20 Nisan 2016 Çarşamba

Vetiver (Güve otu) Yağı

Kullanımında oldukça ender rastlanan vetiver yağı hakkında sizlere bilgiler vereceğiz. Bu doğal yağın faydalarından ve nasıl kullanılması gerektiğinden bahsedeceğiz. Herkese iyi okumalar dileriz. 

Vetiver (Güve otu)  Nedir ? 

Güve otu
Vetiver bitkisi ülkemizde genellikle güve otu adı ile bilinmektedir. Ancak genel kullanım alanı çok yaygın değildir.   Oldukça şifalı bir bitki olan güve otu çay yapılarak içilebildiği gibi bu bitkinin buhar yardımıyla yağı da çıkarılmaktadır. Vetiver (Güve otu) yağı alternatif tıbbın sıklıkla başvurduğu bir şifa kaynağıdır.

Vetiver yağı, binlerce yıldır Güney Asya, Güneydoğu Asya ve Batı Afrika'da geleneksel tıpta kullanılmaktadır. Hindistan'a özgüdür ve hem yaprakları hem de kökleri harika kullanımlara sahiptir. Vetiver, canlandırıcı, yatıştırıcı, iyileştirici ve koruyucu özellikleri nedeniyle değerli bir kutsal bitki olarak bilinir. Doğal bir vücut soğutucusu ,tropikal ülkelerde son derece popülerdir. Aslında, Hindistan ve Sri Lanka'da  sükunet yağı  olarak bilinir.

Vetiver Yağı 


Vetiver yağ kullanımlarından bazıları; vücut ısısını dengeleme, eklem bozukluklarını ve cilt problemlerini tedavi etmeyi içerir. Vetiver yağı kullanmak , yorgun olduğunuzda enerji seviyelerini arttırmanın da bir yoludur . Ayrıca, çok yüksek sıcaklıklarda vücudu soğutmak ve endişe ve sinirlilik duygularını yatıştırmak için kullanılır.

Son araştırmalar DEHB ve ADD belirtilerini tedavi etmek için vetiver yağı kullanmaktadır . Ayrıca libidoyu arttırmak ve uykusuzluktan uykusuzlukları tedavi etmek de bilinmektedir . Evinizin rahatlığında yararlanabileceğiniz çok sayıda yağ yararı vardır; esansiyel yağ, cilt bakım ürünleri ve rahatlatıcı yağ kombinasyonları için mükemmeldir.

Vetiver (Güve otu) Yağı Faydaları 


Vetiver (Güve otu) yağı insan vücudunda meydana gelen çok sayıda rahatsızlığın tedavisinde kullanılmaktadır. Vetiver (Güve otu) yağının başlıca kullanım alanı cilttir. Başta ergenlik çağındaki gençler olmak üzere her yaş grubundaki insanda ortaya çıkabilen ve insanları psikolojik olarak dahi etkileyebilen sivilcelerin bir numaralı düşmanıdır.

Bununla birlikte çevresel etkenlerden dolayı nemini kaybetmiş olan cilde ihtiyacı olan nemi geri kazandırmaktadır. Kuru ve yıpranmış ciltlere sağlık kaynağı olmaktadır. Özellikle kadınlarda doğum sonrası ortaya çıkan çatlakların ve lekelerin tedavisinde de kullanılmaktadır. Vetiver (Güve otu) yağı güneşe karşı cildin direncini arttırırken aynı zamanda güneş lekelerine de çözüm olmaktadır.

Güneş lekelerine çözüm olan bu yağ yanık izleri de dâhil olmak üzere ciltte meydana gelen her türlü izi de yok etmektedir. Vetiver (Güve otu) yağının cilt dışında faydaları da bulunmaktadır. Yatıştırıcı etkisi ile sinir sistemine etki ederek stresi ve strese bağlı depresyon riskini azaltmaktadır. Saçlara kür olarak uygulanması sonucunda ise daha canlı ve parlak saçlar elde edilmektedir.

Vetiver (Güve otu) Yağı Kullanımı 



Hemen hemen tüm güve otu  çeşitli uygulamalar için kullanılır. Kökleri eski çağlardan beri özellikle kullanılmıştır.  Vetiver yağı, parfüm, vücut losyonları   yanı sıra sabunlar, kozmetikler ve  parfümler de dahil olmak üzere   yaygın olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda içecekler, sorbeler ve diğer gıda maddelerinde bir aroma maddesidir.  Akıl üzerindeki aromatik etkisi ;  sakinleştirici ve dengeleyicidir, diğer önemi  antiseptik, antispazmodik, bağışıklık sistemini uyarıcı, sinir sistemini uyarıcı ve yatıştırıcı ve dolaşım sistemine uyarıcı olmasıdır. 

Vetiver yağının sakinleştirici ve yatıştırıcı özelliklerinin öfke, histeri ve sinirlilik giderici ve nörotisik davranışı azalttığı söylenir.   da stres ve gerginliği azaltır. Bu canlandırıcı nitelikler, fiziksel ve zihinsel tükenme ve genel ağrılardan ve  uykusuzluktan  endişeli duygulara kadar çeşitli konularda yardımcı olmaktadır. 

Vetiver (Güve otu) yağı günümüzde giderek popülerleşmektedir. Buna bağlı olarak da giderek daha çok yerde satılmaya başlanmıştır. Bütün bitkisel yağlarda olduğu gibi vetiver yağını da satın alırken mutlaka saflığından emin olunmalıdır. Kullanımı büyük çoğunlukla haricen olan yağın cilde masaj yapılarak sürülmesi gerekmektedir ve mutlaka uzman kontrolünde kullanılmalıdır. Aksi takdirde ciddi yan etkileri olabilmektedir.


Bir önceki  Sığla Yağı  yazımı okumak için linke tıkayabilirsiniz. Sizlere bitkisel yağlar hakkında bilgiler vermeye devam edeceğiz. Sağlıklı günler diler , blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder