21 Nisan 2016 Perşembe

Jojoba Yağı

Jojoba yağı hem saç bakımında hem de cilt bakımında oldukça yaygın bir şekilde kullanılan doğal bir yağdır. Bu doğal yağın kullanımı ve yararları hakkında size kısa bir bilgilendirme sunacağız. Herkese iyi okumalar dileriz. 

Jojoba Yağı Nedir ? 


Jojoba Yağı
Jojoba yağı, Çin ile hiçbir ilgisi olmayan Simmondsia chinensis ismiyle, yerli bir Amerikan çalısının somunundan alınan sıvı bir balmumudur. Bu çalı ağacı, Amerika Birleşik Devletleri'nde, çoğunlukla Güneybatı eyaletlerinin kurak bölgelerinde hala yetişmektedir. Jojoba balmumu, Amerikan Ordusu kabileleri tarafından eskiden beri, ' Hohowi' den gelen ortak adı ve O'odham somunun adıdır. Cilt ve saç bakımı için bir somun macunu ve acil durumlarda hayatta kalma gıdaları olarak bütün fındıkları kullandılar.

Jojoba yağı, diğer bitkisel yağların çoğundan farklı olarak, cilt bezlerimiz tarafından üretilen bir balmumu olan sebum'u andırır, dolayısıyla doğal bir cilt kremi olarak hareket edebilir. Cilt losyonları ve kremleri üretiminde neredeyse hayvansal yağların yerini almıştır.  Jojoba yağı, ham formda hafif bir  kokusu ve açık altın rengine sahiptir, ancak rafine edilmiş yağ tamamen kokusuzdur, kozmetik ve iyileştirici amaçlar için kullanıldığında herhangi bir parfüm maddesi ihtiyacını ortadan kaldırır. İçeriğindeki E vitamini cilt için oldukça olumlu bir etki yapmaktadır. Normal oda koşullarında sıvı hale dönüşen balmumu özellikli şifalı yağ; çizik, yanık ve kesiklerin iyileştirilmesinde etkili olurken E vitamininin hücre yenileyici özelliğini de bünyesinde barındırmaktadır. 

Jojoba Yağı Ne İşe Yarar ? 


Türkiye’de gerektiği kadar ilgi görmeyen bir kozmetik ürünü olan jojoba yağı, cildi yumuşatmakta ve ipeksi bir yumuşaklık sağlamaktadır. Yüzdeki kırışıklık ve çizgilerin giderilmesinin yanı sıra antiaging etkisi ile yaşlanma karşıtı olan kullanılabilmektedir. İltihap giderici özelliği ile özellikle akne ve sivilce tedavisinde büyük olumlu etkilere neden olur. Saçlarda kırılma ve cansızlaşmaların önüne geçmek amacıyla kullanılan ideal bir üründür. 


Jojoba Yağı Nasıl Kullanılır ?


Diğer doğal yağlar gibi cilde yağlı bir görüntü hissi vermeyen Jojoba Yağı içeren kozmetik ürünler kullanmak yerine yağın direkt olarak kullanımı daha fazla etki göstermektedir. Ancak ilk defa kullanacak iseniz ufak bir bölgede deneme yapmanız cildinizin yağa vereceği reaksiyonu öğrenmeniz için yeterli olacaktır. Jojoba yağının kullanımı aşağıdaki gibidir.



  • Parmaklarınızı birkaç damla jojoba  yağı alarak  doğrudan yüzünüze uygulayın. Küçük, dairesel hareketlerle yağı yüzünüze ve boynunuza yavaşça sürün. Ardından durulayın. Bir kerede en fazla altı damla su ile seyreltilmemiş yağ kullanın cilt daha rahat yağı emecektir.  
  • Günlük nemlendiricinize jojoba yağı ekleyin. Avucunuzun içindeki üç damla jojoba yağı üçte bir miktar nemlendirici  koyun, ardından nemlendiriciyi her zamanki gibi yüzünüze uygulayın.


Jojoba Yağı Sivilce Geçirme 


Yağlı veya akne eğilimli cildi tedavi etmek için jojoba yağını aromatik esansiyel yağlarla birleştirin. Küçük bir şişeye 2 ons jojoba yağı ekleyin, sonra 10 damla biberiye esansiyel yağı ve 15 damla çay ağacı esansiyel yağı ekleyin. Şişenin üzerine bir kapak koyun ve yavaşça sallayın. Alnınızın, burnunuzun, yanaklarınızın ve çenelerinizin üzerine birkaç damla yağ karışımı sürün. Yağın bir dakika bekletin, daha sonra pamuklu bir bezi cadıyla nemlendirin. Yüzünüzü pamuk  pedi ile silin.

Cilt Lekeleri için Jojoba Yağı



  • Besleyici bir cilt tedavisi için yağları E vitamini ile birleştirin. Küçük bir kapta 1 ons jojoba yağı ve 1 gram üzüm çekirdeği yağı karıştırın. Bir E vitamini kapsülü açın ve içeriği kaseye ekleyin. Neroli ve lavanta esansiyel yağlarının her birine birkaç damla ekleyin. Yağları iyice karıştırın, ardından karışımı cildi temizlemek için uygulayın. 
  • Cildinizi güneşten koruyan maddelerle bir karışım hazırlayın. Küçük bir kasede 1/2 fincan jojoba yağı ve 1/2 fincan hindistancevizi yağını birleştirin. 2 yemek kaşığı titanyum oksit ve 1/4 bardak çinko oksit ekleyin. İyice karıştırın. Karışımı yüzünüzden ve diğer deriden geçirerek 20 dakika kadar açık havada gezdirin.
Bu uygulamalar cildinizde leke oluşumlarını da engellemede etkili olacaktır. Tabiki jojoba yağının kullanımı bununla sınırlı değildir. Saç bakımında ve cilt bakımında jojoba yağının kullanımı oldukça farklıdır. Daha sonraki yazılarımızda sizlere bunlardan ayrıntılı şekilde bahsedeceğiz. Bir önceki yazım İğde Yağı hakkında bilgi almak için linke tıklayabilirsiniz. Blog yazımı okuğunuz için teşekkür ederim. Sağlıklı günler dilerim. 

1 yorum:

  1. %100 doğal jojoba sabunu ile cildimi resmen yeniledim. Jojoba yağının vb. faydalarını öğrendikten sonra içinde bu maddenin bulunduğu jojoba sabunu satın aldım ve düzenli kullanmaya başladım. Etkisi inanılmaz. Tabi soğuk proses üretilmesi gerekiyor. Jojoba sabunu almak isterseniz tavsiyem: https://www.naturasabun.com/urun/jojoba-sabunu/

    YanıtlaSil