6 Nisan 2016 Çarşamba

Mango Yağı


Sizlere alıntı olarak sunacağımız ve son derece yararlı olan mango yağı hakkındaki bilgiler aşağıda yer almaktadır. Mango yağı giderek popülerliği artan ve kullanımı yaygınlaşan bir yağ olarak karşımıza çıkar ve doğal olarak alınıp kullanılması çok önemlidir.  Aşağıda faydalarına ve kullanımına bakara sizde bu yağ çevrim içi sitelerden elde edebilirsiniz. 

Mango Yağı

Mango Yağı
Mango ağacı 35-40 metreyüksekliğe ulaşabilen 10 metreye kadar taçlanabilen, uzun ömürlü bir ağaçtır. Mango yağı soğuk sıkma yöntemiyle elde edilir. Kimyasal yapısı kakao yağı ve shea butter ile benzerdir ve aynı amaçlar için kullanılmaktadır. Doğal şeklinde yarı katı kıvamda ve yağlı olmayan bu yağ cilt ve özellikle saç üzerinde önemli nemlendirice olarak kullanılır.

Mango yağı yani mango butter (mango seed oil), oleik asit, mono-doymamış, omega-9 ve strearik asit ve doymuş yağ asitleri açısından zengin bir yağdır. Mango yağı Güneşten etkilenmiş, tahriş olmuş ve kuru ciltleri nemlendirerek ve elastikiyet kazandırarak kendini iyileştirmesinde önemli bir rol oynar. Mango kernel butter olarak da bilinen bu yağ mango çekirdeklerinden elde edilir.

Mango yağı oda sıcaklığında katı olan bir yağdır. Orjinal mango yağı mango meyvesi gibi kokmaz. Genellikle piyasada mango yağı adı altında sıvı halde satılan madde yağ değil, likit parafin (bebeyağında kullanılan petrolden elde edilen yağ) ve esans karışımıdır.

Mango Yağının Faydaları

Kuru cilt üzerinde oldukça etkilidir. Deri dökülmesine iyi gelir. Cilt soyulmalarında etkilidir. Lekeleri ve kırışıklıklara karşı ekilidir. Kaşıntıları hafifletir. Güneş yanıklarının etkisini azaltır, traş sonrasında çok iyi bir bakım yağıdır. Küçük cilt yaraları ve deri çatlaklarına karşı etkilidir

  • Nemlendirir ve sert ve pürüzlü cildi pürüzsüzleştirir.
  • Gebelik sırasında oluşan çatlaklara karşı etkilidir.
  • Böcek ısırıklarını hafifletir.
  • Sağlıklı gençleşmiş bir cilt sağlar.
  • Egzema ve dermatit sonucu oluşan iritasyonu azaltır.
  • Ince çizgiler ve kırışıklıkların oluşumunu azaltır

Mango Yağı Nasıl Kullanılır

Mango yağı geleneksel olarak cilt yumuşatıcı, yatıştırıcı, nemlendirici ve koruyucu özellikleri için yağmur ormanları ve tropik bölgelerde kullanılmış ve cilt esnekliğinin sağladığı ve deri hücrelerinin dejenerasyonu azalttığı bildirilmiştir. UV ışınlarına karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.

Boya, fön, düzleştirici gibi işlemler ile yıpranmış kurumuş saçların tekrar eski sağlığına kavuşması, canlanması, parlaması, hasar görmüş saç pulcuklarının kapanması için de benmari usulü eritilmiş mango yağını haftada 2-3 gece saçlarınıza sürüp ertesi sabah sls ve tuz içermeyen bir şampuanla yıkanması tavsiye edilmektedir.

Çatlayan diz, dirsek, topuk, eller, kol, karın, basen ve tüm bacak bölgelerinizi ılık su ile yıkayıp sonrasında haftada 4-5 gece mango yağı ile masaj yapmanız, çatlakları, kurumaya bağlı kaşıntıyı önler derinin tekrar sağlığına kavuşmasına yardımcı olur.

Yemeklerde Mango Yağı

Mango yağı; doymamış yağ oranın yüksekliği ve taşıdı linoleik asit itibariyle sindirimi en kolay yağlardan olup, omega-9 ve strearik asit ve doymuş yağ asitleri açısından zengin bir yağdır. Özellikle deniz ürünlerini mango yağında kızartmak yada pişirmek besininlerin tadını yüksek oranda arttırırken, kollestrol olarak neredeyse etkisiz yapısıyla gıda tüketiminde de rahatlıkla tüketilebilecek bir yapıya sahiptir.


Bir önceki yazım Lahana Yağı hakkında bilgi almak için linke tıklayabilir, blog sayfamızdaki diğer bitkisel yağ yazılarımıza bakabilirsiniz. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder