20 Nisan 2016 Çarşamba

Pirinç Kepeği Yağı Kullanımı

Bu yazımızda pirinç kepeği yağından ve kullanımından bahsedeceğiz. Ülkemizde çok yaygın olmasa da kullanımı olan bu yağın , kişisel konularda yardımcı olması dileğiyle herkese iyi okumalar dileriz. 

Pirinç Kepeği Yağı

Pirinç Kepeği
Pirinç Türk mutfağında oldukça sık kullanılan bir gıda maddesidir. Ayrıca pirinç üretiminde ülkemiz hayli başarılıdır. Ancak pirinç hakkında bilinmeyen çok şey vardır; bunların başında da pirincin sahip olduğu faydalar gelmektedir. Pirincin kendisi oldukça faydalı olduğu gibi yine pirinçten elde edilen pirinç kepeği yağı da çok faydalıdır. Pirinç kepeği yağı alternatif tıpta sıklıkla kullanılmaktadır.

Pirinç Kepeği Yağı Faydaları 

  • Menopozdaki kadınları nasıl etkilediği konusunda pirinç kepeği yağı özütü üzerine araştırmalar yapılmıştır. Takviyesini alan kadınların% 90'ından fazlası, sıcak basmaları ve diğer tahriş edici durumlarda  bir azalma olduğunu söylemişlerdir.  
  • Pirinç kepeği yağının, diğer tüm bitkisel yağlara kıyasla mümkün olan en iyi tekli doymamış, çoklu doymamış ve doymuş yağ bileşimine sahip olduğunu belirtmiştir. Bu yağ asitleri dengesi, vücudunuzdaki kolesterol seviyelerinin düşürülmesi anlamına gelir, çünkü kolesterolün yararlı formları , LDL'yi veya kötü kolesterol formlarını vücuttaki bağlardan korur.   Bu, ateroskleroz ve kalp krizi ve inme gibi daha sonraki rahatsızlıkların  azaltılmasına yardımcı olabilir.
  • Pirinç kepeği yağı, hem E vitamininin çeşitli formlarında hem de orizanol gibi bileşiklerde zengin bir antioksidan kaynağıdır . Çoğu bitkisel yağın iddia etmediği tokoferol ve tokotrienol dahil olmak üzere bu yağda çok miktarda E vitamini vardır. E vitamini bir antioksidan olarak işlev görür, bu da vücuttaki serbest radikallerin nötralize olduğu anlamına gelir. Serbest radikaller, sağlıklı hücrelerin kanserli olanlara dönüşmesine neden olabilen , hücresel metabolizmanın tehlikeli yan ürünleridir . Bu nedenle, çeşitli kanser türlerini geliştirme olasılığınızı azaltmak için vücuda sürekli bir antioksidan akışı sağlamak şarttır. 
  • E vitamini, kanseri önlemeye yardımcı olmaktan daha fazlası içindir. E vitamini (tokoferol), cildin sağlığına   doğrudan bağlıdır. Serbest radikaller cilt hücrelerine saldırabilir ve erken yaşlanma belirtilerini artırabilir. Pirinç kepeği yağı, yara iyileşmesini hızlandıran, hücresel rejenerasyonu artıran, cildi pürüzsüzleştiren, kırışıklıkları azaltan ve güneş yanığından korunma sağlayan E vitamini seviyelerini artırabilir . E Vitamini ayrıca yabancı hücreler ve patojenlerin cildin içine girmesini önleyerek cilt hücrelerinin koruyucu kalitesini artırmaya yardımcı olur.  
  • Pirinç kepeği yağı,  doğada hipoalerjeniktir .  Yağ, yemek pişirirken kullanıldığında alerjik reaksiyonlara neden olmaz ve vücuttaki mevcut alerjik reaksiyonu da sakinleştirebilir. Diğer sıra dışı alerjenlere karşı aşırı duyarlılığı da önleyebilir.  
  • Pirinç kepeği yağı kalorilerde teknik olarak yüksek olmasına rağmen , bu yağın viskozitesi gıdaların sadece yağın yaklaşık% 20'sini emmesini sağlar. Daha az yağ emildiğinde, gıda hala aromayı korur ve pirinç kepeği yağının sağlık yararlarını alır, ancak toplam kalori alımı diğer bitkisel yağlardan daha azdır, bu nedenle pirinç kepeği yağı muhtemelen sizin için en iyi seçimdir.  

Pirinç Kepeği Yağı Cilt Beyazlatma 


Pirinç kepeği yağı cilt beyazlatmada kullanılmaktadır. Daha çok Asyalı kadınların kozmetik dünyasına soktuğu bir kullanımdır. Pirinçten yapılan maskelerde bu konuda oldukça popülerdir. Pirinç kepeği yağı, yapısı içinde büyük güzellik geliştirmesine neden olan başka bir özelliğe sahiptir. Bu cildin hafifçe beyazlatıldığı bilinen anti-melanin özelliğindeki oryzanol'dedir. Bu özellik, pirinç kepeği yağını  cilt aydınlatma ürünlerinde etkili bir bileşen yapar  . Güneş koruyucu olarak pirinç kepeği yağı kullanımı da yükseliştedir, çünkü cildin yüzeyinde güneşten ultraviyole ışınımı durdurmaktadır. 

Kojik asitle cilt beyazlatma etkisi, pirinç kepeğinin tamamen tesadüfen keşfedilmiştir. Yaklaşık otuz yıl önce bir bilim adamı, bir Japon saké birahanesindeki işçilerin ellerinin güzel ve genç gözüktüğünü fark etti. Kojik asitler cildinizin yaşlılık lekelerinde ve çillerde bulunan melanin tipini oluşturma yeteneğini azaltır. Kojik asit kozmetikte cilt beyazlatmada popülerdir.Kojic asit, uğultu fermantasyon sürecinin bir yan ürünüdür. Cildin koyu renkli pigmentli lekelerinde soluklanmada bir miktar iyileşme gösterir, çünkü yaşlılık lekelerini ve çilleri azaltan tirozinazı inhibe eder. Sake üretiminden kalan kurtlar Sakekasu, Japonya'daki yüz maskesi için popülerdir.  Sizlerde isterseniz pirenç kepeği yağı ile maskeler yapabilir veya direk olarak cildinize sürebilirsiniz. 



Pirinç Kepeği Yağı Nasıl Kullanılır





Pirinç kepeği yağı cilt ve saç bakımında devrim yaratan özelliklerinin tanınması ile popüler olmuştur; pirinç kepeği yağının faydaları bununla sınırlı değildir. Pirinç kepeği yağının belki de en önemli özelliği kandaki kolesterol oranını düzenliyor olmasıdır. Bunun yanı sıra pirinç kepeği yağı sindirim sistemine faydalıdır ve ishal kesebilme özelliğine sahiptir.

Pirinç kepeği yağı saçlara kür şeklinde uygulanabildiği gibi şampuan ile karıştırarak da uygulanabilmektedir. Saça uygulanması sonucunda saç diplerine bakım yapar ve daha sağlıklı saçların oluşmasını sağlar. Bununla birlikte saç diplerindeki aşırı yağlanmayı dengeler. Pirinç kepeği yağının şifa kaynağı olduğu bir diğer alan da cilttir. Ciltte renk dengelemesi sağlayan pirinç kepeği yağı aynı zamanda kırışıklık oluşumunu da geciktirmektedir. Nemlendirici olarak da kullanılabilir.




Yazımın bundan sonraki kısmına pirinckepegiyagi.wordpress.com sitesinden yaptığım alındıyla devam edeceğim. 

... 

Gıda Tüketiminde Pirinç Kepeği Yağının Faydaları 

Pirinç kepeği yağı, çoklu doymamış ve tekli doymamış yağlar açısından Yüksek bir dengeye sahip olduğu için kolesterol seviyesini düzenlemeye yardımcı olur. Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar.
Kandaki yüksek kolesterol seviyesinin düşürülmesinde pirinç kepeği yağının oldukça etkisi vardır. Kolesterol sorunu yaşayanlar pirinç kepeği yağından faydalanabilirler.
Pirinç kepeği yağının tansiyon hastalarına da çok faydası vardır. Yüksek tansiyonu düşürmek için pirinç kepeği yağı kullanılmaktadır.
Karbonhidratlar, metabolize edilerek kullanılır ve enerjiye dönüştürülür. Yüksek miktarda karbonhidrat içeren pirinç yağı vücut için yakıt görevi görür ve önemli bir enerji kaynağıdır.

Kızartmalarda Pirinç Kepeği Yağı


Pirinç kepeği yağı; trans yağ asidi, kolesterol ve herhangi bir katkı maddesi içermemektedir. Bütün yağlar arasında en yüksek yanma ve en düşük donma derecesine sahip olan yağlardandır. 235°C kadar olan yanma ısısı özelliği ile hem sağlık, hem de lezzet açısından en büyük sorun olan, yağın yanması problemini engelleyerek yanık yağ kokusu ile yanmış yağ tadını ve bunların beraberinde getirebileceği kanserojen etkiyi ortadan kaldırır.



Pirinç kepeği yağı özellikle, kızartmalar için ısıya dayanıklılığı yüksek olduğu için tercih edilmeli. Yüksek dayanıklılık yapısıyla bir kaç kez kullanılabilecek kadar dayanıklı olan pirinç kepeği yağı kolesterol dengesini sağlamaktada bir çok bitkisel yağdan daha etkilidir.

Sebze Yemeklerinde Pirinç Kepeği Yağı


Sebze yemeklerinde klasik olarak zeytin yağı yada rivera yağı öenrilirken, bazı kaynaklarda margarinlerle karıştırılmasına dair önerilerin olduğu bilinmektedir. Zeytin yağının genel faydalarının dışında yemeklerde yoğun olarak kullanılması kalori değerinin yüksekliği düşünüldüğünde dikkat edilmesi gereken bir yağdır. Özellikle rivera adı verilen işlenmiş yağlarda bu durum daha fazla özen göstermektedir.



Sebzelerin yanma derecesiyüksek yağlarda ve kısık ateşte kızartılması besindeğerini kaybetmemesi, açısından yüksektir. Pirinç kepeği yağıda kalori açısından diğer yağlardan çok düşük olmamasına ragmen , yappısında barındırdığı omega asitlesi sayesinde kalori dengesini sağlamakta diğer yağlardan daha özelliklidir.
Salatalarda ve Soslarda Pirinç Kepeği Yağı

Salata sosları salatalara lezzet ve çekicilik kazandırır. Sos koyulmayan salata istenilen nitelikte olmaz. Çok çeşitli salata sosları vardır. Tüm salata soslarındaki ortak nokta genel olarak sosların salataya baştan koyulmamasıdır. İsteğe ve hazırlanan çeşide göre soslar baharatlanabilirler.



Ancak burada pek bilinmese dikkate alınması gereken hem sosların bahatlarındaki otantik tadın alınabilmesi hemde salata malzemelerindeki sebzelerin besin değerinin korunması açısından vitamin ve mineral değeri yüksek yağların kullanılması önemlidir. Pirinç kepeği tam bu noktada damak tadına uygun olarak tercih edilebilecek yemeklik yağlardandır.


...




Pirinç kepeği yağı büyük çoğunlukla haricen kullanılmaktadır. Dâhilen kullanımı sınırlıdır ve bir uzman tarafından önerilmedikçe dâhilen kullanılmamalıdır. Cilt için kullanıyorsa mutlaka banyodan sonra ıslak cilde masaj yaparak uygulanmalıdır. Saç için kullanılıyorsa saça uygulanan yağ en az üç saat saçta durmalıdır.

Bir uzman tarafından önerilmiş kullanım şekli yoksa en yüksek verimi elde etmek kullanımı bu şekilde olmalıdır. Bütün bitkisel yağlar gibi pirinç kepeği yağının da fazlası insan vücudu için zararlıdır. Bu nedenle mutlaka dikkatli ölçülü kullanılmalıdır. Pirinç kepeği yağı günümüzde oldukça uygun fiyatlarla çok sayıda yerde satılmaktadır.


Mersin Yağı yazımızı okumak için linke tıklayabilirsiniz. Pirinç kepeği yağının Türk insanı tarafından fazla tercih edilmese de yukarıdaki yararlı sayesinde kullanımını dilediğiniz zaman yapabilirsiniz. Herkese sağlıklı günler dileriz. 

1 yorum:

  1. Merhaba, ben Melike. Cildi beyazlatma için kojik asit sabunu kullanmak istiyorum. Yazınızı gördüm. Bu sabunu satan, doğal olarak elde eden bir işletme biliyor musunuz? Araştırmalar sonucunda kojik asit sabunu olarak https://www.naturasabun.com/urun/kojik-asit-sabunu/ adresini önerdiler. Sizden de bilgi almak istedim.

    YanıtlaSil