10 Temmuz 2018 Salı

Jojoba Yağının Cilde Faydaları Nelerdir ?

Eski yazılarımızda size jojoba yağından bahsetmiş ve kısaca kullanımı hakkında bilgiler vermiştik bu yazımızda ise cilt ve saç bakımında kullanılan jojoba yağının faydalarından    bahsedeceğiz. Ama öncelikle jojoba yağı hakkında kısa bir hatırlatma yapalım. 

Jojoba Yağı Nedir ?


Jojoba Yağı
Jojoba yağı; güney Arizona, güney Kaliforniya ve kuzeybatı Meksika'ya özgü bir çalı olan Simmondsia chinensis (jojoba) bitkisinin tohumundan gelen sıvıdır  . Her ne kadar bir yağ denilse de, aslında sıvı bitki balmumudur ve bir dizi rahatsızlık için halk tıbbında kullanılmıştır. Yerli Amerikalılar, yaraları ve çürükleri tedavi etmek için jojoba yağı kullanmışlardır. Bugün, genellikle sivilce ,  sedef hastalığı , güneş yanığı ve çatlamış cildi tedavi etmek için kullanılır . Aynı zamanda saçı dökülen insanlar tarafından kullanılır çünkü saç çıkmasını teşvik eder. Çünkü jojoba yumuşatıcıdır, cildi rahatlatır ve saç köklerini açar. Birçok kişi , cildi ve saç ürünlerini yapmak gibi uçucu yağ kullanımları için taşıyıcı bir yağ olan jojoba yağını bilir , ancak aslında kendi başına etkili bir cilt nemlendiricisi ve şifacıdır. Yazımızı okumaya devam ederek jojoba yağının cilde faydalarını ayrıntılı olarak öğrenebilirsiniz. 

Jojoba Yağının Cilde Faydaları 



Yukarıda bahsettiğimiz bitkisel bir balmumu olan ama doğal bir yağ bileşeni gibi cilt bakımında kullanılan jojoba yağı yararları aşağıdaki gibidir. 

Cilt Nemlendirir

Sabunlar ve diğer pek çok cilt temizleme maddesi, cilt bezlerinin cildi yağlamak ve kurumaya karşı korumak için ürettiği sebumu ciltten çıkarır. Yüzümüzü ve ellerimizi her yıkadığımız zaman,  suyla bile, toz ve kireçle birlikte koruyucu bir sebum tabakasını da kalkmaktadır. Kışın soğuk ve kuru hava ve klimalı iç mekanlar  cildimizin daha hızlı bir şekilde kurumasını sağlar.

Kurumuş cilt, cilde giriş noktalarını sürekli olarak arayan dermatit ve mikroplara neden olan irritanlara karşı hassastır. Cildinizi nemlendirerek,   ortamın kuruma etkilerinden koruyarak, temel cilt bakımını oluşturur.   Mumsu bir madde olan Jojoba yağı, nemi kapatıp, dış etkenlere etkili bir bariyer oluşturabilir. Ciltte sebasöz bezlerin salgılanmasına yakındır ve kolayca cilt tarafından  kabul edilir ve tolere edilir.

Cilt Nemlendiricisi Olarak Jojoba Yağının Kullanımı



Avucunuzun arasına birkaç damla Jojoba yağı sürdürebilir ve her defasında yüzünüzü yıkadıktan sonra yüzünüze ve diğer açıkta kalan kısımlarda uygulayabilirsiniz. Daha derin bir nemlendirme etkisi için, bir kaşık Jojoba yağı ısıtın ve yüzünüzü yatmadan önce yıkayın ve bir gecede yağı cildinizde bırakın. Saf Jojoba yağı, cilde tamamen emilir , yumuşak ve pürüzsüz hissetmenizi sağlar.

Yağlı Ciltler için Jojoba Yağı 


Yağlı cilt, ciltte aşırı aktif yağ bezlerinin bir sonucudur, yüzde T noktasında  daha sık gerçekleşmektedir. Yağlı ciltler, çevreden gelen tozları hızla toplayabilir ve sık sık yıkanmasını gerekli kılabilir. Sadece çirkin görünmekle kalmaz, aynı zamanda sizi rahatsız hissettirmektedir. Ayrıca yağlı cilt ; seboreik dermatit, akne ve kepek gibi birçok cilt probleminin başlangıç ​​noktası olabilir. Bu noktada Jojoba yağını kullanmak harika sonuçlar verecektir. Bu yağı ya da herhangi bir yağın yağlı ciltler üzerinde kullanması mantıklı değildir, ancak şaşırtıcı bir şekilde Jojoba yağı yağlanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Bu sebum üretimini modüle ederek yapmaktadır.  Cilt, sıvı balmumunun koruyucu tabakası tarafından iyice nemlendiğinde, sebasöz bezler, sebum üretimini düzenleyerek aşağıya doğru tepki gösterir. Jojoba yağı da seboreik dermatit karşı koyabilecek bir anti-inflamatuar etkiye sahiptir. Katkı maddeleri ters etki yaratabildiğinden, saf yağ kullandığınızdan emin olun.

Jojoba Yağı  Sivilce 


Akne, ergenlikle ilişkili hormonal değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Aşırı sebum üretimi, sorunun sadece başlangıç ​​noktasıdır. Akne, saç foliküllerinin ilk önce bir beyaz ya da siyah nokta olarak görülebilen bir komedon oluşturan sebum, keratin ve diğer hücre döküntülerinin birikmesiyle  gelişir . Genellikle Propionibakterium yanı sıra , cildin iltihaplı reaksiyonları ile bakteriyel enfeksiyonlar tarafından meydana gelmektedir. 

Jojoba yağı, akne oluşumuna karşı koymak için çeşitli şekillerde çalışır. İlk olarak, derin bir temizleyici olarak davranır. Bir sıvı olmak, saç folikülüne  nüfuz edebilir; sebum tortularını çözebilir ve komedonun dislodge olmasına yardımcı olarak tıkanıklığı temizler. İkincisi, Jojoba yağı saç folikülünde bakteriyel büyümeyi kontrol etmeye yardımcı olan antibakteriyel özelliklere sahiptir. Tahriş olmuş bir cildi yatıştırır, anti-enflamatuar bir ajan gibi davranır. Düzenli kullanıldığında, Jojoba yağı akneyi kontrol edebilir. Yağda bulunan Vitamin A ve E de bunun bir rolü olabilir. Jojoba yağı, daha yüksek konsantrasyonlarda bazı toksik etkileri olduğu bilinen Avustralya Çay Ağacı yağına karşı daha güvenli bir alternatif olabilir.


Çatlamış Dudaklar için Jojoba Yağı 


Jojoba yağı, muhtemelen  normal dudak balsamınızın yerini alabilir.Nemi etkili bir şekilde kilitleyen ve dudakları yumuşak ve esnek tutan bir bariyer oluşturabilir. Jojoba yağının bir damlasına dudaklarınıza sürmek, dudaklarınızı soğuk ve rüzgârın kuruma etkilerinden koruyabilmesini sağlar. 

Jojoba Yağı ile Dudak Kremi Yapma


Eşdeğer miktarda Jojoba yağı ve saf balmumuna ihtiyacınız olacktır. Küçük bir miktar yapmak için, 2 çay kaşığı balmumu bir kapta  eritin ve 2 tatlı kaşığı Jojoba yağı ekleyin. İyice karıştırın ve ocaktan alın. Birkaç damla nane veya gül esansiyel yağını karıştırarak doğal lezzetler ekleyebilirsiniz. Küçük bir cam kapta soğumaya bırakın. Tamamen vegan tutmak istiyorsanız, 1 çay kaşığı Jojoba yağını 2 çay kaşığı hindistancevizi yağı ile karıştırıp , yarı katı bir formda ve  düşük sıcaklıklarda saklayabilirsiniz.

Tırnak Bakımı  için Jojoba Yağı 


Tırnaklar çok hassastır ve özellikle tırnak cilası çıkarıcıları çok sık kullanırsanız kurumaya eğilimlidir. Tırnaklar, tırnak yataklarını enfeksiyonlardan korumak için önemli bir rol oynar. Tırnaklarınız kuru ve yıprandıkça, Jojoba yağı yardımcı olacaktır. Daha iyi olmasa bile, bulabileceğiniz tüm kütikül yağları kadar iyidir.

Jojoba yağı E vitamini içerir, ayrıca anti-inflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Banyodan sonra bir veya iki damla manikür bölgesine sürülebilir. Haftada bir kez, yağı uygulamadan önce tırnakları 5-10 dakika boyunca ılık suda ıslatın. Bu  emilmeyi kolaylaştırır.

Kuru ve Çatlamış Ellere Jojoba Yağı 


Ellerimiz ve ayaklarımız en çok çalışan vücut parçalarıdır. Fakat ellerde ve ayak tabanlarında vücudun başka bir yerinde yumuşak ve esnek tutan sebase bezleri yoktur. Kuru havalar bu ekstremitelere zarar verebilir ve kuru , çatlak bir cilde neden olabilir. Çatlaklar kış aylarında ve sıcak yaz aylarında sık görülür. Yaşlanma, diyabet ve tiroid hastalıkları insanların elleri ve ayakları nı daha fazal kurutmakta ve çatlatmaktadır.  Özellikle grip mevsiminde sabun ve diğer kimyasal temizleyicilerle sık sık yıkamak da kuru ellere neden olmaktadır. 

Jojoba Yağının El Kremi Olarak  Kullanımı


Jojoba yağını el ve ayaklara uygulamak onları yumuşak ve pürüzsüz hale getirebilir. Maksimum nemlendirici etkiyi elde etmek için ellerinizi ve ayaklarınızı 5 ila 10 dakika boyunca ılık suda ıslatın ve yağda masaj yapmadan önce bir havluyla kurutun. Nemi tutan ve cilde pürüzsüz bir his veren ince bir mumsu tabaka oluşturacaktır. Sertleşmiş alanlar varsa , ayakları kurutmadan önce bunları nazikçe bir pomza taşıyla ovun . Düzenli uygulama çatlaklarda gelişen bakteriyel enfeksiyonları önleyebilir ve bunları yavaş yavaş iyileştirmeye yardımcı olabilir. 

Egzama ve Sedef İçin Jojoba Yağı 


Egzama, yaygın olarak kullanılan boyalar ve sabunlarda bulunan kimyasallar dahil olmak üzere cildin çeşitli irritanlara karşı alerjik bir reaksiyonudur. Sedef hastalığı cilt üzerinde ölü hücrelerin birikmesine neden olan ve ölçeklenmeye ve inflamasyona neden olan bir otoimmün durumdur. Her iki durum da sekonder bakteriyel ve fungal enfeksiyonlara eğilimli kuru, kaşıntılı yamalar ile karakterizedir. Jojoba yağı bu şartlarda insanlara önemli ölçüde rahatlama sağlamaktadır. 

Jojoba yağı,   kaşıntı ve kuruluk hissini alır ve cildi nemlendirir. Aynı zamanda, cilt üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturur ve egzama durumunda avantaj sağlayan dış irritanlara bir bariyer oluşturur. Deri iltihabı, yağın iltihap önleyici özelliği ile azalır.

Ayrıca antibakteriyel ve antifungal özellikleri ile ekstra koruma sağlamanın yanı sıra, iltihaplı ve çatlamış cilde mikropların girişini önleyerek ikincil enfeksiyon riskini de azaltabilir. Ve son olarak, ama en az değil, yağ, bağışıklık sistemini değiştirmeye yardımcı olabilecek antioksidanlar açısından zengindir.

Jojoba Yağı ile Güneşten Korunma 


Plaj tatiliniz olduğunda güneş koruyucu uygulayabilirsiniz, ancak güneş yanığı plajlara özel değildir. Güneş yanıklarında  her defasında cildinizin kırmızıya döndüğünü tespit ederseniz, UV ışınlarına maruz kalındığında ciltte hasar oluşumu bunun nedenidir. 

Bu iltihap, etkilenen alan üzerinde Jojoba yağı uygulanarak rahatlatılabilir. Jojoba yağındaki  E ve B vitaminleri hasar kontrolü ve cilt onarımında yardımcı olur. Bu mumsu maddenin koruyucu tabakasının altında, cilt yeniden canlanabilir ve normalleşebilir.


Jojo yağının cilde olan faydalarından mümkün olduğunca bahsetmeye çalıştık. Umarım sizlere yazımızın içeriği yeterli olacaktır. Blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Jojoba yağı hakkında daha fazla bilgi almak için '' Jojoba Yağı '' yazımızı okuyabilirsiniz. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder