20 Nisan 2016 Çarşamba

Yenibahar Yağı

Yenibahar başta pilav olmak üzere yemeklere eklenen bir baharat olarak bilinmektedir. Ülkemizde yetişmeyen bir bitki olan Yenibahar bitkisinden elde edilen bu baharat mutfakta oldukça sık kullanılmaktadır.  Ancak yenibahar bitkisinin kullanım alanı baharat ile sınırlı değildir. Yenibahar bitkisinin buhar altında yağının çıkarılması ile elde edilen Yenibahar yağı alternatif tıp alanında oldukça sık başvurulan bitkisel bir ilaçtır. Bizlerde bu yağ hakkında size detaylı bir bilgilendirme de bulunacağız. İyi okumalar dileriz. 

Yenibahar  

Yenibahar Yağı
Yenibahar maksimum 12 m   yüksekliğe kadar büyüyen küçük, yaprak dökmeyen tropik bir ağacın meyvesidir. Myrtle ailesine aittir, bu nedenle okaliptüs, karanfil, niaouli ve cajuput ağaçları ve en yakın Pimenta acris, defne ağacı ile ilgilidir. Batı Hint adaları ve Güney Amerika'ya özgüdür ve en yaygın olarak Jamaika'da yetişir (böylece en yaygın isimlerden biridir).   
Yaklaşık 100 yaşına kadar meyve taşıyan ağaç, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklerden sonra 3 yaşında ilk meyvelerini verir.  Meyvenin değerli elementleri esas olarak meyvelerin dış kabuklarında bulunur ve bütün meyveler yağ için öğütülür. Meyvesi olgunlaşmamış olmalıdır: olgunlaşmasına izin verilirse, özellikler ve aroma azalır. Çileklerin küçük dalları günlerce güneşte kurutulur, daha sonra meyveler damıtma için çıkarılır.

Yenibahar yağı, uçucu ve çok hafif bir yağdır, ilk sarı renkte ve giderek daha koyu hale gelir (özel rengi henüz bilinmeyen maddelere bağlıdır). Ağaçların ve meyvelerin kokusu karanfil, ardıç ve tarçın karabiber  ile anımsatır.  Eugenol (yüzde 60-75, hatta yüzde 80), fenol ve bir seskiterpen başlıca bileşenleridir. Belirli bir miktar reçine de mevcuttur.

Yenibahar Yağı Faydaları

  • Yenibahar yağı sayısız şifayı içinde barındırmaktadır. Başta ağrı kesici özelliği ile tanınan Yenibahar yağı kas gevşetici özelliği de sahiptir. Bununla birlikte kas ağrıları ile romatizmal hastalıklara da iyi gelmektedir. Mide bulantısı, kusma, şişkinlik ve mide ağrısı gibi sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde de yenibahar yağı kullanılabilir. 
  • Yenibahar yağı aynı zamanda öksürük ve bronşit gibi üst solunum yolu rahatsızlıkları içinde de kullanılabilmektedir. Antioksidan özelliği olan yenibahar yağı vücuda zararlı atıkları vücuttan uzaklaştırırken sinir sistemini yatıştırarak strese ve buna bağlı gelişen depresyona şifa olmaktadır. Yenibahar yağının tansiyon tedavisinde de etkili olduğu bilinmektedir.
  • Bu yağ, lokal uyuşma veya anestetik etkiye sahip olduğu için, acı çekeceğiniz bölgelere uygulanabilir. Bu anestezik etki, sinir ağrısının, kemik ve kas yaralanmalarının ve eklemlerin yanı sıra böcek ısırıklarından veya sokmalarından kaynaklanan ağrıları da içeren bazı ağrı türlerini baskılayabilir .
  • Bitkisel yağın analjezik özelliği de anestetik özelliklerinden gelir. Sinirlerde, duyumun beyine ulaşmasına izin vermeyen veya sinirlerimiz tarafından hissedilen sinirler üzerinde uyuşma etkisi vardır. Bu , diğerlerinin yanı sıra yaralar , baş ağrıları , soğuk algınlığı, artrit ve gut kaynaklı ağrıların üstesinden gelmeye yardımcı olur . Üstelik, sinirlerinizin ve beyninizin uzun vadede donuk hale gelmemesi ve piyasada mevcut olan birçok analjezikten farklı olarak, kalp üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi yoktur .
  • Septik ve tetanoz , sırasıyla , Staphylococcus Aureus ve Clostridium Tetani gibi bakterilerin neden olduğu idrar yolu, safra kesesi ve böbrekler gibi iç organların enfeksiyonlarıdır . Bir aydan daha az olan yeni doğan bebekler septik ve tetanoza karşı en savunmasızdır. Septik ve tetanoz enfeksiyonu hızla yayılabilir ve tüm vücudu ertkileyebilir, bu da şiddetli konvülsiyonlar, kas krampları, nefes darlığı, ağrı, hidrofobi ve hatta delilik ile sonuçlanır. Yenibahar esansiyel yağının antiseptik özelliği, bakteriyel büyümeyi inhibe ederek bu tür enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.
  • Yenibaharın uçucu yağının kaslar, sinirler, kan damarları ve beyin üzerinde rahatlatıcı bir etkisi vardır. Bu şekilde, stres , endişe , öfke, sinir rahatsızlıkları, kasılmalar, hipertansiyon, zihinsel huzursuzluk, depresyon ve uykusuzluk rahatlama sağlar .
  • Kan dolaşımını, hormonların ve enzimlerin salgılanmasını, sindirimi ve vücudun diğer işlevlerini uyarır , böylece uygun metabolizmanın korunmasına yardımcı olur . Bu ayrıca hücrelerin büyümesini ve yeni hücrelerin oluşumunu uyarır.
  • Yenibahar  yağı;  karaciğer, dalak, mide ve sinir sistemini, ayrıca endokrin sistemi ve metabolizmayı dengeler, sağlığını korur. Ayrıca vücudun bağışıklık sistemini de güçlendirir. Böylece, büyümeye yardımcı olur ve vücudun bir çok koşuldan korunmasını sağlar.

Yenibahar Yağı Nasıl Kullanılır ? 


Yenibahar yağı yukarıdakilerin dışında daha çok sayıda rahatsızlık için şifa kaynağıdır. Ancak bu yağdan şifa bulabilmek için dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bunların başında kesinlikle bir uzman önerisi dâhilinde kullanılması gerekliliği gelmektedir.

Buna ek olarak yenibahar yağı tavsiye edilen miktarlarda kullanılmalıdır; oldukça etkili olan bu yağın kullanımında aşırıya kaçıldığı takdirde çeşitli rahatsızlıkların görülmesi mümkündür. Yenibahar yağından verimli bir tedavi alabilmek için düzenli ve uzun vadeli bir kullanım gerekmektedir. Kısa süreli bir kullanım rahatsızlık için çözüm olmamaktadır.
Yenibahar yağı haricen kullanılmaktır; en yüksek verim banyodan çıktıktan sonra nemli cilde masaj şeklinde uygulanması ile elde edilmektedir. Yenibahar yağı oldukça kolay bulunabilmektedir ve fiyatı da oldukça uygundur.



Bir önceki  Vişne Çekirdeği Yağı yazıma linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. Blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür eder bu doğal yağları sağlık için kullanırken doktora danışmanızı tavsiye ederiz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder