15 Aralık 2015 Salı

Bitkisel Yağlar


Bu yazımızda size bir derleme yazısı sunarak genelde en çok kullanılan bitkisel yağlar hakkında bilgiler vereceğiz. Yazımızın içeriğinden isteyenler tek tek o yağlar hakkında bilgi alabilirler. İyi okumalar dileriz. 

Bitkisel Yağların Faydaları ve Kullanımı

Bitkisel Yağlar
Modern tıbbın temellerinin oluşumunda yabana atılmayacak bir öneme sahip olan botanik bilimi M.Ö zamanlara kadar dayanmaktadır. Bitkilerin çeşitli yağlar ve suda bekletilmesiyle elde edilen solisyonlar bir çok alanda çeşitli amaçlarla kullanılımış ve bitkilerin , çiçek, meyve, kabuk, yaprak, reçine ve odun kısımları bu yağ ve suların elde edilmesi için kullanılmıştır.

Her bitkinin yetiştiği iklim koşulları ve toprak yapısı bitkinin kendine has karakterini belirlerken sahip oldukları özellikler onların kullanım alanlarınıda belirlemiştir. Özellikle bitkisel yağlar bitkilerden faydalanmak noktasında en sık baş vurulan yöntem olmuştur. Soğuk sıkım yada sıcak sıkım olarak iki ana yöntemle edilen bitkisel yağlar hem gıda tüketiminde hemde kozmetolojik amaçlarla kullanılmaktadır. 

Bitkisel Yağların Kullanımı 


Gıda ve sanayi tüketiminde kullanılan bitkisel yağlar, Tıbbi amaçla tedavi destekleyici bitkisel yağlar ve kozmetolojik amaçlarla kullanılan bitkisel yağlar olmak üzere katagorilendirilen bitki yağlar özellikle cilt bakımında yaygın olarak kullanılmaktadır. 


Doğal cilt bakım ürünleri arasında oldukça önemli bir ürün olan bu yağlar, birçok bakım ürünlerinde ana madde yada katkı maddesi olarak etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Cilt tarafından daha hızlı emilme özelliğine sahip olan bu doğal yağ, cilde canlılık verir, parlaklık ve sağlıklı bir görünüm kazandırır. Aynı zamanda cildi uzun süre koruyucu bir yapıya sahip olması, bitkisel yağların daha fazla tercih edilmesi sebepleri arasındadır. Bunlardan en göze çarpanlarına .bakacak olursak kısaca şöyle sıralayabiliriz.





Hindistan Cevizi Yağı


Hindistan cevizi yağı hindistan cevizinden gelir. Temel olarak, genellikle biraz daha lapa lapa olsa da, fındık tereyağı kıvamında kıvam veren etli yapısı bulunmaktadır.   Hindistan cevizi, bir süredir bir yıldız yiyecek maddesi olarak kullanılmaktadır. Çok sayıda kültüre sağlık açısından büyük faydalar sağlamıştır çünkü hem gıda hem de tıbbın değerli bir kaynağı olarak kabul edilmektedir. Hindistan cevizi yağı,  sağlık açısından yararlı özelliklerin çoğuna sahiptir ve cilt, saç gibi topikal ve kozmetik bakımlarda da kullanılmaktadır. Örneğin, hindistancevizi yararları kilo kaybına yardımcı olmak, bağışıklığı arttırmak ve daha fazlasını içerir. 


Argan Yağı 


Ciltte ki yağ oranını dengeleyip sivilce oluşumunu engeller. Kırışıklıkları engellediği için cildinize sıkı ve canlı bir görünüm katar.Özellikle saçınızda yaptığı değişikliklerle bilinen argan yağı, saç telinizi besler, kırık oluşumunu engelleyip saçınıza parlaklık katar. Doğum sonrasında oluşan çatlaklar için de birebir etki gösterdiği saptanmıştır.




Üzüm Çekirdeği Yağı 


Yaşlılığın etkilerini geciktirici özelliği, cilde tazelik ve parlak bir görünüm vermesi, üzüm çekirdeği yağının en büyük özelliklerindendir. Masaj şeklinde cilde uygulanabilen bu bitkisel yağ, cilt tarafından hızlı bir şekilde emildiği için cilt yüzeyinde herhangi bir kalıntı bırakmaz.



Zeytin Yağı



Zeytin yağı faydaları yüzyıllardır bilinmekte ve hem yemeklerde hem de cildiniz için kullanıldığında bir çok faydası olduğu bilinmektedir. Zeytin ağacının yenilebilen meyvesi olan zeytinden elde edilen zeytin yağı bir çok sorununuzda sizinle olacaktır ve problemlerinizi çözecektir. Zeytin ağacının ömrü son derece uzundur, ortalama 300 ile 400 sene yaşayan ağaç bu uzun süresi ile birlikte mitolojilerde ölümsüz ağaç olarak adlandırılır. Bu uzun yaşama özelliğini siz de zeytin yağı kullanarak kendinizde kullanabilirsiniz. Yıpranmış hücrelerinizi yenileyerek daha genç ve sıkı bir görünüşe sahip olmanızı sağlayacaktır. Zeytin yağı da oldukça değerli bir yağdır ve faydaları son derece fazladır.

Bknz:  Zeytin Yağı





Çörek Otu Yağı



Çörek otu yağının oldukça faydalı olduğu insanlarca bilinmekte ve talep görmektedir. Başta sağlık açısından faydaları sayılan çörek otu yağının, tırnak mantarlarına iyi geldiği, saç beyazlamasına karşı saçları koruduğu ve bayanların göğüs büyütme maksatlı kullandıkları bilinmektedir.
Damar hastalıklarını engeller. İdrar söktürücü özelliği ile safrayı rahatlatır. Vücuttaki zehirlerin atılmasına içeriğinde bulunan selenyum sayesinde destek olur. Savunma sistemini dengeler. Hormon sistemini ve ruh hâlini güçlendirir. İktidarsızlık ve kısırlıkta yine yarar verici tesire sahiptir.
  • Sindirime yardımcıdır. Mide ağrılarını azaltır.
  • Gaz ve idrar söktürücü özelliğe sahiptir.
  • Astımda etkilidir. Öksürüğü azaltmaya yardımcı olur.
  • Yüksek tansiyon tedavisinde faydalıdır.






Baobab Yağı




Birçok kremin yapımın da losyonların içerisin de, serumlar da ve maskelerin yapımın da kullanılmaktadır. Kurumuş olan ciltlere, tahriş olmuş ciltlere ve nemsiz olan ciltlerin onarılmasın da kullanılmaktadır.


Bu baobab yağı içerisin de % 30-42 oranın da oleik asit, % 18-30 oranın da palmitik asit, % 2-9 oranın da stearik asit ve ek olarak da linoleik asit de % 20-35 oranın da bulunmaktadır.
Özellikle de güneş yanıklar da kullanılan bu yağ anın da emildiğinden dolayı acı hissini yok eder ve iyileşmesin de yardımcı olmaktadır. Bu yağ sayesin de elastikiyet özellik barındırmakla beraber bu yağın tohumların da A, C, D, E, F vitaminleri de mevcut olarak bulunmaktadır.

Baobab yağı cildiniz de ki nemi uzun süre tutarak diri kalmasına yardımcı olur.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder