6 Nisan 2016 Çarşamba

Karpuz Çekirdeği Yağı


Karpuz çekirdeği yağı hakkında bilgilendirmelerde bulunacağımız yazımızda sizlere bu yağın cilde , saçlarınıza ve sağlığınıza faydalarından , kullanımından bahsedeceğiz. İyi okumalar dileriz. 

Karpuz Çekirdeği Yağı

Karpuz Çekirdeği Yağı
Karpuz çekirdeği yağı, karpuz tohumlarından ekstre edilen uçucu bir yağdır . Tohumlar kurutulduktan ve kızarmış olduklarında, çeşitli işlemlerden, soğuk presleme, çözücü ekstraksiyonu veya karbon dioksit ekstraksiyonundan geçirilirler . Soğuk  presleme , bu konsantre tohum yağını gidermek için en yaygın yöntemdir. Bu doğal yağ, Afrika'da yüzyıllarca birçok sağlık rahatsızlığı için geleneksel bir çare olarak kullanılmıştır. Yakın zamanda dünyanın diğer bölgelerinde daha yaygın bir hale gelmiştir. 
Karpuzun faydalarını artırmanın çok çeşitli yönleri vardır. Uzmanlar, alışılagelmemiş olan karpuz çekirdeğinin yenmesini ve karpuz çekirdeği yağından faydalanmayı da belirtmektedir. Karpuz çekirdeğindeki etkili madde olan ‘cucurbocitrin’ özellikle yüksek tansiyon şikayeti olan hastalarımız için birebir şifa kaynağıdır. Buna ek olarak iyi bir idrar sökücü görevi görür, idrarı ve yollarını temizlemeye yardımcı olur. Tüm bu özellikleri sayesinde böbrek işlevlerini düzenler. 


Karpuz Çekirdeği Yağı Faydaları 

  • Karpuz çekirdeği yağının ilginç bir diğer özelliği ise günümüzde, atılan karpuz çekideklerinin yağının işlenmesi sonucu biodizel olarak yakıt üretilir ve dizel motorlu araçlarda normal motorinden farkı olmaksızın yararlanılır.  Karpuz çekirdeği aşırı şekilde ve bütün olarak tüketilmesi zararlıdır. Faydalanmak için mutlaka dişlerle kırılarak tüketilmelidir.Bütün olarak yutulmasında genellikle apandist organını tıkaması ve bu organın iltihaplanmasına yol açabilmekte. Tüm bunların dışında karpuz çekirdeği yağının faydaları ; 
  • Yüzü temizlemek için faydalıdır sadece yağ ve sıcak suya batırılmış bir bez kullanılır. Karpuz çekirdeği yağı, yağ temizliği için mükemmel bir yağdır çünkü cilde gerçekten nüfuz eder ve kirleri, ölü cildi temizler.  
  • Karpuz çekirdeği göz çevresindeki koyu halkaları azaltmak ve uzaklaştırmak için harikadır. Koyu lekelerin çıkarılmasında kritik olan iyi miktarda E Vitamini içerir. E vitamini güçlü bir antioksidandır ve serbest radikal hasarı ile savaşarak ve bölgeye kan dolaşımını hızlandırarak koyu lekelerin  ortadan kaldırılmasına katkıda bulunur.  
  • Karpuz çekirdeği yağını uçucu yağlar için taşıyıcı yağ olarak kullanabilirsiniz. 8 - 12 damla esansiyel yağınızı bir fincan karpuz çekirdeği yağıyla seyreltin. Bunu cildinizde veya saçınızda kullanabilirsiniz. Saç büyümesi için, 10 damla biberiye  yağını bir fincan karpuz çekirdeği yağıyla karıştırın ve bunu saç derisine uygulayın.  
  • Karpuz tohumu yağı aslında zeytinyağı gibi harika bir masaj yağı olarak kullanılabilir.  Yağlı değildir ve sıkı bir basınçla tüm vücut masajlarında kullanılabilir. Ayrıca, bebeklere ve hassas cilde sahip olanlara masaj yapmak için mükemmel bir yağdır. 
  • Karpuz çekirdeği yağı güçlü detoksifikasyon özelliklerine sahip olduğunu zaten biliyor olabilirsiniz. Bunun nedeni, sayısız vitamin ve eser mineral açısından zengindir. Bu detoksifikasyon özellikleri, yağ içinde yapılandırılmıştır. Cilt üzerinde uygulanan, cildinizi temizlenmiş ve beslenmiş bırakarak, kirleri ve toksik madde kaldırmak yardımcı olabilir.
  • Karpuz çekirdeği yağı, kırışıklıklar ve erken yaşlanma ile mücadelede güçlü olan yüksek linoleik ve oleik asit içeriğine sahiptir. Yaşlanmayı önleyici özelliklere sahip hafif bir yağ isteyenler karpuz çekirdeği  yağını seveceklerdir.  
  • Düzensiz cilt tonundan mı acı çekiyorsunuz? Bu  cildin bazı bölgelerinin diğerlerine göre daha fazla melanine sahip olduğu hiperpigmentasyon olarak da bilinir. Cildin bazı kısımlarının daha koyu görünmesini sağlar. Karpuz çekirdeği yağında bulunan eser mineraller ve omega asitler hiperpigmentasyonda yardımcı olabilir. Yüz, diz, dirsek ve mafsal üzerinde hiperpigmentasyonu temizlemek için zerdeçal yağı ve limon yağı gibi diğer yağlarla birleştirerek kullanılabilir. 
  • Hafif bir yağ olan karpuz çekirdeği yağı, ağır yağlarla ağırlaştırmadan saçınızı nemlendirmek istiyorsanız mükemmeldir. Kıvırcık saçları yumuşatmak için saçınıza karpuz çekirdeği  yağı sürebilirsiniz.


Karpuz Çekirdeği Yağı Nasıl Kullanılır 

Karpuz çekirdeği yağının, bir mutfak bileşeni olarak ve bazı kozmetik ürünlerin, sabunların , köpük ürünlerin ve diğer cilt ürünlerinin bir parçası olarak, birkaç kullanımı vardır . Bu yağda bulunan yüksek E vitamini ve A vitamini seviyeleri nedeniyle , birçok doğal nemlendiricilerde ve salveslerde bir bileşen olarak kozmetik ve topikal uygulamalarda özellikle popülerdir . Karpuz çekirdeği yağı geleneksel olarak Afrika'da yüzyıllardır yemeklik yağ olarak kullanılmaktadır, ancak aşağıdaki özellikleri ile göreli maliyeti ve dünyanın diğer bölgelerinde kullanılabilirlik, yaygın bir temel pişirme yağı olarak kullanılmaz. 

Vücudunuzu nemlendirmek için kendi losyonunuzu veya vücut yağınızı yapabilirsiniz. Karpuz çekirdeği yağı aslında cildiniz için kullanabileceğiniz en iyi yağlardan biridir, çünkü çok çabuk emilir  Tüm cilt tipleri için çalışır. Ama yağlı cildiniz varsa, daha çok seveceksiniz. Yağlı ciltler için ½ fincan karpuz çekirdeği yağı ve 10 damla esansiyel yağ ile nemlendirici vücut yağı hazırlayın .Bunu 4 oz amber damlalıklı şişede saklayın . Kuru ciltler için  1 fincan shea yağı ¼ fincan karpuz tohumu yağı ile el mikseri kullanarak derin nemlendirici vücut yağı elde edin.  

Karpuz Çekirdeği Yağı Nasıl Elde Edilir ? 

Yağ elde etmek için karpuz tohumları güneşte kurutulur. Bu, içerisindeki su içeriğini azaltır. Daha sonra ince, sarı renkli yağın çıkarılması için tohumlar preslenir. Bu yağın elde edilmesinin birçok yol vardır.

  • Soğuk presleme 
  • Çözücü olarak hekzan kullanılarak çözücü ekstraksiyonu.
  • Süperkritik karbondioksit ekstraksiyonu.
  • Bunlar arasında soğuk preslenmiş yağ, herhangi bir suni içerik içermediği için en sağlıklı olanıdır. Saf, doğal ve organik karpuz çekirdeği yağıdır.

Karpuz Çekirdeği Yağı Kullanırken Dikkat


Karpuz çekirdeği yağı aşırı kullanımı ve  tüketimi, kan basıncında tehlikeli bir düşüşe neden olabileceği için , aşırı kan damarı dilatasyonu gibi bazı olumsuz yan etkilere sahip olabilir . Topikal olarak aşırı miktarda kullanıldığında deride tahrişe neden olabilir.




Bir önceki yazım  Karanfil Yağı hakkında bilgi almak için linke tıklayabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder