15 Ağustos 2018 Çarşamba

Kayısı Çekirdeği Yağı

Kayısı çekirdeği yağı hakkında sizlere hazırladığımız yazımızda bu meyve çekirdeğinden elde edilen yağın nasıl yapıldığını ve nasıl kullanıldığını aktaracağız. Tabi sizlere bu kullanım ile sağlayacağınız faydaları da aktarmış olacağız. İyi okumalar dileriz. 

Kayısı Çekirdeği Yağı Nedir ? 

Kayısı Çekirdeği
Adından da anlaşılacağı gibi, kayısı çekirdeği yağı, kayısı ağacının meyvesi olan Prunus armeniaca olarak bilinen kayısı ağacının çekirdeğinden  elde edilir. Kayısı  çekirdeklerinde bulunan yağ gibi çok benzer besin profillerine sahiptirler. Soğuk presleme yöntemi ile kayısı çekirdeği yağı meyvenin ortasındaki sert çekirdekten çıkarılabilir. 

Bu yağ oldukça hafif ve dünyanın belirli bölgelerinde çok sayıda  popüler kullanım alanına sahiptir. Bazı durumlarda, insanlar yemek pişirmek ve tıbbi amaçlı olarak badem yağını kayısı çekirdeği yağı ile değiştirirler . Her bir çekirdeğinde yüksek bir yağ konsantrasyonu vardır ve binlerce yıldır geleneksel Çin tıbbında birçok uygulama göz önüne alındığında kullanılmaktadır. İki farklı çeşit kayısı çekirdeği yağı vardır; biri kozmetik amaçlı ve diğeri ise mutfak tüketimi için kullanılır. Bu yağ, yüksek seviyede ;  E vitamini , K vitamini ve güçlü bir dizi antioksidanlar içermektedir.

Kayısı Çekirdeği Yağı Faydaları  

  • Kayısı çekirdeği yağı ile  sadece üç dakikada parlayan bir cilt sahibi olabilirsiniz. Bu size zeytin ya da badem yağı gibi parlak bir cilt verecektir. Tohum yağını şekerle karıştırın ve yüzünüzü pul pul dökün. Kirleri temizlemeden, derinlemesine temizlenmiş ciltler için bu işlemi nazikçe yapın. Bu parlayan bir ten ve yenilenmiş parlaklık verir.  
  • Araştırmaya göre, kayısı meyvesinin tohumları, kanserin tedavisinde ve önlenmesinde yardımcı olabilecek, laetrile denilen bir maddeyi içermektedir. Laetril de B17 Vitamini olarak bilinir.  Normal hücrelerde rodanese olarak bilinen bir enzim bulunur ve serbest olan siyanür molekülleri yakalayabilir ve onları kükürt ile bağlayarak zararsız hale getirebilir. Siyanür sülfürle bağlandığında siyanür olarak bilinen nötr maddeye dönüşür. Daha sonra normal hücrelere herhangi bir zarar vermeden kolayca idrara geçebilir.  
  • Kayısı çekirdeği yağı, kan basıncını korumak ve aynı zamanda yüksek tansiyonu düşürmek için yararlı olan B17 Vitamini içerir. 
  • Kayısı çekirdeği yağı anti-inflamatuardır. Artrit semptomlarını azaltmaya yardımcı olur. Bu aynı zamanda sizi rahatlatır ve acıdan kurtulmanızı sağlar. 
  • Kayısı çekirdeği yağı bağışıklık sisteminin korunmasına yardımcı olur. Bu, vücudunuzun soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini güçlendirir. 
  • Kayısı çekirdeği yağı, geleneksel İtalyan likörünün pişirilmesi ve lezzetlendirilmesi için kullanılır. Aynı zamanda birçok sağlık yararına sahip bir salata yağı olarak da kullanılabilir. 
  • Kayısı çekirdeği yağı, kuru ve olgunlaşmış cildi nemlendirmek ve beslemek için kullanılabilen yüksek yağ asitleri, E Vitamini ve vitamin A'yı içerir. Bu yağ, kremler, sabunlar ve cilt losyonları gibi kozmetiklerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Yağ, herhangi bir yağlı kalıntı bırakmadan cilde kolayca emilir. Bu nedenle, bu aynı zamanda masaj ve güneş yağı için de kullanılır. Bunu diğer aromaterapi yağları ile bir baz olarak kullanabilirsiniz. 
  • Kuru ve pul pul kafa derisini tedavi etmek için Amla, hindistancevizi ve zeytinyağı gibi diğer yağlarla kayısı çekirdeği yağı karıştırılabilir. Hasarlı ve kimyasal işlem görmüş saçlar için çok iyidir. Bu saçınızın parlaklığını  geri kazandıracaktır.
  • Kayısı çekirdeği yağı dirsekler, dizler, ayaklar ve eller gibi kuru alanlar için bir nemlendirici olarak kullanılabilir. Bu, cildinizi daha yumuşak ve pürüzsüz hale getirecektir 
  • Kayısı çekirdeği yağı  gece nemlendiricisi olarak kullanıldığında size en iyi sonuçları verebilir. Size uygun olan ve hafifçe masaj yaptığınız diğer uçucu yağlarla karıştırın. Lütfen bunu yapmadan önce yüzünüzü temizlemeyi ve tonlamayı unutma. Bu tıkanmış gözenekleri açmak için yardımcı olacaktır ve ayrıca kuru cildi nemlendirir. 
  • Kayısı çekirdeği yağı cilt üzerinde çok hafif ve hassastır. Bu, normal ve yağlı cildi nemlendirmek için kullanılır. Bu yağın dokusu çok hafiftir, bu yüzden bir yüz serumu olarak kullanılabilir. Kayısı çekirdeği yağı, uygulama üzerine yağlı bir kaplama vermez. Bu aynı zamanda cildinizi de yeniden nemlendirir. 
  • Doğal kayısı çekirdeği yağı cildinizi sıkılaştırmak ve yumuşatmak için yararlı gamma linoleik asit içerir. Bu ayrıca yaşlanma sürecini hafifletmek ve yavaşlatmak için A ve E Vitamini içerir. Egzamaları yatıştırmak için besleyici özellikleri ve bir anti-inflamatuar etkisi vardır. 
  • Kayısı çekirdeği yağı, herhangi bir masaj yağının en iyi özelliği olan cilde hızla emilir. Bu ayrıca stresi, ağrıyı ve iltihabı azaltmak için masajın faydalarını artırır. Bu yağ çok hafif ve tahriş edici değildir ve hatta çocuklar ve bebekler için de kullanılabilir.

Kayısı Çekirdeği Yağı Nasıl Yapılır ? 


Yağ çekirdeklerden soğuk pres ile elde edilmesinden kaynaklı evde yapımı son derece zordur ve gerekli aletlerin olması gerekir. Bundan kaynaklı genelde kozmetik firmaları tarafından yapılmaktadır. Sizlerde kayısı çekirdeği yağı kullanmak isterseniz çevrim içi sitelerden, kozmetik firmalarından ve aktarlardan alabilirsiniz. 

Kayısı Çekirdeği Yağı Kullanımı ?


Kayısı çekirdeği yağının kullanımı, tıbbi ile kozmetik arasında bolca bulunur. Birçok formu masaj yağları, saç yağları, jeller, vücut yağları, dudak ürünleri, parfümler, losyonlar, kremler, sabunlar, banyo ürünleri, şampuanlar ve diğer saç bakım ürünlerini içerir.

Topikal olarak kullanılan kayısı çekirdeği yağı yağlı olmayan, zenginleştirici bir yumuşatıcı olarak görev yapar. Akne, iltihap ve kuruluğu yatıştırıp önleyen canlandırıcı bir tuz olarak cilde doğrudan uygulanabilir. Gözlerin altında kullanıldığında, koyu halkaların, ince çizgilerin ve şişkinliğin görünümünü azalttığı bilinmektedir. Cildi nazikçe ve etkili bir şekilde temizlemek ve yumuşatmak için yüze masaj yapılabilir.



Bir sonraki  yazımız Hindistan Cevizi Yağı hakkında bilgi almak isterseniz linke tıklamanız yeterlidir. Blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür eder sağlıklı günler dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder