18 Nisan 2016 Pazartesi

Zeytin Yağı

Ülkemizde özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde çokça tüketilen zeytin yağı sağlık açısından bizlere mucizeler sunmaktadır. Canan Karatay gibi uzmanların tüketimini önerdiği bu bitkisel yağımız hakkında size bilgiler vereceğiz. İyi okumalar dileriz. 

Zeytin Yağı 

Zeytin Yağı
Zeytin yağı faydaları yüzyıllardır bilinmekte ve hem yemeklerde hem de cildiniz için kullanıldığında bir çok faydası olduğu bilinmektedir. Zeytin ağacının yenilebilen meyvesi olan zeytinden elde edilen zeytin yağı bir çok sorununuzda sizinle olacaktır ve problemlerinizi çözecektir. Zeytin ağacının ömrü son derece uzundur, ortalama 300 ile 400 sene yaşayan ağaç bu uzun süresi ile birlikte mitolojilerde ölümsüz ağaç olarak adlandırılır. Bu uzun yaşama özelliğini siz de zeytin yağı kullanarak kendinizde kullanabilirsiniz. Yıpranmış hücrelerinizi yenileyerek daha genç ve sıkı bir görünüşe sahip olmanızı sağlayacaktır. Zeytin yağı da oldukça değerli bir yağdır ve faydaları son derece fazladır.

Sızma Zeytin Yağı 

Sızma zeytinyağı , soğuk presleme ile üretilir ve arıtma için kimyasal madde kullanmaz. Ayrıca yağdaki hassas yağ asitlerini ve besin maddelerini yok edebilecek yüksek ısı üretim süreçlerinden de kaçınmaktadır. Bu sayede en sağlıklı olanıdır. 

Zeytin Yağı Faydaları



  • Zeytin yağı bir çok faydası vardır. Bunlar arasında çocukların beyin gelişiminde son derece etkili olması gelmektedir. Bu beyin gelişimi ile birlikte çocuklarınızın beyni küçük yaşlarda gelişecek ve ileride daha zeki kişiler haline geleceklerdir. Gelişim çağındaki çocukların kemiklerinin güçlenmesi ile birlikte daha sağlıklı bir gelişim süreci geçirmektedirler. 
  • Doğal zeytinyağı% 70 oranında tekli doymamış yağ asidi içerir. Sonuç olarak, kandaki kolesterol birikimini azaltır ve kalp problemlerini azaltır.
  • LDL kolesterol, kalp krizi ve pulmoner kalp hastalıkları riskini arttıran kötü kolesterol türüdür. Yaklaşık 40 antioksidan kimyasaldan zengin sızma zeytinyağı, LDL kolesterolün oksidasyon etkilerini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca HDL kolesterol seviyelerini artırmaya yardımcı olur.
  • Zeytinyağında bulunan tekli doymamış yağlardan kilo almanın çok zor olduğunu göstermektedir. Akdeniz zeytinyağı üzerinde yapılan araştırmalar, kilo kaybı için kullanılması konusunda olumlu sonuçlar vermiştir. 
  • Zeytinyağı çocuklarda metabolizmayı, iyi kemik yapısının büyümesini ve beyin gelişimini hızlandırır. Yaşlı insanlar için çok faydalı olan mükemmel bir E vitamini kaynağıdır . 
  • Zeytinyağı, anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahip fenoller açısından zengindir. Sonuç olarak, kullanımı patojenik bakterilerin büyümesini engellemeye yardımcı olur ve iltihabı hafifletir. 
  • Zeytin yağının sindirim sürecine yardımcı olduğu bilinmektedir. Sindirim sistemini temizlemek ve bağırsak hareketlerini iyileştirmek için bir tıbbi yağ olarak kullanılır. 
  • Antioksidanlar bakımından zengin olan zeytinyağı, insan vücudunun doğal yaşlanma sürecini yavaşlatır.  
  • Zeytinyağı kullanımı da safra taşlarının önlenmesinde etkilidir . 
  • Zeytinyağı, daha güçlü hücre duvarlarının oluşturulmasına yardımcı olan polifenolleri içerir. Aynı zamanda, çeşitli kalp hastalıklarına karşı sizi koruyan arter duvarlarının elastikiyetini arttırır. 
  • Zeytinyağının insan vücudunu kansere karşı korur, özellikle de bağırsak kanserine karşı koruduğu söylenir .Bu bitkisel yağın asidik içeriğinin rektum ve bağırsak kanserinin başlamasına engel olabileceğine dair olumlu işaretler göstermiştir.  
  • Yakın zamandaki bir araştırma çalışması , zeytinyağının önemli bir bileşeni olan hidroksitirosolün, postmenopozal kadınlarda meme kanserini önlemeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.  

 Zeytin Yağı Kullanımı


Zeytin yağı ile her gün düzenli olarak gargara yapmanız dahilinde dişlerinizde fark edilir bir beyazlama göreceksiniz. Zeytin yağı cilde ve saça da oldukça iyi gelir ve saç dökülmesini önleyici etkisi sayesinde saçlarınızın bakımını en iyi şekilde yapar. Zeytin yağı yemek yapımında en sağlıklı yağlar arasındadır, salata sosu olarak kullanılmaktadır. Çoğu uzman sabahları 1 tatlı kaşığı zeytin yağının aç karnına içilmesinin genel sağlık açısından yararlı olduğunu belirtmektedir. 




Bir önceki yazım olan  Vanilya Yağı başlıklı yazımı okumak için linke tıklayabilirsiniz. Size bitki yağları hakkında bilgiler vermeye devam edeceğiz. Sağlıklı günler dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder