22 Ağustos 2018 Çarşamba

Zeytin Yağının Faydaları

Ülkemizde çokça tüketilen hem zeytin hem de zeytin yağı oldukça yararlı bir meyve ve meyve yağı olarak karşımıza çıkar. Evet zeytinler aslında meyvedir ve bu meyvelerden elde edilen yağ sağlık, cilt ve saç için oldukça kıymetlidir. Bizlerde zeytin yağının faydaları ve kendisinden bahsederek sizlere bilgiler vermeye çalışacağız. İyi okumalar dileriz. 

Zeytin Yağı


Zeytin Yağının Faydaları
Zeytinyağı , Akdeniz bölgesinin geleneksel bir ağaç mahsulü olan Olea europaea'nın (zeytin ağacı) meyvesinden elde edilen bir yağdır . Bu ayırt edici yağı üretmek için bütün zeytinler preslenir.  Yağ, kozmetik, ilaç, pişirme ve sabunlarda kullanılır ve geleneksel lambalar için yakıt olarak da kullanılmıştır. Zeytinyağı aslında Akdeniz'den gelmiştir, ama bugün dünya çapında kullanılmaktadır. Diyette, zeytinler bütün olarak yenilebilir veya doğranmış ve pizzalara ve diğer yemeklere eklenebilir.  Yağ, ekmek, kızartma ya da salata sosu olarak  kullanılabilir. Bazı insanlar bile tıbbi amaçlı küçük bardaklarda içmektedir. Özellikle Canan Karatay tarafından sabahları yarım fincan içilmesinin son derece sağlıklı olduğu söylenmektedir. 



Zeytin Yağının Yararları Nelerdir ? 


  • Doğal zeytinyağı% 70 oranında tekli doymamış yağ asidi içerir. Sonuç olarak, kandaki kolesterol birikimini azaltır ve kalp problemlerini azaltır.
  • LDL kolesterol, kalp krizi ve pulmoner kalp hastalıkları riskini arttıran kötü kolesterol türüdür. Yaklaşık 40 antioksidan kimyasaldan zengin sızma zeytinyağı, LDL kolesterolün oksidasyon etkilerini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca HDL kolesterol seviyelerini artırmaya yardımcı olur.
  • Tıbbi uzmanlar, zeytinyağında bulunan tekli doymamış yağlardan kilo almanın çok zor olduğunu göstermektedir. Zeytinyağı üzerinde yapılan araştırmalar, kilo kaybı için kullanılması konusunda olumlu sonuçlar vermiştir.
  • Zeytinyağı çocuklarda metabolizmayı, iyi kemik yapısının büyümesini ve beyin gelişimini hızlandırır. Yaşlı insanlar için çok faydalı olan mükemmel bir E vitamini kaynağıdır . 
  • Zeytinyağı, anti- inflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahip fenoller açısından zengindir . Sonuç olarak, kullanımı patojenik bakterilerin büyümesini engellemeye yardımcı olur ve iltihabı hafifletir. 
  • Zeytin yağının sindirim sürecine yardımcı olduğu bilinmektedir. Sindirim sistemini temizlemek ve bağırsak hareketlerini iyileştirmek için bir tıbbi yağ olarak kullanılır. 
  • Antioksidanlar bakımından zengin olan zeytinyağı, insan vücudunun doğal yaşlanma sürecini yavaşlatır. Kozmetik ürünlerinde ve doğal bitkisel terapide kullanılan bu ürün, cildi doğal bir parlaklık vermektedir. 
  • Zeytinyağı kullanımı da safra taşlarının önlenmesinde etkilidir. 
  • Zeytinyağı, daha güçlü hücre duvarlarının oluşturulmasına yardımcı olan polifenolleri içerir. Aynı zamanda, çeşitli kalp hastalıklarına karşı sizi koruyan arter duvarlarının elastikiyetini arttırır. 
  • Zeytinyağının insan vücudunu kanserli hücre büyümesi ve özellikle de bağırsak kanserine karşı koruduğu söylenmektedir. Yapılan tıbbi araştırmalar  , bu yağın asidik içeriğinin rektum ve bağırsak kanserinin başlamasına engel olabileceğine dair olumlu işaretler göstermiştir. 
  • Yakın zamandaki bir araştırma, zeytinyağının önemli bir bileşeni olan hidroksitirosolün, postmenopozal kadınlarda meme kanserini önlemeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. 
  • Yakın tarihli araştırmalar  beslenmede Akdeniz diyeti önerir  ve  doymamış yağlarca zengin  zeytinyağı ve fındık bu diyetin parçasıdır. 

Cilt için Zeytin Yağı 


  • Zeytinyağı  enflamasyonu, sivilceyi ve kurulukları tedavi ederek cilt sağlığını iyileştiren E vitamini içerir. Aynı zamanda cilt elastikiyetini ve rejeneratif özelliklerini geliştirir. Anti-oksidanlar, mineraller ve iyi yağlar, serbest radikallerle savaşır ve sırasıyla sağlıklı ve daha dolgun cilt sağlar.
  • Zeytinyağı (2 çorba kaşığı) ve limon suyu (1 çorba kaşığı) ve bir deniz tuzu ile yapılmış bir yüz maskesi cildinizi canlandırabilir ve sarkma ve diğer yaşlanma belirtilerini önleyebilir. Yüzünüze iyice masaj yapın ve rejimi haftada en az üç kez tekrarlayın. Bu size anlık sonuçlar verecektir. 
  • Tırnaklarınız cildiniz kadar dikkat gerektirir, zeytinyağı 2-3 çorba kaşığı zeytinyağı içine daldırın ve tırnaklarınıza sürün, zeytinyağındaki E vitamini kuru kırılgan tırnaklarınızı hayata döndürmeye yardımcı olur. 
  • Cildinizde sert olabilir. Tıraş kremi bittiyse, zeytinyağı bıçağın üzerinde kayması için iyi bir alternatif olabilir. Zeytinyağı da cildi nemlendirir. 
  • Çatlamış topuğunuzu pul pul dökün, bir çorba kaşığı zeytinyağı ve limon suyu ile hazırlayın ve anlık sonuçları kendiniz görün.

Saç için Zeytin Yağı

  • Zeytinyağı saçınızı nemlendirir ve saç derisini tahriş eder, bu da kepeği daha da azaltır. Sadece bir fincan zeytinyağı ısıtın ve özellikle saç derisi ve uçları üzerinde cömertçe masaj yapın. 20 dakika bekletin, saçınızı hafif şampuanla durulayın. 
  • Zeytinyağının saçın yumuşatılması ve güçlendirme özellikleri dünya çapında hızla tanınmaktadır. Cildinizi nemlendiren zeytinyağı (1/2 çay kaşığı), bal (2 yemek kaşığı) ve protein açısından zengin bir yumurta sarısı ile cansız kilitlerinizi tekrar canlandırabilirsiniz. Pürüzsüz bir macun elde etmek için malzemeleri iyice karıştırın. Macunu saçınıza sürün ve yirmi dakika bekletin ve daha sonra soğuk su ile durulayın.  
  • Zeytinyağı, saçınızı güçlü kılan ve saç dökülmesini önleyen E Vitamini açısından zengindir. Düzenli olarak zeytinyağı ile masaj yapmak da bölünmüş uç problemlerini çözebilir.



Bitkisel yağlar arasında Jojoba yağı hakkında bilgi almak için Jojoba Yağı yazımıza bakabilirsiniz. Blog sayfamızı takip ederek bitkisel yağların faydaları hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder