20 Nisan 2016 Çarşamba

Sığla (Amber) Yağı

Ülkemizde endemik bir tür olan sığla ağacının reçinesinden elde edilen sığla yağı kullanımı ve faydaları hakkında sizlere bir yazı sunuyoruz. Yazımızın bu yağın kullanımı ve faydalarından yararlanılması amacı ile yarar sağlaması dileğiyle herkese iyi okumalar dileriz. 

Sığla (Amber) Yağı 

Amber YağıSığla (Amber) yağı veya daha çok kullanılan ismiyle sığla yağı ülkemizin güney kesimlerinde bulunan Sığla ağaçlarından elde edilmektedir. Ülkemiz çok uzun süre bu yağın üretiminde dünya deviydi ancak son dönemlerde liderliğini diğer Akdeniz ülkelerine kaptırmış durumdadır. Buna rağmen ülkemizde ciddi miktarlarda sığla yağı üretimi yapılmaktadır. Sığala (Amber) yağı alternatif tıp olarak da adlandırılan bitkisel yöntemlerle rahatsızlıkları tedavi etme alanında oldukça sık kullanılmaktadır.  Sığla yağı ülkemizde Muğla- Fethiye civarında yetişmektedir. Kendine has kokusu olan tahine benzer bir akışkanlığı ve rengi olan bir yağdır. 

Sığla (Amber) Yağı Faydaları 

  • Sığla (Amber) yağı sayısız faydaya sahiptir. Bu faydaların en başında mide rahatsızlıkları gelmektedir. Sığala yağı mide ve sindirim sistemi rahatsızlıkları için büyük bir şifa kaynağıdır. Ülser dahil her türlü mide rahatsızlıkları için kullanılabilir. Dâhilen kullanıldığında kusmayı önler. Sığala (Amber) yağı mide rahatsızlıkları dışında cilt hastalıkları için de kullanılabilir.
  • Nemlendirici özelliğe sahip sığla yağı aynı zamanda mantar gibi deri hastalıklarını da tedavi eder. Adet söktürücü özelliğe sahip sığla yağı kadınlar tarafından bu amaçla kullanılmaktadır. Soğuk algınlığı ve grip gibi öksürüklü hastalıklar için de kullanılabilen sığala yağı öksürüğün yumuşamasında ve balgam söktürmede de başarılıdır. Açık yaralara sürüldüğünde ise yaranın hızla kapanmasını sağlar. Terin kötü kokmasını da önler. Sığla yağının bilinen bir diğer özelliği de zihin açıcı olmasıdır.
  • Sığla yağı, antiseptik olarak etkilidir ve yanma sonucu elde edilen duman mikropları ortadan kaldıran antiseptik ve dezenfektan özelliklere sahiptir.  Tetanozdan korunmak  için herhangi bir yan etki olmaksızın yaralara uygulanabilir . İç yaralar için eşit derecede iyidir ve gelişmekte olan enfeksiyonlardan korur. 
  • Aynı antiseptik nitelikleri aynı zamanda sığla yağını ağız kokusuna ,   diş ağrısına, ağız yaralarına ve diğer enfeksiyonlara karşı yararlı bir koruyucu önlem haline getirmektedir . 
  • Sığla yağının büzücü özelliği birçok faydaya sahiptir. Diş etlerini, kıl köklerini güçlendirir, cilt tonunu dengeler, kasları, bağırsakları ve kan damarlarını iyileştirir ve böylelikle dişlerin ve saçların erken kaybını engeller. Bu büzücü niteliği ayrıca kırışıklıkların görünümünü de azaltır ve bağırsakların sertliği, karın kasları ve yaşla ilişkili  sarkmalara da etkilidir. 
  • Sığla yağı, tıkanmış ve gecikmiş menstruasyonu azaltır ve menopoz gelişini geciktirir . Ayrıca, abdominal bölgede ağrı, bulantı, baş ağrısı , yorgunluk ve ruh hali değişiklikleri gibi adet ve pre-menstrüel sendrom (PMS) ile ilişkili diğer semptomların iyileştirilmesine yardımcı olur .
  • Sığla yağı, gazı ortadan kaldırır ve vücutta birikmesini önler. Bağırsaklardan gelen fazla gazın giderilmesi, mide ağrıları, karın bölgesinde ve göğüste ağrı, anormal miktarda terleme, huzursuzluk, hazımsızlık ve diğer birçok ilgili rahatsızlıktan kaynaklanan rahatlama sağlar. 
  • Sığla yağının ilginç bir özelliği ve cilt bakımı ve anti-aging  özelliğidir. Topikal veya solunum yoluyla alındığında fayda sağlar.   
Genel olarak, uçucu esansiyel yağlar  sağlık artırır ve bu nedenle, bir tonik olarak kabul edilir. Solunum, sindirim, sinir ve boşaltım sistemleri de dahil olmak üzere vücutta çalışan tüm sistemlere yarar sağlarken, aynı zamanda vücuttaki besin maddelerinin emilimine yardımcı olarak gücü arttırır .   

Sığla (Amber) Yağı Nasıl Kullanılır ? 



Sığla (Amber) yağı Amber yağı adı ile bilinen diğer bir bitkisel yağ ile karıştırılmamalıdır. Sığla yağı oldukça kıvamlı bir yağdır; su gibi olan yağlar kesinlikle saf değildir. Satın alınırken buna dikkat edilmelidir. Sığala (Amber) yağı dâhilen ve haricen kullanılmaktadır.




Kullanımı kesinlikle uzmanları tarafından söylendiği şekilde olmalıdır; çünkü fazlası zararlıdır. Aşırı kullanımında başka rahatsızlıklar meydana gelebilir. Birçok hastalığa iyi gelen sığla yağı oldukça kolay bulunabilen ve uygun fiyatlı bir yağdır.







Bir önceki  Pirinç Kepeği Yağı yazımızı okumak için linke tıkayabilirsiniz. Faydalı doğal yağlar hakkında daha çok bilgi almak amacı ile blog sayfamızı takip edebilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder