili bir antibakteriyeldir ve bakterilerin  vücut kokusuna neden olan proteinlere ayrıştırılmasını engeller.  Terpenoid antioksidanları sayesinde, kişniş sizde koku yapan bakterileri inhibe eder.

Egzama, sivilce , iltahaplı yara ve çıbanlara karşı koruyucudur. Ciltte meydana gelen karaciğerden kaynaklanan cilt hastalıklarını engeller. 


Kişniş Yağı Saça Faydaları

Kişniş yağı saç dökülmesine karşı koruma sağlayabilir. Saçlara kullanılması saçların hasar görmesini engeller, kırılıp dökülmesine engel olur.  

Kişniş Yağı Kullanımı 





İnsanların doğal yaşamdan uzaklaşması ile sağlık sorunları artmaktadır. Ancak son derece doğal olan bu kişniş yağı ile beraber sağlıklı bir ömre sahip olmakla beraber son derece enerjik bir hayat geçireceksiniz. Bu yaşam çerçevesin de ise uzun bir hayat yaşayabilirsiniz.







Bir önceki yazım  Kırmızı Sandal Ağacı Yağı hakkında bilgi almak için linke tıklayabilir, diğer blog yazılarımıza bakabilir ve yorumlar kısmına aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder