20 Nisan 2016 Çarşamba

Zambak Tohumu Yağı


Zambak tohumu yağı veya zambak çiçeği yağı olarak kullanılan bu bitkisel yağımız genel sağlığa ve cilt sağlığına bir hayli faydalıdır. Bizlerde bu yazımızda sizlere bu mucizevi  yağ hakkında sizlere bilgiler vereceğiz. Herkese iyi okumalar dileriz. 

Zambak Tohumu Yağı 

Zambak Tohumu Yağı
Zambak çiçekseverlerin yakından tanıdığı bir bitkidir. Oldukça hoş bir şekli olan zambak bitkisi aynı zamanda çok çeşitli renklere de sahiptir. Ancak zambak bitkisi sadece bu anlamda değil bir şifa kaynağı olarak da doğanın insanlara bir armağanıdır. Zambak bitkisinin tohumlarından elde edilen zambak tohumu yağı sayısız rahatsızlığa şifa olmaktadır.

Zambak Tohumu Yağı Faydaları 

  • Zambak tohumu yağı genel olarak ağrı kesici özelliği ile bilinmektedir. Diş ağrısı da dâhil olmak üzere bütün vücut ağrılarında etkilidir. Ağrı kesici olduğu gibi vücutta çarpma ve vurma sonucunda meydana gelen şişlikler için de faydalıdır. Zambak tohumu yağının oldukça etkili olduğu bir diğer alan da cilttir.
  • Başta cilt lekelerinin giderilmesi olmak üzere çeşitli cilt hastalıklarına iyi gelmektedir; zambak tohumu yağı selülit oluşumuna karşı önleyici bir role sahipken aynı zamanda var olan selülitlerden kurtulma konusunda da işe yaramaktadır.
  • Zambak tohumu yağı cildi sıkılaştırmaktadır; bu nedenle de kırışıkların önlenmesini sağlamaktadır. Zambak tohumu yağının oldukça etkili olduğu bir diğer alan da sinir sistemidir. Yatıştırıcı özelliği sayesinde strese, yorgunluğa ve uykusuzluğa tedavi olabilmektedir.
  • Zambak çiçeği yağı mükemmel bir kardiyak tonik olarak bilinir. Bu bitkisel yağ, yaşlı insanların kalp rahatsızlıklarının tedavisi için kesinlikle güvenlidir. Bu yağ, valvüler kalp hastalığı, düşme, konjestif kalp yetmezliği ve diğer kalp yetmezliği gibi kalp rahatsızlıklarını tedavi eder. Organik çiçek yağında bulunan flavonoidler, arterleri ve kanın genişlemesini uyarır. Aynı zamanda diüretik özellikler sunar ve tansiyonu düşürür.
  • Zambak yağı, küçük yanıklar, yaralar ve yaraların tedavisi için merhem imalatında kullanılır. Yaralı dokuları hızlı ve etkili bir şekilde iyileştirmek için faydalıdır. Bu yağ aynı zamanda cilt yüzeyindeki koyu lekeleri de temizler.
  • Bu çiçeğin yağı bir tonik hazırlamak için damıtılmış suyla doldurulur. Bu tonik, cilt aydınlatma efektleri ile bilinir. Ayrıca bir cilt büzücü olarak davranır.
  • Zambak yağı da depresyon ve melankoli gibi zihinsel sorunları gidermek için kullanılır. Aromaterapi tedavisi için kullanılır ve çeşitli psikolojik yetenekleri tedavi eder. Hafıza kaybı, apopleksi ve epilepsi tedavisinde kullanılır. Zambak yağının düzenli kullanımı beyin hücrelerini güçlendirir ve beynin bilişsel süreçlerini iyileştirir.
  • Bu yağ, amfizem ve astım gibi pulmoner hastalıkları tedavi etmek için kullanılır. Ayrıca pulmoner ödem için ilaç üretiminde de bulunmaktadır.
  • Zambak çiçeği yağı, koroner arter spazmlarının neden olduğu göğüs ağrısını azaltmak için bilinir. Aynı zamanda kalp kasında oksijen tedarikini geliştirir.
  • Zambak yağı, kan dolaşımını azaltarak vücut ısısı üretimini azaltır. Böylece ateşi tedavi etmek için kullanılır.
  • Zambak çiçeği yağından hazırlanan tentür, idrar yolu enfeksiyonunun tedavisinde kullanılır. Üretradan blokajı temizler.
  • Zambak çiçeği yağı müshil  niteliklere sahiptir. Vücudun sindirim sürecini pürüzsüz tutar.

Zambak Tohumu Yağı Kullanımı 





Zambak tohumu yağı günümüzde kolaylıkla bulunan bir yağdır; ancak alınan yağın saf zambak tohumu yağı olup olmadığı konusunda dikkatli olunmalıdır. Zambak tohumu yağı genellikle haricen uygulansa da dâhilen uygulanmasında da bir sakınca yoktur. Harici uygulaması cilde masaj yapma şeklinde olmaktadır; en yüksek verim banyodan çıktıktan sonra uygulandığında alınır.

Dâhili uygulaması ise bir bardak suya beş altı damla damlatılıp içilmesi şeklindedir. Her bitkisel yağ için geçerli olan aşırı kullanımda yan etkilerinin baş göstermesi durumu zambak tohumu yağı için de geçerlidir. Bu nedenle doz aşımı yapılmamalıdır ve mutlaka düzenli kullanılmalıdır.

Zambak Yağı Nasıl Yapılmaktadır ? 

Zambak yağı hoş bir kokuya sahiptir.  Zambak yağını evinizde doğal olarak yapmak isterseniz; 12 tane zambak çiçeğine, bir kavanoza ve tatlı badem yağı  veya soğuk preslenmiş zeytinyağına ihtiyacınız olacaktır. Adım adım zambak yağı yapımı aşağıdaki gibidir.  
  • Seçtiğiniz yağı kaba dökün. Ahşap bir alet kullanarak, zambak çiçeklerini  aşağı doğru bastırın. 
  • Demlemek için 24 saat bekletin. 
  • Yağı başka bir kaseye süzün. Bir huni  kullanarak yağı kavanoza geri doldurun. 
  • Tüm bu süreci bir düzine kez tekrarlayın. Hassas bir koku için bu işlem devam etmelidir ve çiçeklerin yağ içerisine girmesi zaman alacaktır. 
  • Kavanozu kapatın ve  ışıktan saklayın. Alternatif olarak, depolama için küçük bir şişeye dökün. Yağ, banyo yağı olarak kullanılmaya uygundur (kuru cilt bölgelerine uygulandığında iyi çalışır) veya ağrılı eklemleri rahatlatmak için bir masaj yağı olarak kullanılabilir.




Bir önceki   Yenibahar Yağı yazımızı okumak için linke tıklayabilirsiniz. Blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Bizi bağlantılarımızdan takip edebilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder