22 Mart 2016 Salı

Ahududu Çekirdeği Yağı


Ahududu Çekirdeği Yağı
Meyvesi oldukça hoş bir görünüme hoş bir tada sahip olan ahududuların çekirdeğinden elde edilen ahududu çekirdeği yağı hakkında sizlere bilgiler vereceğiz. bu yağın faydalarına  ve kullanımlarına değineceğiz. İyi okumalar dileriz. 

Ahududu Çekirdeği Yağı

Ahududu çekirdeği yağı üzüm içerikli meyvelerdedir. Taze ve işlenmiş olarak değerlendirilir. Çekirdekleri meşrubat üretiminde yan ürün olarak kullanılır. Çekirdek yağı pres yöntemiyle elde edilir.

Ahududu Çekirdeği Yağı Faydaları

Ahududu çekirdeği yağı antiinflamatuvar nedeniyle ilaç ve kozmetik sanayinde kullanılır. Ahududunun çekirdek yağı insan sağlığı için son derece önemli olan elzem yap asitleri, tokoferol ve sterolleri içermektedir. Yağ asitlerinin oranı toplam yağ asiderinin% 85’ ini oluşturmaktadır. Doymamış yağ asitleri linoleik ve linolenik asitir. Bu asitlerin oranlarını belirtecek olursak %53 ve %32 dir. Bu asitler memelilerin diyetlerinde elzem olan omega asitleri grubunun üyesidir.

Ahududu çekirdeği yağı kalp, kanser, hipertansiyon korumada yardımcı olur. Steroller ve tokoferoller antioksidan aktive göstererek insan ağlığının iyileştirme sürecinde yardımcı olur. Sağlık yönünden önem teşkil eden minör bileşenleri vardır. Bunlardan E vitamini gerekse antioksidan etkisi olan tokoferoller ahududu yağında diğer bitkisel yağlara göre daha fazla oranda bulunur. Fenolik madde oranı azdır. Fenol içeriği 0.035 ve 0.093 mg gallik asitdir.

Ahududu Çekirdeği Yağı Cilde Faydaları

  • Güneşten gelen  UVB ve UVC'yi emer ve UVA'ya karşı sınırlı bir koruma sunar, böylece geniş spektrumlu bir güneş koruyucu olarak hareket edebilir. 
  • Alfa linolenik asit ve fitoterollerin yüksek içeriğine bağlı anti-inflamatuar özellik göstermektedir, bu nedenle egzama ve sedef hastalığı için yararlıdır.
  • Yaşlanma karşıtı yararlar elik asit (bir antioksidan) içeriğine bağlıdır. Elegiac asidin  kırışıklıkların başlıca nedenleri olan kollajen ve inflamatuar  yıkımını azalttığı bilinmektedir.Ayrıca UV hasarına karşı da koruma sağlar.
  • E vitamini çok yüksek bir antioksidandır. Cilt bakımında antioksidanlar, erken cilt yaşlanmasına ve cilt kanserine yol açabilen oksidatif hasarı önlemek için önemlidir.
  • Trans-epidermal su kaybını azaltan ve böylece cildin nemlenmesini sağlayan çok yüksek fitoterol seviyeleri barındırır Fitosteroller ayrıca güneş hasarı da dahil olmak üzere çevresel faktörlerden zarar gören cildin onarılmasına yardımcı olur.
  • Ahududu çekirdeği yağı, antienflamatuar olan linoleik asitte yüksektir ve tıkanmış gözenekleri ve akneleri azaltmaya yardımcı olur. Linoleik asitte yüksek yağlar genellikle  akne tedavisi yararları için seçilir. Linoleik asit açısından zengin yağların uygulanması sebumun daha akıcı hale gelmesine yardımcı olur, böylece gözeneklerimizden kolayca akabilir ve tıkanmalara bağlı sivilceleri azaltabilir. 




Bir önceki yazımız  Adaçayı Yağı hakkında bilgi almak için linke tıklayabilirsiniz. Blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür eder sağlıklı günler dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder