11 Nisan 2016 Pazartesi

Nane Yağı


Baharat olarak, salatalarımızda yeşillik olarak ve ayrıca kokusu ile de evimizde bulunan nane  oldukça yararlı bir bitkisel kaynaktır. Bu yazımızda bu bitkisel kaynaktan elde edilen nane yağı faydaları hakkında bilgiler vereceğiz. İyi okumalar dileriz. 

Nane Yağı

Nane Yağı
Nane, nane ve su nanesi (Mentha aquatica) melez bir türdür. Uçucu yağlar, C02 ile veya çiçekli bitkinin taze hava parçalarının soğuk ekstraksiyonu ile toplanır. En aktif içerikler arasında mentol (yüzde 50-60) ve menthone (yüzde 10-30) bulunur.
Eski zamanların Doğu ve Batı kültürünün en önemli şifa kaynağı olan nane yağı günümüzde de bir çok sorunun çözümü oluyor. Modern tıbbın vazgeçilmez ilacı olan nane yağının faydaları son derece fazladır. Nane kurusu, tanesi ve yağı ile birlikte çevreye saldığı eşsiz koku sayesinde bir çok kişinin beğenisini toplar. Tazeliği ve ferahlığı anımsatan bir kokuya sahip olan nane yemeklerinizden tutun, güzelliğinize kadar günlük yaşamda hemen her alanda yanınızdadır. Nane yağının saymakla bitmeyen faydaları arasında hıçkırığı geçirme özelliği de bulunur. Hıçkırığa tutulduğunuz anda ensenizden başlayarak omuzlarınızdan aşağıya doğru nane yağını sürmeniz durumunda kısa bir süre içinde hıçkırığınız kesilecektir.

Nane Yağı Faydaları 

  • Nane yağı kullanımı ile migren ve sinüzit gibi   yoğun baş arası şikayeti olan kişiler ağrılarından hızlı bir biçimde kurtulabilirler. Ayrıca baş ağrısıyla beraber boyun ve ense ağrısının giderlimesi içinde son derece etkili bir ilaçtır. 
  • Hazımsızlık, mide bulanıklığı ve ishal gibi bir çok sindirim sistemi rahatsızlığının kesin ve hızlı çözümü nane yağından geçer.
  • Nezle ve soğuk algınlığının giderilmesi, nefes almayı kolaylaştırması ile birlikte rahat bir ömür sürersiniz. 
  • Nane içeriğindeki mentol ile birlikte balgam sökücü bir özelliğe sahiptir. Vücuttaki balgamı sökmesiyle birlikte daha rahat nefes alırsınız ve buna bağlı olarak balgamlı öksürüğün de kesilmesini sağlamaktadır.  
  • Nane yağı, kas ağrısından kurtulmayı sağlamak için harici olarak kullanılabilir . Nane yağında kalsiyum antagonizminin varlığının, etkilenen bölgelerden gelen ağrıyı gidermeye yardımcı olduğuna inanılmaktadır .
  • Bu yağı solumak , sinüslerin tıkanıklığını hafifletmeye yardımcı olur ve burun tıkanıklığı, astım , bronşit , soğuk algınlığı ve öksürük gibi diğer problemleri önlemeye yardımcı olur .
  • Eğer varsa, kronik yorgunluk sendromu  için nane yağı, çok yararlı olabilir. Onun analjezik özellikleri enerji seviyeleri geliştirmeye yardımcı olmaktadır.  
  • Nane yağı karanfil ve okaliptüs yağı  ile  alerji durumlarını hafifletmektedir. 
  • Çocuğunuzun  birkaç damla nane yağı kullanımı, dikkati ve konsantrasyonu artırarak DEHB'yi engelleyebilir .
  • Eğer kaşıntı veya zehirli sarmaşıktan kaynaklı bir döküntü varsa rahatlatmak için nane yağını kullanabilirsiniz. 
  • Aynı zamanda  soğutma  yani ateşi azaltmak için kullanılır . Sıklıkla  soğutucu olarak adlandırılır, yani etkilenen herhangi bir bölgeye yoğun bir şekilde soğuk bir his verebilir. 
  • Nane yağı, cilt için iyi olan mentol içerir, çünkü bir soğutma hissi verir. Ayrıca, donuk cildi besler ve yağlı  cilt dokusunu geliştirir . 
  • Bu antimikrobiyal madde , cildi herhangi bir alerjen veya sivilce kaynaklı bakteriden koruyarak doğal olarak aknenin temizlenmesini sağlar . 
  • Nane yağı, kuru saç derisi ve tahrişleri hafifletmeye yardımcı olur,  kellikten muzdarip olanlar için saç büyümesini teşvik eden ve saçlara parlak , taze bir görünüm veren antiseptik , rejeneratif ve uyarıcı etkilere sahiptir . 
  • Nane yağı, antiseptik özellikleri nedeniyle, kötü nefesi (veya halitozu) ortadan kaldırır , mikroplarla savaşmaya yardımcı olur ve diş etlerini tedavi eder .  
  • Bu yağ, olumsuz yan etkilere neden olmadan infantil kolik tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
  • Nane yağı  dalgalı hormon seviyelerini dengelemeye yardımcı olur ve dolayısıyla da  semptomları arasında bulunan  polikistik över sendromu ( PCOS ) engeller.  
  • Diğer birçok uçucu yağ gibi , nane de ferahlatıcı doğası nedeniyle stres , depresyon ve zihinsel yorgunluktan kurtulma sağlar .
  • Nane yağı, gastroskopi, kolonoskopi ve intraluminal olarak uygulandığı çift ​​kontrastlı bir baryum lavmanı sırasında çok etkilidir . Antispazmodik özelliklerinden kaynaklanabilecek nane yağının diğer faydaları üzerinde çalışılmaktadır.
  • Nane yağı, idrar yolu enfeksiyonlarını ( UTI ) tedavi etmek için kullanılabilir .
  • Nane yağı, bir kişinin çeşitli hastalıklara karşı bağışıklığını artırabilir ve zayıf bir bağışıklık sistemi olan veya sık sık hastalıktan muzdarip olan insanlar tarafından yaygın olarak kullanılır . 

Nane Yağının Cilde Faydaları ve Kullanımı 



Anti-enflamatuar nane yağı cilt tahrişleri için mükemmeldir ve yanıklar, kaşıntı, döküntüler, akne ve daha fazla durumu yatıştırmak için kullanılabilir. Taze görünümlü ciltler için günlük güzellik rutininize müthiş bir katkı sağlar!

Nane Yağının Yüze Faydaları 


Sağlıklı görünen bir cilde ulaşmak için pahalı mağazada satılan yüz ürünlerine ihtiyacınız yoktur. Nane  yağı, cildiniz ve genel sağlığınız için harikalar yaratabilir. Sağlıklı, parlayan yüz cildi için ; 2 yemek kaşığı zeytin, moringa veya tamanu yağından,  5 damla nane yağı ve 1 çorba kaşığı doğal ince kaya tuzu ekleyin. Kuru malzemeleri karıştırın ve yağı ekleyin. İyice karıştırın. Yüzünüzü yıkayın ve bu karışımla yüzünüze  masaj yapın.  

Nane Yağı ile Sivilce Tedavisi

Nane yağı aşırı yağ salgılarını kontrol etmeye yardımcı olur, gözeneklerin tıkanmasını önler ve aknenin yayılmasını engel olur. Doğal bir anti-inflamatuar olarak, aynı zamanda iltihaplı akne döküntülerinin neden olduğu iyileştirici bir rahatlama sağlar.  
1 damla nane yağı ve 1 damla okaliptüs yağı (bakterileri öldüren mükemmel bir antiseptik) 6-8 damla su ile karıştırın. Karışıma pamuklu çubukla batırın ve doğrudan sivilcelere uygulayın. Gözlerine, burnuna ve ağzına kaçırmamaya dikkat edin. 

Nane Yağı Kullanımı 


İltihaplı boğaz rahatsızlıklarında en etkili ilaç yine nane yağıdır. Bağırsakta oluşan parazitlerin düşmesinde de oldukça etkili olan nane, emziren annelerin sütünde de artma sağlar. Ayrıca gaz sötürücü özelliği ile midenizde oluşan şişkinliği ortadan kaldırır.

Yaz aylarının baş belası olan sivrisinek ve böcek sokmalarında hemen sivrisineğin soktuğu bölgeye nane yağı sürmeniz durumunda anında fayda sağlar. Tüm göğüs hastalıklarında da nane etkili bri ilaçtır.

Bebeklerde Nane Yağı Kullanımı 


Nane yağı bebeklerde kolik ve diş çürümelerini rahatlatabilir ve bebeklerde ve çocuklarda ateş ve tıkanıklığı hafifletebilir. Reçeteli ilaçlara ve suni içerikli reçetesiz ürünlere güvenli, doğal ve ekonomik bir alternatiftir.


Nane Yağı ile Dudak Dolgunlaştırma

Yumuşak, tatlı dudaklar ister misiniz? Tüm yıl boyunca kuru ve çatlamış dudakları yumuşatmak için bu serinletici ve besleyici, doğal nane yağı dudak kremini denemeniz yeterlidir. 

Dudaklar için nane yağı nasıl kullanılır:

  • 6 çay kaşığı balmumu pastil  
  • 6 çay kaşığı shea yağı
  • 6 çay kaşığı hindistan cevizi yağı
  • 20 damla nane esansiyel yağı
Eriyene kadar tüm malzemeleri bir çift kazanda eritin. Nane yağını ekleyin. Dudak kremi veya tüplerini karıştırın ve doldurun. İstediğiniz zaman kullanın. 


Bir önceki yazım Menekşe Yağı hakkında bilgi almak için linke tıklayabilirsiniz. Blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür eder , sağlıklı günler dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder