19 Nisan 2016 Salı

Tarçın Yağı


Tarçın yağı hakkında sizlere merak ettiğiniz tüm soruların cevabını bu yazımızda vereceğiz. Tarçın yağı dudak bakımında nasıl kullanılır, ne işe yaramaktadır ve faydaları nelerdir sizlere aktaracağız. Umarım meraklı kadınlara cevap olabiliriz. Herkese iyi okumalar. 

Tarçın Yağı 

Tarçın Yağı
Tarçın defnegiller familyasından olan ve oldukça hoş kokusuyla insanları hayran bırakan bir bitkidir.  Genellikle Güney Asya bölgesinde yetişen bitkinin kabukları kullanılır ve koş kokusu gerek yemeklere gerekse sıcak içeceklere hoş bir aromaya beraber şahane bir koku bırakır. Tarçın yağı ise tarçın kabuklarının ve yapraklarının preslenmesi sonucu çıkarılan yağdır.  Oldukça hoş kokulu bu yağ gerek kozmetik ürünlerde kullanılır, gerekse şifa amaçlı bitkisel ilaç olarak da kullanılır. Vücudunuza uyguladığınızda hoş aromatik kokusu sayesinde hem cildiniz güzel bir kokuya sahip olur hem de rahatsızlıklarınızdan kurtulmuş olursunuz.Mikrop öldürücü özelliği ile hem var olan rahatsızlıklarınızdan dolayı oluşan mikropları öldürür hem de koruyucu etkisiyle mikropların vücudunuza girerek sizi hasta etmesine mani olur.

Tarçın Yağı Faydaları


Ülkemizde yeni yeni bilinmeye ve kullanılmaya başlanan tarçın yağı oldukça şifalı bir doğal bitki yağıdır. Tarçın yağı alırken mutlaka saf tarçın yağı olup olmadığına dikkat ediniz. Ülkemizde genellikle tarçın yağı istendiğinde satılan ürün tarçın esansıdır. Bu esansın da tarçın yağı gibi faydalı bir yanı pek yoktur. 


Tarçın yağının en çok araştırılan sağlık faydalarından bazıları şunlardır:

  • İltihabı azaltır
  • Kan şekerini azaltır
  • Kötü kolesterolü azaltır
  • Enfeksiyonları savaşır
  • Yüksek antioksidan içermektedir
  • Bağışıklık sistemini uyarır
  • Libido uyarır
  • Parazitlere karşı savaşır

Tarçın Yağı Ne İşe Yarar 


Tarih boyunca tarçın bitkisi sağlıklı kalmak amacı ile kullanılmıştır. 15. yüzyılda veba sırasında kendilerini korumak için mezar soygunları tarafından kullanılan yağların bir karışımının bir parçası olduğu söylenir.   Tarçın bitkisi, tıbbi olarak faydalı ürünler üretmek için birkaç farklı şekilde kullanılır.  Tarçın yağı biraz farklıdır, çünkü kurumuş baharatta bulunmayan özel bileşikleri içeren bitkinin çok daha güçlü bir şeklidir. Araştırmaya göre tarçın faydalarının listesi uzundur. Tarçın, antioksidan, anti-enflamatuar, antimikrobiyal, anti-diyabetik ve antikanser özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Ayrıca Alzheimer ve Parkinson hastalığı gibi kalp hastalığı, yüksek kolesterol ve nörolojik sağlık rahatsızlıklarını savuşturmak için yardımcı olabilir .

Kabuğundan alınan tarçın esansiyel yağının başlıca aktif bileşenleri sinnamaldehid, öjenol ve linalololdur. Bu üç yağın bileşiminin yaklaşık yüzde 82,5'ini oluşturuyor. Tarçın esansiyel yağının ana bileşeni, bitkinin hangi kısmından geldiğine bağlıdır: sinamaldehit (kabuk), öjenol (yaprak) veya kafur (kök).  

Tarçın kabuğu yağı ve tarçın yaprağı yağı: pazarda iki temel tarçın yağı çeşitidir. Bazı benzerlikleri olsa da, farklı ürünler kullanılmaktadır. Tarçın ağacının dış kabuğundan tarçın kabuğu yağı çıkarılır. Çok kuvvetli kabul edilir ve güçlü bir  parfüm benzeri  kokuya sahiptir, neredeyse yoğun bir tarçın kokusu gibi. Tarçın kabuğu yağı genellikle tarçın yaprağı yağından daha pahalıdır.

Tarçın yaprağı yağı “miskin ve baharatlı bir kokuya sahiptir ve daha açık bir renge sahip olma eğilimindedir. Tarçın yaprağı yağı sarı ve bulanık görünebilirken, tarçın kabuğu yağı çoğu insanın genellikle tarçın baharatıyla birleştiği daha koyu kırmızı-kahverengi bir renge sahiptir. Her ikisi de faydalıdır, ancak tarçın kabuğu yağı daha güçlü olabilir.  Tarçın kabuğu yağının faydalarının çoğu, kan damarlarını genişletme kabiliyetiyle ilgilidir. Tarçın kabuğu, kan akışının artmasına ve inflamasyonun daha düşük seviyelerine neden olan nitrik oksit fonksiyonunun geliştirilmesine yardımcı olabilir.  

Tarçın Yağı Cilt , Saç ve Dudak Bakımı

2017 yılında yayınlanan bir çalışma, tarçın kabuğu esansiyel yağının, deri inflamasyonu ve doku yeniden şekillenmesinde yer alan birkaç protein biyobelirteçlerinin nasıl yaratıldığını önemli ölçüde durdurabildiğini göstermektedir.  Anti-inflamatuar özellikleri ile, tarçın yağı, döküntü ve akne gibi enflamatuar cilt kaygıları için etkili bir doğal ilaç olabilir. Tarçın   yağını bir taşıyıcı yağ ile ( hindistancevizi yağı gibi ) karıştırıp, antimikrobiyal kapasitesinden yararlanmak için cilde uygulayabilirsiniz.

Tarçın yağı, saçın sağlığını ve büyümesini artırmak için bu baharatlı esansiyel yağı öneren birçok güzellik dergisinin de saç için bir faydası olabilir.  Hızlı bir ev yapımı saç derisi tedavisi için birkaç damla tarçın yağını badem yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile birleştirebilirsiniz .

Dudaklar için ısınan tarçın yağını kullanmak, bu alana dolaşımını hızlandırarak bunları eritmenin doğal bir yoludur. Dudak dolgunlaştırıcı için iki damla tarçın yağını bir çorba kaşığı hindistan cevizi yağıyla birleştirin.

Tarçın Yağı ile Dudak Bakımı 


Tarçın yağı dudak bakımında rahatlıkla kullanılabilmektedir. Dudaklarınızı nemlendirmekte , hoş hafif bir koku bırakmakta ve soğuk havalarda dudak çatlamalarına karşı sizi korumaktadır. 

Bal Tarçın Dudak Balsamı Tarifi

  • 1 tatlı kaşığı  balmumu
  • 1  tatlı kaşığı  shea yağı
  • 2 tatlı kaşığı hindistancevizi yağı
  • 1 tatlı kaşığı  kayısı yağı
  • 1 tatlı kaşığı  bal
  • 8 damla tarçın esansiyel yağı
Küçük bir tencerede, orta ateşte   bir bardak su ısıtın. Tencerenin üzerine kase yerleştirin; balmumuna, shea kayısı yağını, hindistancevizi yağına ve  tarçın yağını kaseye ekleyin ve balmumu eriyene kadar ısıtın, her seferinde tekrar tekrar karıştırın.  Balmumu eritildiğinde, kabı ocaktan  alın ve bal ve esansiyel yağla karıştırın. Dudak tüplerini  dökün. Kullanmadan önce soğumaya bırakın.


Tarçın Yağı Kullanımı 



Baskın kokusu ile tarçın yağı deodorantlarda da kullanılır ve hoş bir koku sağlar. Böcek kovucu özelliği ile de yaz aylarından en iyi dostunuz olacaktır. Ayakta oluşan mantarlara karşı son derece etkilidir ve hızlı bir biçimde tedavisini gerçekleştirir. Cildinizde oluşan sivilce ve siyah noktalar için de tarçın yağını kullanabilirsiniz.



Blog yazılarımız arasında   Şeftali Yağı hakkında bilgi almak için linke tıklayabilirsiniz. Bitkisel yağlar hakkında daha fazla bilgi almak amacı ile bizi sosyal bağlantılarımızdan takip edebilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder