Yemeklerde baharat olarak kullanılan karabiberden elde edilen yağ ; saç bakımı, sigara bırakırken yardımcı olması - her ne kadar tartışmalı olsa da - ve diğer faydaları ile bilinmektedir. Bu yazımızda tüm faydalarına ve kullanımına ayrıntılı bir şekilde değinilecektir. İyi okumalar dileriz.
Karabiber Yağı
Karabiber ( Piper nigrum) Hindistan kökenlidir. Yüksekliği 32 metreye (10 m) kadar çıkabilen bir sarmaşıktır. Bitkinin yuvarlak meyvesi, 1/4 inç (6 mm) çapa kadar büyüyebilen biberlerdir. Piper nigrum'un meyveleri (karabiber) hepsi yeşil ve olgunlaşmamış olarak başlar. Bazıları bu noktada hasat edilir ve bu rengi korumak için yeşil durumlarında işlenir veya korunur. Asmadaki meyvenin olgunlaşmasına izin verilirse, yeşilden koyu kırmızı bir renge dönüşür. Olgunlaşmamış yeşil meyveler ve olgun kırmızı meyveler, kurumaya bırakıldıklarında siyaha dönerler . Karabiber yağı, bitkinin kurutulmuş, ezilmiş meyvelerinden elde edilen buhardan arındırılır ve açık ve soluk yeşil bir yağ üretir. Lavanta, rezene, ıhlamur, limon, adaçayı, zencefil, karanfil vb. gibi yağlarla seyreltilerek cilde uygulanması çok faydalı olan Karabiber Yağı, doğanın insan vücudu için sunduğu benzersiz bir ilaçtır.
Karabiber Yağı Faydaları
- Karabiber yağı da bazı yararlı mineraller ve vitaminler açısından zengindir . Örneğin, antioksidan aktivitenin yanı sıra oküler sağlık için çok yararlı olan A vitamini (beta-karoten) vardır . Uygun dolaşım ve metabolik fonksiyonları, kasları ve kemikleri korumak için gerekli olan K vitamini içerir . Ayrıca, kalsiyum , potasyum ve selenyum içerir . Kalsiyum kan basıncını düzenleyen kemikler ve potasyum için iyi olsa da, selenyum esasen kemikler, tırnak ,saç folikülleri ve dişleri yanı sıra beynin düzgün çalışması için yardımcıdır.
- Karabiber yağı anti-enflamatuar ve antispazmodik özellikleri nedeniyle, kas yaralanmaları, tendinit ,artrit ve romatizma semptomlarını azaltmak için çalışır .
- Karabiber yağı, kabızlık, ishal ve gaz rahatsızlığını hafifletebilir .
- Yüksek yağlı bir diyetle beslenen kişilerde karabiberlerin hipolipidemik (lipit düşürücü) etkisi üzerinde yapılan bir çalışmada kolesterol, serbest yağ asitleri, fosfolipidler ve trigliserit düzeylerinde bir düşüş yaşanmıştır. Araştırmacılar, karabiber yağı ile takviye edilen kişilerde HDL (iyi) kolesterol konsantrasyonunu artırdı ve yüksek yağlı gıdalar ile beslenen kişilerde plazma LDL (kötü) kolesterol ve VLDL (çok düşük yoğunluklu lipoprotein) kolesterol konsantrasyonunu azalttığı bulundu.
- Uzun süreli antibiyotik kullanımı, ilaca dirençli bakterilerin gelişimine yol açmıştır. Karabiber ekstresinin anti-virülans özellikleri içerdiğini, yani hücre canlılığını etkilemeden bakteriyel virülansı hedeflediğini ve ilaç direncinin daha az olası olduğunu ortaya koymuştur.
- Karabiber yağı içten alındığında, sağlıklı dolaşımını teşvik edebilir ve hatta yüksek tansiyonu azaltabilir.
- Karabiber özü ve bileşenleri anti-inflamatuar, antioksidan ve antikanser aktiviteleri sergilemektedir . Araştırmacılar, karabiber içinde bulunan piperin ve alkil amitlerin, insan kanser hücresi proliferasyonunu inhibe etmek için doza bağımlı yeteneklere sahip olduğunu buldular.
- Karabiber ( Piper nigrum ) ve piperin, bitkisel ve konvansiyonel ilaçların detoksifikasyonu ve arttırılmış absorbsiyonu ve biyoyararlanımını içeren “biyotransformatik etkileri” olduğu gösterilmiştir. Bu yüzden takviyenizde bir bileşen olarak piperini görebilirsiniz.
- Araştırmalar, iştah açıcı bir uyarıcı olan karabiber yağını kullanarak koku alma uyarımının, nörolojik rahatsızlıkları olan insanlarda yutmayı kolaylaştırabileceğini göstermektedir. Karabiber yağının solunması ve yutulması, insular veya orbitofrontal korteksi harekete geçirerek, refleks yutma hareketinin gelişmesine katkı sağlar.
- Siyah ve yeşil biber esansiyel yağları, gıda bozulmasına neden olan mikroorganizmalara karşı antimikrobiyal aktiviteyi belirlemek için kullanılmaktadır.
Karabiber Yağı Sigara İlişkisi
Karabiber yağı, sigaradan yoksun bırakılan sigara içicilerindeki sigara ve iştahsızlık belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir. Karabiber yağının sigara istekleri de içeren bazı sigara bırakma semptomlarını baskılayabildiğini bulmuştur. Kırk sekiz sigara içicisi, gece boyunca sigara içmekten mahrum bırakıldıktan sonra yapılan üç saatlik bir oturumda yer almıştır. Katılımcılar üç gruba ayrıldı: bir grup sigara içen, karabiber yağından bir buhar veren bir cihazda şişirildi; bir nane / mentol kartuşlu bir cihaza üflenen ikinci bir grup; ve üçüncü bir grup boş bir kartuş içeren bir cihaz kullandı. Seans boyunca cihazlardan şişirildikten ve teneffüs ettikten sonra, iki kontrol grubunun her birine göre karabiber grubunda sigaralar için duyulan istek önemli ölçüde azaldı.
Karabiber Yağı Kullanımı
- Her 10 ml için seçtiğinizin herhangi bir esansiyel yağdan 5 damla damlatarak masaj yağı gibi kullanıp ağrıyan bölgeye sürdüğünüzde farkı fark edeceksiniz. Ağrıyan bölgeye uygulamadan önce ılık suyla cildinizi temizlerseniz daha etkin bir sonuç alacaksınızdır. Ayrıca her gün 3 defa bir çay bardağı suya 2 damla katarak içmeniz gereken Karabiber Yağı tüm iç sistem için oldukça faydalıdır.
- Kaslara ve sinirlere dolaşımı ve kan akışını arttırmak için, ılık bir komprese 3-5 damla karabiber yağı ekleyin ve karın veya ilgili bölgelere uygulayın.
- Kabızlık rahatsızlığını hafifletmek , ishal ve gaz sorunları için çorba ya da yemeğinize ekleyerek karabiber yağı 1-2 damla alın. Karın bölgesine topikal olarak da uygulanabilir.
- Kas yaralanmaları ve tendinitleri hafifletmek için , karabiber yağını ilgili alana topikal olarak uygulayın.
- Solunum koşullarına yardımcı olmak için, içten alın veya yağı doğrudan şişeden soluyun.
- Sıkışık hava yollarını rahatlatmak için, göğse topikal olarak 2-3 damla uygulayın.
- Sigara iştahı azaltmak için, karabiber yağını doğrudan şişeden koklayın.
- Artrit ve romatizma için doğal bir tedavi olarak kullanmak için, ilgili alana topikal olarak 2-3 damla uygulayın.
- Vücudun detoksifiye edilmesine yardımcı olmak için, 1–2 damlayı içeriden alabilir veya ayakların tabanına topikal olarak 2-3 damla uygulayabilirsiniz.
- Çorbalar, güvecikler, pişmiş sebzeler, salatalar ve mezelere lezzet katmak için 1-2 damla karabiber yağı ekleyin.
Bir önceki yazım Kamelya Yağı hakkında bilgi almak için linke tıklayabilir. Yazılarımızda eksik gördüğünüz yerleri bize yorumlar kısmından iletebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder